Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 15 Feb 2008 21:36

ipaadresside ümber pole mõtet suurt lamenti lüüa jah, samas lokaalvõrgus olevad masinad paistavad sama aadressiga välja välismaailmale. küll võib keegi, kui reaalset huvi on, teha shell>nslookup ipa.adr.ess.SPAM ja vaadata mis nimelise aadressi see annab. toksi windowsis start>run ja siis commandlinele ipaadress, asi näeb välja nii:

C:\Documents and Settings\Kasutaja>nslookup 213.xx.SPAM.SPAM
*** Can't find server name for address 192.168.1.254: Non-existent domain
*** Default servers are not available
Server: UnKnown
Address: 192.168.1.254

Name: SPAM-xx-SPAM-SPAM-dsl.end.estpak.ee
Address: SPAM.xx.SPAM.SPAM

see on siis selgelt elioni ühenduse otsas istuv klient (mis ei tähenda et neid ei võik seal taga mitu olla)

samas võid vabalt saada sealt ka aadressi mis resolvub *.gov.ee -ks :D

nixilisetele vast pole vaja seletada misasi on nslookup
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 15 Feb 2008 21:46

Kellegile eelmisele

Ega ei ole lihtne säästa jah, aga selle absoluutseks eeltingimuseks on selge ülevaade oma kulude konjuktuurist va. juhul, kui teenid nii palju, et raha jääb lihtsalt üle. Mul arvepidamise alustamise peamine põhjus on, et kahtlustan, et peagi viskab praeguse tööandja juures nii üle, et astun lihtsalt uksest välja - selleks vaja reserv luua, sest paraku igasugu kõrval pudi-padi ettevõtlus ei too piisavalt sisse. Kokkuvõtvalt loon endale varu, et palga- ja tööülesannete läbirääkimiste ebaõnnestumisel saaksin ka kohe avalduse lauda lüüa.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 15 Feb 2008 22:35

Öise vahtkonna liikmed tungisid reporterile kallale

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=18206079

Milleks neid kloune meil siia vaja ei saa aru...teine küsimus, kus nad töötavad




to affordable, mul tööandjatega huvitavaid kogemusi, nagu kombeks nimesid ei nimeta, ega töökohti ka.
Aga üldiselt oli nii, mõned aastad tagasi olin peaarendaja suht suurtele süsteemidele ja tiimis oli inimene, kes käis ülemuse ees pidevalt ja kiitles, et kui palju ta teeb ja kui tubli ta üldse on ning mida meie teeme ta ei tea. Tema osa projektis oli max 10%, talle pigem suunati visuaalne osa, kogu "kerneli" ja raske backendi kirjutasime meie. Ja uskumatu, see pugemine ja enesenäitamine tõi inimesele 30-35% kõrgema palga 8-) Ükspäev siis leidsime kaastöötajaga, et vjso meile aitab ning avaldused lauale...mida kõike meile ei lubatud, "Hummeritest", kuni hiigelpalkadeni. Sai küsitud ülemuselt, kus sa varem olid, et nüüd järsku muutusime üliväärtuslikuks ning lahkusime. Asi pole näiteks minu puhul üldse isegi rahas vaid suhtumises, vaid kuidas tööandja kohtleb töötajaid: tiimid ja kvaliteedi ajab lõhki, kui tiimides "nuhk" või enesekiitleja/imetlejad või puugid, kes teiste tööpeal liugu lasevad.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Guest » 15 Feb 2008 22:56

[quote="spl"]Öise vahtkonna liikmed tungisid reporterile kallale

[url]http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=18206079[/url]

Milleks neid kloune meil siia vaja ei saa aru...teine küsimus, kus nad töötavad




to affordable, mul tööandjatega huvitavaid kogemusi, nagu kombeks nimesid ei nimeta, ega töökohti ka.
Aga üldiselt oli nii, mõned aastad tagasi olin peaarendaja suht suurtele süsteemidele ja tiimis oli inimene, kes käis ülemuse ees pidevalt ja kiitles, et kui palju ta teeb ja kui tubli ta üldse on ning mida meie teeme ta ei tea. Tema osa projektis oli max 10%, talle pigem suunati visuaalne osa, kogu "kerneli" ja raske backendi kirjutasime meie. Ja uskumatu, see pugemine ja enesenäitamine tõi inimesele 30-35% kõrgema palga 8-) Ükspäev siis leidsime kaastöötajaga, et vjso meile aitab ning avaldused lauale...mida kõike meile ei lubatud, "Hummeritest", kuni hiigelpalkadeni. Sai küsitud ülemuselt, kus sa varem olid, et nüüd järsku muutusime üliväärtuslikuks ning lahkusime. Asi pole näiteks minu puhul üldse isegi rahas vaid suhtumises, vaid kuidas tööandja kohtleb töötajaid: tiimid ja kvaliteedi ajab lõhki, kui tiimides "nuhk" või enesekiitleja/imetlejad või puugid, kes teiste tööpeal liugu lasevad.[/quote]

ma lahkusin ühest telko ettevõttest suurema lahkumiskampaania käigus. polnud võimalik normaalselt tööd teha minu hinnangul - ka meie kollektiivis oli üks kõiketeadja kloun, kes oli suutnud ennast nii ära sättida, et arvas et juhib firmat. Olid tal boonused ja privileegid mis nö töötegijate omi oluliselt edestasid ja lõputu juhtkonnale persepugemine oli lihtsalt tülgastav. Talle tuli aegajalt suht karmide avaldustega meelde tuletada, et tema ei jaga tööülesandeid.

Igatahes sai nurka visatud suht paljulubavalt ja suurte plaanidega algatatud projekt, mis töö käigus oli prügikastistunud. Päris mitu inimest läks konkreetselt madalama palga peale uksest välja (palk oli päris hea).
Guest
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 15 Feb 2008 23:01

täpsustuseks, meile ei lubatud midagi vaid tehti nägu et ise olete lollid et minema lähete, kohe hakkab mannat sadama. kui kaarega jõudsid tagasi kuulujutud, et töötajad lahkuvad MADALAMA palga peale, siis selle üle irvitati, et vaat kus lollid. Minuarust peaks see olema tööandjale esimene indikaator, et midagi on VÄGA valesti, kui inimesed lähevad vabatahtlikult madalama palga peale minema.

Mina panin minema sellise tülgatusega, et panin läpaka kaane üldse kinni ja vahetasin eriala. Nüüd jälle programmeerin enda lõbuks, aga sellega ennast elatamas ei kujuta küll enam ette. kui siis ainult mingit 100% oma asja arendades või koordineerides.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 15 Feb 2008 23:07

Tahangi öelda, et tihti tööandjad saavad valesti aru, kõike ei saa rahaga osta:
Pakuks mõned põhjused, miks töötajad lahkuvad
* Kehv /intriigiderikas kollektiiv
* Tööandjatel lemmiklapsed, keda eelistatakse poputada, ilma erilise põhjuseta
* Töö igav, puudub motivatsioon, st. firma sisemiselt on nagu robot, inimesed tulevad 8 lahkuvad 17, teevad päev läbi sama liigutust.
See nüristab, tapab. Juhul, kui töö ongi sellise iseloomuga, siis tuleks töötajatele teha kasvõi korra kuus mõni lahe üritus.
* Klassikaline põhjus, töökoormuse ja palga suhe sassis.
* Ka teine klassikaline põhjus, teises reaalsuses elav ülemus (sõimab töötajaid, ähvardab, elab oma eraelu firmas välja, laseb tasuta ületunde teha).
Kahjuks inimesed eriti ei räägi sellest, aga see pole mingi erand.
* Kogemustega töötajate arvamusi projektides ignoreeritakse.
*Ebakompetentne (projekti)juht, kes süüdistab alluvaid, kuigi tema poolsed möödalaskmised.

Neid veel palju....

Eks töövõtjate kohta saaks samapalju punkte 8-)
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 16 Feb 2008 00:27

kummalisel kombel on nagu Eestis käimas mingi marksistlik klassivõitlus. üheltpoolt vaadates on töövõtja laisk looder, kes tahab ainult palka saada, teiselt poolt siis tööandja jälle kapitalistlik vereimeja kes türanniseerib töörahvast.

vähemalt lugedes tööga seotud uudiste kommentaariume joonistub kuidagi nii välja, vähemalt karjuvad nende kahe äärmusliku seisukoha jutlustajad kõige kõrvulukustavamalt. Seda klassivõitlust siis ilmestavad üheltpoolt ülbiktööandjad ja teiselt pool laiskvorst-töövõtjad.

Elik, ka sellel teel on eestis veel väääga pikk tee kõmpida, et nende vahele tekiks mingi mõistlik tasakaal, et tekiks mingi üldine töökultuur - seda siis mõlemapoolsete huvide lõikepunktis. Praegu, mulle tundub, domineerivad äärmused. Normaalne oleks, et nii laiskvorst-töövõtja, kui vereimeja-tööandja oleks pigem erandid ja tegelikuses domineeriks mingi mõlema poole poolt aktsepteeritud keskmine väärtuste väli.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 16 Feb 2008 00:55

Ma olen küll kogenud vähemalt kahte superbossi.

Sa vaatad, millise tundlikkusega ta hoiab vaos suurt isiksustest ja egodest koosnevat kollektiivi, kus igaüks peab end superstaariks, nii et tavaolukorras on ülemus väga tagasihoidlik ja alandlik mees, aga samas kõik teavad,et temaga ei mängita. Oskab end kehtestada perfektselt. Ilma muskliteta, vaid kuidagi psühholoogiliselt ja loogiliselt. Nojah, ega iga ülemus ka ei tudeeri juhtimisteooriat, tema püüdis teooriat rakendada praktikasse. Respect sellise ülemuse ees!Ja teine samuti - oluline, et töö saab tehtud, aitab igati kaasa jooksvate küsimuste lahendamisel, intelligentne ja kultuurne. Ainult et kahjuks maksab palka riik, mitte ülemus, ning palk niru, nii et kui tahad erialast tööd teha, mis endale huvitav, oled sunnitud sellise palgaga töötama.
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Somm Tallinnast » 16 Feb 2008 10:46

Siin minu postitus kv.ee foorumist.

juuli:
Sommi ennustustega selline lugu, et neid nii palju- järelikult juhtugu mis tahes, temal kuraskil ikka õigus :-)
Muuseas mehike jälle kadunud, loodame kõik korras?!?


Neid on palju jah ning kõik samasuunalised ning enamus nendest ennustustest on läinud täppi, tõsi küll väikse ajalise nihkega (pool aastat kuni aasta) küll.

Pangade röövimised algavad arvatavasti sügisel või talvel, valuutavahetuspunktide ja väikepoodide röövimised juba pisut varem, arvatavasti juba suvel. Korterivargused ka kasvavad kui ka taksoröövid ja tänavavargused.

Mustas stsenaariumis näeksin massirahustusi aasta, kahe jooksul, siis kui registreerituid töötuid on umbes 30000-40000. Samaaegselt, või pisut ennem seda võib toimuda krooni ujumalaskmine. Võib ka jääda toimumata. Peale seda kasvab töötude armee arvatavasti 60000 tuhandeni.
Siis tuleb Eestist politseiriik, nagu Argentiina.
Enesetappude arv kasvab järgmiste aastate jooksul 500-1000%.

Parimat. Loodan siiski, et see stsenaarium ei toimu.
Somm Tallinnast
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 10:48

to h, eks inimesi ole erinevaid, kuid tehes nö analüüs oma suure tuttavate ringi, siis ikka tihti on satutud suht kehva juhi käe alla.

Samuti, suht ammu olles ise ka tööandja, puutusin kokku isikutega, kes arvasid neile makstakse selle eest, et nad kohal käivad 8-)

Andrus Karnau: tardunud valitsus

http://www.postimees.ee/160208/esileht/majandus/312226.php

Kuna "masendav" poliitika üksosa meie elust, siis tekkib küsimus, kaua arvate see valitsus püsib koos, minu arust on seal niipalju eriarvamusi, et küsimus vaid Kaua. Ja, kui Kesk ning Reform peaks ühte paati astuma, võiks Ansip koheselt tagasiastuda. Sest ta väitis, et nemad kunagi ei asu koalitsiooni koos K erakonnaga. Samuti oli Ansip mees, kes väitis, et astub tagasi, kui eurot ei tule 2007.

Päev-päevalt mitte ainult mina, vaid enamus rahvast juba arvab, et meil seal väga palju ebakompetenseid inimesi, kuid nagu kv foorumis jõudsime järeldusele, et hetke parteide poliitika ja valimissüsteem ei võimaldagi miskit muuta.

Kuid kaua pakute, mina ütleks 1 aasta, susinat suurendaks ka see, kui riigieelarves tuleks alatäitumine, mis on suht reaalne.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 10:53

Tere Somm , tundsimegi puudust väikestest "intriigidest" heas mõttes

See, et röövimised tekivad täitsa mõistetav, kuna ehitussektoris oli ikka palju endisi pätte tööl, kuid ehitus oli nii riskivaba, et nad sisuliselt ei viitsinud varastada. Õnneks eestlased ei ole eriti suured enesetapjad, kuid alkoholism võib veelgi suureneda.
Politseiriiki ma isegi usun... 8-)
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Somm Tallinnast » 16 Feb 2008 11:23

Hinnaalandused jõudsid ka Pärnu.
"Pärnu lähedal uuselamurajoonis alandati korteri hinda 35%"
http://www.ap3.ee/Default2.aspx?Article ... ef=lastadd
Somm Tallinnast
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 16 Feb 2008 11:41

spl:
kuid tehes nö analüüs oma suure tuttavate ringi, siis ikka tihti on satutud suht kehva juhi käe alla.
----

jah, nähtud ka halbu variante, ülemus võib töötamise põrguks teha: alati, kui püüad oma muret jagada, ta jookseb eest ära, teeb et tal kohutavalt kiire, laseb alluvatel töö ära teha ja siis eputab et tema tegi, st võtab avalikkuse ees ainuisikuliselt loorberid endale, hoiab alluvaid nagu kaane all, et nad liiga palju ei areneks ja ülemusest ette ei jõuaks, tunneb varjatud kadedust, ühesõnaga pidurdab edasiminekut, ei kuula mis kellelgi öelda oleks, soosib arusaamatul kombel mingeid soosikuid, ei märka saavutusi ega tunnusta alluvaid, peab ennast ainsaks suureks spetsialistiks ega lase kellelgi loovust rakendada, naeratab kogu aeg emalikult ja annab tunda kui asendamatu tema on jne.

Olen kogenud ka sellist ülemuse varianti. Samas, Pärnus on ju juhtimiskonverentsid ja Eestis püütakse juhtimisteooriat levitada. Aga need, kes võimul, ei tunne motivatsiooni vist juhtimisteooriat õppida. Too superülemus, kellest ülal rääkisin, oligi üks Pärnu juhtimiskoolituse algatajaid. Tõesti, ta jääb mulle meelde ideaalse ülemusena, kellesarnast raske mujalt leida.
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 11:42

See hinnalangetuste teema toob ühe pildi meelde Ameerikast, kus tigedad inimesed tulid intervjuusid andma.Floridas oli üks mees eriti tige, mina ostsin maja 100 000 dollarit kallimalt ja arvan, selliseid emotsioone tekib veelgi. Kujuta ette ostsid paarismajaboxi, mida paljud tegid 3.2 milliga, nüüd mingi 2.5 milli max, päris karm... Isiklikult, kui selline olukord oleks, pahandaks arendaja suunas ja ennast sõimaks ka. Tegelt kv turg nagu börs, kui valel hetkel tipust ostad, saad ikka kõva kahjumi. Reaalsuses ei tea me palju on tipust ostjaid, aga neid on palju...
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 16 Feb 2008 11:56

Nojah, ise olen vist ka väikest viisi ülemus selles tibatillukeses kontoris. Aga sellist tüüpi ülemus, kes ise aru ei saa, et ta on ülemus. Ühesõnaga, meeldib selline ülemuseks-olemine, kus nõmedad psühholoogilised pinged on redutseeritud ning inimesed ajavad ühiselt sama asja ning on hingega töö juures.
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 12:24

Üks teema , mis mind väga ärritab

Noored märatsevad Taanis juba kuuendat ööd järjest
(täpsustame mosleminoored).
http://www.postimees.ee/160208/esileht/valisuudised/312262.php

Ekspert: solidaarsusest Taani vastu tuleks avaldada Muhamedi pilapilte mujalgi

http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=967fd81b-d682-4eba-86c5-9c188f5ca164&ref=lastadd

"Euroopas on moslemikogukonnad külalised ja peavad arvestama nende väärtustega, mis on siin välja kujunenud ja mitte nõudma, et neile tehtaks erand," seletas Helme.

See ikka tõesti nii, kui "tuled küll" asud elama sinna, siis oled külaline, mitte ei hakka enda võimu näitama. Nagu juba kv foorumis kirjutasin, mõistan täiega hukka, et lubatakse võõraid elanikke massiliselt oma riiki. Just araabia ja tumede nahaliste maade elanikud, probleem kultuuris, nad ei sulandu ealeski ühiskonda, pigem hakkavad pingeid tekitama. Taanis sai sellest aru, aga nagu näha liialt hilja, Rootsi ka, samuti hilja....
Kohalik rahvas ei julge midagi teha.


Mõneti mulle eestlaste loomus meeldib, vaga rahvas, ei tee miskit erilist, küll nähvatakse teineteisele, ollakse kurjad jne...elame nagu võõrad.
Aga kui ikka tõsiselt jamaks läheb, suudab mingil imejõul saavutada ühtuse ja võitlustahte ning tihti see minu jaoks lausa hämmastav. Ehk meil võõrast ei lastaks hoovi laamendama....

See Taanis toimuv ärritav ka võimalik selletõttu, et mul mitu head tuttavat elab seal perega ning kuidas nad kirjeldasid, peale moslemikogukonna teket ei saa rahulikust linnaosast enam rääkida.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 16 Feb 2008 12:36

Taani on olnud aastakümneid üks vabameelsemaid riike, mida näitab kasvõi hipide-boheemide Kristiaania linnaosa, nagu riik riigis. Neil on olnud ka prostitutsiooni küsimuses suurim vabameelsus. Järelikult ka immigratsiooni küsimustes. Nüüd see viinud probleemideni tõesti.

Samas ka politsei on aktiveerinud. Kui mõned aastad tagasi tegelesin Taanis elava prantsuse kunstnikuga, kirjutas üks eesti kunstiteadlane temast artikli ja mainis pealkirjas huumori võtmes Binlaadenit. Too kunstnik läks käsikirja lugedes nii endast välja, helistas varahommikul ja hiljaöösel pikki telefonikõnesid Tallinna, et kui selline artikkel ilmub, pannakse talle nuhid järgi ja tal ja tema perel (5 last) pole enam elu. Siin Tallinnas tegi see tookord nalja, et mis jama jutt, ise sa teed ju ka provokatiivseid videosid multikultuurilisuse teemal. Aga praeguste sündmuste valguses tuleks neid signaale tõsisemalt võtta ka siin Tallinnas, et mis mujal Euroopas toimub.
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 15:47

Eesti Omanike Keskliit: pärast müüki ei tohi kodu hinda tõsta

http://www.epl.ee/artikkel/418925

Case, mida siin foorumis ka olemas, kus arendaja peale müüki ala nõuab lisa.
Juhul, kui see kohtus läbi läheb viidades võlaõigusseaduse paragrahvile,
oleks minu silmis see olukord. Et tuled restorani, sööd kõhu täis, siis ukse peale seisab seltsimees kandiline ja ütleb,
vahepeal toiduhind tõusis maksa juurde :P
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 16:27

Peep Soomani artikkel mõni päev tagasi:
http://www.arileht.ee/?majandus=418394
-hinnad on alla tulnud keskmiselt 10%
-turg on pakkumistest üleküllastanud
-ostjad on olemas, aga teise hinnaga
-müüjate ootused on liiga kõrged
-artikkel ilmus koostöös kinnisvarafirmade liiduga
Kas märkate retoorika muutust võrreldes varasemaga? See viimane P.S. sõnum oli müüjatele, mitte ostjatele. Maakleritel on vaja käivet. Enne tuli õhutada ostjaid (kui hiljaks jääd, kaupled kahjumiga), nüüd aga müüjaid (ostjad on olemas, aga nendele tuleb vastu tulla).
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 16 Feb 2008 16:41

Küsitlus: praegu on sobiv aeg kinnisvara osta

http://www.etv24.ee/index.php?06107860

Ma arvan, et kui Mustamäe korterid kukkunud 600-800 tuhande peale (jutt 3) toalisest, on õige aeg osta. Samuti eramajadega, üle 2 miljoni rumalus.

Aga see kõigest minu subjektiivne arvamus.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 18:42

h rääkis siin eespool motivatsiooni olulisusest. Mulle meeldis ühes G. Aarma raamatus pärinev definitsioon, et inimese paneb liikuma kolm jõudu (üldistatult ja parafraseeritult, madalamalt kõrgemale):
1) materiaalsed (ja kehalised) asjad
2) kuulsus, austus
3) huvi, pühendumus
Kui inimene räägib, et töö pakub talle rõõnu, siis see võib lähemal vaatlemisel tähendada, et ta tunneb rõõmu sellega kaasnevast rahast, kuulsusest või südamerahust. Tihti on siiski nii, et korraga on mingil määral esindatud kõik kolm. Ei saa hukka mõista varast, kes lähtub oma (tema jaoks õilsatest) materiaalsetest motiividest ning pole (veel) jõudnud kõrgemale tasemele. Selline lähenemine annab võimaluse vaadata kõiki eksinuid kui nurka pissivaid kutsikaid ja neile kergemini andestada. Andestamises aga vabastame kõigepealt ennast oma raskest koormast.
Kui nüüd vaadata korraks oma ametikaaslaste poole, siis ilmselt igal alal võib leida inimesi, kellel on põhiliseks käivitavaks mootoriks üks neist kolmest. Meditsiini alal näen näiteks selliseid:
1) materiaalne: mnjah, eks vist teie tea paremini kui mina, kes raha peale (hoidku Jumal, keha peale!) maiad on ja suutelised näitlema seda kolmandat motiivi.
2) eeskätt liftitädid ja koristajamutid valges kitlis; ka osa arstidest, kellega on raske suhelda
3) teatud osa personalist, kellel puudub mõiste "tööaeg".
Teise grupi esindajad ujuvad sageli kaasa koos austusväärsete inimestega, neid võib kohata ülikoolides (ka doktorantuuris), haiglates, teatris, popansambli tuuridel jpt. kohtades, kus on leida kuulsust ja au. Esimese grupi esindajate kohta ei oska öelda, võibolla keegi foorumlastest oskab häid näiteid tuua. (spekulandid?)
Mõtteharjutusena võib mõelda ka omaenda motiividele, miks me siin kommenteerime. (Huvitav oleks näha spl sisse ja teha seal väike analüüs - miks ta selle foorumi siia korraldas (soov anda parem keskkond ehk "pühendumine", aga küllap vist natuke austust ka; materiaalset motiivi esialgu ei paista)
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 16 Feb 2008 19:26

Kas on teoreetiline võimalus, et arst on ära ostetud ravimifirmade poolt (koolitused välismaal, boonused kui kirjutatakse välja just selle firma retsept)? Äkki see oleks siis üks variant tollest esimesest, kõige madalamast motivatsioonist arstinduses?
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 16 Feb 2008 19:29

[quote="td"]Peep Soomanni artikkel mõni päev tagasi:
http://www.arileht.ee/?majandus=418394
-hinnad on alla tulnud keskmiselt 10%
-turg on pakkumistest üleküllastanud
-ostjad on olemas, aga teise hinnaga
-müüjate ootused on liiga kõrged
-artikkel ilmus koostöös kinnisvarafirmade liiduga
Kas märkate retoorika muutust võrreldes varasemaga? See viimane P.S. sõnum oli müüjatele, mitte ostjatele. Maakleritel on vaja käivet. Enne tuli õhutada ostjaid (kui hiljaks jääd, kaupled kahjumiga), nüüd aga müüjaid (ostjad on olemas, aga nendele tuleb vastu tulla).[/quote]

ma oeln koguaeg rääkinud seda, et kui turg stagneerub siis kaotavad maaklerid esimesena. nende huvides on, et toimuks tehingd - pole tehinguid, pole raha. kopsakas komisjonitasu kaotab mõtte kui pole müüki, millelt seda saab.

ma juba jupp aega imestan, et maaklerid pole need olnud kes müüjatele aru pähe taguma hakkavad - oleks ammu juba aeg.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 16 Feb 2008 19:32

kuidas on muutunud väljastatud eluasemelaenude maht? Kuna enamuses ostetakse kinnisvara võimendusega, siis oleks see vast kõige parem näitaja turu tervise kohta. isegi parem kui kuiv ostu-müügitehingute arv ja statistiline hind.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 20:03

h wrote:Kas on teoreetiline võimalus, et arst on ära ostetud ravimifirmade poolt (koolitused välismaal, boonused kui kirjutatakse välja just selle firma retsept)? Äkki see oleks siis üks variant tollest esimesest, kõige madalamast motivatsioonist arstinduses?

Jah. Oskan rääkida vaid haiglate kohta. Oli mingi aeg, kus ainuke võimalus rahvusvahelisele koolitusele sõita oli sponsorite abiga (loe: läbi meditsiiniala firmade rahastamise). See oli lausa juhtkonna poolt soositud tegevus, sest "haiglal raha ei ole". Firmad ise pakkusid välja väljamaa koolituse võimalusi või rahastamist, et nende pakkumine võidaks. Paraku-paraku, seda ei osanud arstid ise pidada korruptsiooniks, sest eesmärk oli ju õilis: rahvusvahelisele erialakongressile sõitmine, kuhu muidu ei oleks sattunud. Nüüd on siiski sageli nii, et haiglates on ette nähtud mingid rahad rahvusvaheliseks koolituseks korra aastas (nende päritolu ma ei tea, eesti elust olen olnud mõnda aega eemal). Ka oli sageli nii, et kohalikku medpersonalile mõeldud konverentsi või pidu sponseeris mingi firma, kes tarnis neile töö jaoks kulumaterjale. Samamoodi on ka välismaal - teatud suur meditsiinifirma korraldab enda nime all koolituse mõnes kenas kohas, kus suunitletult räägitakse nende kaupadega saadud ravimtulemustest ning on võimalik ka siis mingil moel lõõgastuda (järgneb kulinaarne orgia või toimub üritus mõnes atraktiivses kohas). See on väga laialt levinud praktika ja ei tähenda, et tingimata pead selle firma tooteid ostma, kuid tähendab seda, et neid tooteid tarbivad asutused saavad selliseid kutseid kergemini/rohkem. Ma ei oska tuua protsenti, kui palju ravimi hinnast moodustab arendus/uurimistegevus ja kui palju marketing. Ilmselt saab ülevaate, kui vaadata suurfirmade raamatupidamist - enamus neist on börsil. Perearstide tööga ei puutu kokku, ei oska kommenteerida.
See kõik aga ei ole siiski ju motivatsioon, mis paneb inimese just meditsiini alal töötama.
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 20:42

affordable wrote:kuidas on muutunud väljastatud eluasemelaenude maht? Kuna enamuses ostetakse kinnisvara võimendusega, siis oleks see vast kõige parem näitaja turu tervise kohta. isegi parem kui kuiv ostu-müügitehingute arv ja statistiline hind.


miskit leiab, aga vaid juriidiliste isikute kv laenude kohta üldiselt, siit on näha ka rõhuasetuse muutused:
http://www.eestipank.info/dynamic/itp/i ... ubmit=KUVA
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 21:01

pikaajaliste laenude jääk eraisikutele:
http://www.eestipank.info/dynamic/itp/i ... ubmit=KUVA
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 16 Feb 2008 21:21

Eraisikute pikajalise laenu jäägi kvartaalne (qoq) kasv 2007.a. IV kvartalis 5,4 mld;
oleme praegu 2005.a suves-sügises (4,7 mld ja 6mld) või 2006 alguses (5,8mld), kui inflatsiooni mõju mitte arvestada. Maksimum (9mld) jäi aega 2006Q4.
td
 
Posts: 19582
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 16 Feb 2008 21:26

[quote="td"]pikaajaliste laenude jääk eraisikutele:
http://www.eestipank.info/dynamic/itp/i ... ubmit=KUVA[/quote]

hmmm, kolme kuuga 3.9 miljardit eluasemelaene, elik siis 1,3 miljardit kuus. parematel päevadel anti kuus toekalt üle kahe miljardi eluasemelaene. samas 1,3 on tipuga võrreldes lahja, kuid tervikuna ikkagi ei saa öelda et turg päris seisaks.
affordable
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby affordable » 16 Feb 2008 21:28

[quote="td"]Eraisikute pikajalise laenu jäägi kvartaalne (qoq) kasv 2007.a. IV kvartalis 5,4 mld;
oleme praegu 2005.a suves-sügises (4,7 mld ja 6mld) või 2006 alguses (5,8mld), kui inflatsiooni mõju mitte arvestada. Maksimum (9mld) jäi aega 2006Q4.[/quote]

eluasemelaenud on seal kohe eraldi reana ära toodud.
affordable
 

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 120 guests

cron