Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 17:13

spl wrote:Natuke popcorni ka, minu naine ei saa ennast vaktsineerida.
Täna tegi COV kiirtesti, kaks väga kallis näitab positiivset tulemust, kaks odavamat negatiivset...nüüd tegi selle täpsema testi, ootame tulemusi !

See on huvitav diagnostiline dilemma. Milline on lõplik otsus, kui 5 testi näitavad erinevat tulemust? Sellele küsimusele ma polegi leidnud head vastust, kugi olen seda probleemi sügavamalt uurinud kui tava-arstid.

Selleks, et kaks testi oleksid komplimentaarse jõuga, peavad nad olema sõltumatud (s.t. ühe testi vastus ei tohi mõjutada teise testi vastust) - seega, ideaaljuhul nad peavad põhinema erinevatel füsioloogilistel mehhanismidel (tsiteerides Einsteini: The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.). Kui see tingimus on täidetud, siis on interpreteerimiseks kaks võimalust.

1) Võtta testieelne tõenäosus (s.t. haiguse levimus selles kitsas populatsioonigrupis), rakendada sellele Bayes'i teoreemi (mis sisaldab testi1 sensitiivsust ja spetsiifilisust), saadud tulemus läheb järgmise testi sisendiks (s.t. sellest saab testi2 testieelne tõenäosus) ning sellele rakendatakse omakorda Bayes'i teoreemi koos testi2 vastava sensitiivsuse ja spetsiifilisusega ning saadakse testi2 testijärgne tõenäosus, seejärel rakendatakse Bayes'i teoreemi test3 alusel.

2) Kirjandusest otsida testimise tõlgendamise algoritm nö. punktisüsteemi alusel: iga vastus annab teatud arvu punkte, need liidetakse kokku ja saadakse tõenäosus (Aga seda ei pruugigi olla veel tehtud). Heaks näiteks punktisüsteemi kohta on Wells'i skoor alajäseme veenitrombide jaoks (igat küsimust, millele vastatakse, võib vaadleda eraldi minitestina):
https://www.mdcalc.com/wells-criteria-dvt

Kuid
3) Tõenäoliselt aga arst läheb tavalise tõlgendamise teed ning absolutiseerib viimase (kõige täpsema) testi tulemuse (haiguse tõenäosus on kas 0 või 1).

-----

Otsus, kas järgmist testi on vaja, sõltub suuresti ka sellest, missugune on diagnoosi tõenäosuse läviväärtus, millest alates muutub ravitaktika (ravimine/lisatestimine/tegevusetus). See tõenäosuse läviväärtus sõltub aga kulu-tulu analüüsist:

p = C / (C+B), kus

C: cost (kulu terve inimese ilmaasjata ravimisest)
B: benefit (kasu haige inimese ravimisest)

C = U[d-a-] - U[d-a+]
B = U[d+d+] - U[d+a-]

kus U saab olla vahemikus 0...1 ning tähistab konkreetse situatsiooni kasulikkust ehk "meeldivust", kus
U[d-a-]: mittehaigeid inimesi ei ravita
U[d-a+]: mittehaigeid inimesi ekslikult ravitakse
U[d+a+]: haigeid inimesi ravitakse
U[d+a-]: haigeid inimesi ekslikult ei ravita
(D tähistab "disease", A tähistab "action")

Enne järgmist testi mängitakse läbi olukord nii positiivse kui negatiivse testitulemuse jaoks. Kui uue testi testijärgne tõenäosus muudab selle testimise eelset otsust (näiteks: ravida => mitte ravida või mitte ravida => ravida), on testimine vajalik.

See on teooria. Teadupärast teooria ja praktika vahe seisneb selles, et teooria ütleb, et teooria ja praktika vahel erinevust ei ole, praktika aga ütleb, et on küll.
Last edited by td on 20 Sep 2021 22:20, edited 3 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 17:17

Ma arvan, et positiivne tulemus. Kodus said testid otsa, mul hetkel ka kui vaktsineeritul nüüd suht ...t olla, kurk rõvedalt haige. Köha tekkis, lõhnu tunnen justkui kehvemini.

Ehk palju õnne - vaktsineeritud ! Elav reportaaz, kui "kaitsud" me siis ikkagi oleme.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 17:49

Päris huvitav jah.

Eestis on hetkel 6234 aktiivselt haiget. Viimase 14 päeva nakatumiste arv on 469/ 100 000 inimese kohta. Kui Sinu ümbruskond vastab sellele grupile, siis kui suur on diagnoosi tõenäosus, kui testieelne tõenäosus on (olenevalt, millist arvu aluseks võtta) 6234/1 330 000 = 0,00469 või 469/100 000 = 0,00469
(kuidagi sarnased arvud, ilmselt on nende arvutus olnud samasugune)

Nüüd peame teadma selle täpse testi sensitiivsust ja spetsiifilisust. Oletame, et see on 0,99 ja 0,99 (mis on väga hea ja vaid väga vähestel testidel). Seega positiivse testitulemuse korral on haiguse tõenäosus (Bayes'i teoreemi alusel) 0,318 ning negatiivse testivastuse korral 0. Aga küsimus taandub suuresti sellele, missugune on haiguse levimus Sinu lähikonnas ehk missugune on testieelne tõenäosus Sinu konkreetses olukorras. Näiteks, kui testieelne tõenäosus oleks 0,5 ehk mündiviskamine, siis positiivse testivastuse korral haiguse tõenäosus 0,99 ning negatiivse testivastuse korral 0,01. Kui Sinu ümbruskonnast aga 80%-l on aktiivne koovit, siis testijärgsed tõenäosused on vastavalt 0,997 ja 0,039.

Siit edasi meetmete rakendamine või mitterakendamine antud tõenäosuse tasemel ehk kuidas hinnata järgnevate olukordade kasulikkust (utility)
U[d-a-]: mittehaigeid inimesi ei ravita (ehk nendega ei tegeleta)
U[d-a+]: mittehaigeid inimesi ekslikult ravitakse ja pannakse karantiini
U[d+a+]: haigeid inimesi ravitakse, pannakse karantiini jne.
U[d+a-]: haigeid inimesi ekslikult ei ravita (ning ei panda karantiini jne.)

Oletame, et hinnang nendele olukordade "kasulikkusele" on vastavalt 1; 0,6; 0,8 ning 0. Siit
B = 1 - 0,6 = 0,4
C = 0,8 - 0 = 0,8
ravimise ehk tegelemise tõenäosuse läviväärtus on p = C/(C+B) = 0,8 / (0,4 + 0,8) = 0,67; kui diagnoosi tõenäosus peale viimast testimist on sellest suurem, tuleb inimesega tegeleda/ravida.
Last edited by td on 20 Sep 2021 18:31, edited 4 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 17:57

spl wrote:Ma arvan, et positiivne tulemus. Kodus said testid otsa, mul hetkel ka kui vaktsineeritul nüüd suht ...t olla, kurk rõvedalt haige. Köha tekkis, lõhnu tunnen justkui kehvemini.

Ehk palju õnne - vaktsineeritud ! Elav reportaaz, kui "kaitsud" me siis ikkagi oleme.

Praegu levib ka RS-viirus
https://en.wikipedia.org/wiki/Respirato ... tial_virus
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 18:08

Aga jah, ma ei saa aru, kuidas COV testid nii erinevaid tulemusi annavad. Sisuliselt võin isiklikult kinnitada, kuna see kiirtestimine üks umbluu värk ! Raiskate vaid raha.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 20 Sep 2021 18:22

https://tv.postimees.ee/7341992/erki-sa ... imalik#_ga
Erkki Savisaar, kui Riigikogu rahanduskomisjoni esimees võtab sõna- meenutaks siinkohal, et seltsimees(julgeksin välja öelda, et täiesti rahulikult kassiga asendatav :) ) oli sellesse ametisse roteerunud Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe kohalt.
Copy artiklist
"Tänane olukord ei saanud ju poliitikutele tulla ometi üllatusena, selle eest on hoiatatud aastaid.
Nii see on, aga miks te arvate, et see üllatusena on tulnud?
Aga miks ei ole siis midagi tehtud tänase olukorra ennetamiseks?
Turuhindade kontrollimine on väga populaarne teema, millest enne valimisi räägitakse rohkem ja muul ajal püütakse ka rääkida, aga reaalselt see riiklikul tasemel ei toimi. Kui oleme turumajanduse peal, siis hind kujuneb vastavalt sellele, millise hinnaga tooteid meile turule pannakse ja millise hinnaga ollakse nõus neid ostma. Kui meil on plaanimajandus, siis saame riiklikult panna ette piirhinnad. Tegelikult ei erine elektri hind piimast, kütusest või sibulast."

projekteerija eelnev kommentaar on siinkohal suisa kohustuslik.
"Fiasko on hoopis meie poliitikute ja energiaametnike - juhtide suhtumine. EL andis rohkem kui kümme aastat tagasi teada, et kvoodisüsteem ongi disainitud selliseks, et hakkab kõiki ülelaskjaid ja eirajaid pigistama. Ma enamuste riikide poliitikute la energiaettevõtete suuvoodrite seisukohti ja juttumulli pole viitsinud kuulata aga meie poliitikute, ministrite ja ametnike tase oli kindlasti tase omaette. Veel aasta alguses Aas saatis kõik ülbelt pikalt. Meil on kvoote üle ja jääb üle ning midagi tegema ei pea. Süsiniku eesmärgid on üle täidetud iseenesestki. Ärge muretsega... ehitame veel ülitehase veel lisaks.... :HEAD Isegi mõnede EE eksjuhtide ja tunnustatud majandus ning teadusinimeste kahtlemine ei seganud retoorikat. Ka kvoodi hinnatõusu kõver juba ühteteist näitas. Kui tänavu suvel EL poolt kogu lubatud tõde (kahe saleda ja energilise proua vahetul väljaütlemisel) eetrisse kõmas, siis jahmuti. Nii lollide ja allaantud nägudega ja sogast teksti )mingi üllatus?) väristanud ametnikke ja PR tegelasi pole ma ühelgi pressikal varem meil näinud...
Võrdluseks soomlased aastaid sättisid ning püstitasid endale isegi vähe rangemad eesmärgid. Seda selleks, et selle pöördega saada majanduslik-teaduslik edu sisse. Aga üht teist suutsid ikkagi nendegi tegelased puusse uimerdada (eks neilgi mõnes sektoris stagnatsioon ja ülbe enesekindlus---eiramine (meid see ei puutu...meie kallale ei julge keegi minna)) Selgus, et Keskõtte loomulikud monopolid lihtsalt ei uskunud, et nendeni kvoodid jõuavad ning nüüd teatasid , et kütte muutubki kallimaks (korteriinimeste jaoks)
Igal juhul on jama meil kokku käkitud...Mis tuuleparkidesse puutub siis nendega see , et kui vähegi tuult on, siis on ületootmine üle Põhjala ning hinnad nullis. Ja kui ei ole, siis on propellerid meil kui Balti mere tagaotsa tüüpidel seeaeg paratamatult lontis. Põhjamere ja Atlandituulte turbiiniude kasu ja muude teguritega võistlemine on paras raketiteadus. Lihtsalt olud on sellised, et konkureerida teistega on suht kindlalt pealemaksmise äri ja energiaettevõtted-nende juhid jne. tahavad sellest osda saada...sest pealemaksmine ja muu kaasnev on mugav äri."
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 18:27

spl wrote:Aga jah, ma ei saa aru, kuidas COV testid nii erinevaid tulemusi annavad. Sisuliselt võin isiklikult kinnitada, kuna see kiirtestimine üks umbluu värk ! Raiskate vaid raha.

Testi sensitiivsus: kui suur osa haigetest annab positiivse testivastuse
Testi spetsiifilisus: kui suur osa tervetest annab negatiivse testitulemuse
Siia ongi peidetud need valepositiivsed ja valenegatiivsed (eestikeelne epidemioloogiasõnastik soovitab miskipärast kasutada termineid väärpositivne ja väärnegatiivne). Mida suurem sensitiivsus ja spetsiifilisus, seda parem test.

Teiselt poolt:
Positiivne ennustusväärtus PPV: haigestunute osakaal positiivse testitulemuse saanute seas (ehk sisuliselt diagnoosi testijärgne tõenäosus vastavas populatsioonigrupis) - nagu eelnevalt nägime, sõltub haiguse levimusest antud populatsioonis (erinevad populatsioonid pole võrreldavad, vaja igale populatsioonile arvutada eraldi!)
Negatiivne ennustusväärtus NPV: mittehaigestunute osakaal negatiivse testitulemuse saanute seas (samamoodi sõltub populatsiooni omadustest), haigestunute osakaal selles grupis on 1 - NPV
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 18:52

Eks homme selgub tõde, selle kõige täpsema testida, kus sul aju välja kougitakse.

---

Tõde see, et me saame kaela rekordinflatsiooni ja väga ebastabiilse keskkonna ettevõtlusele, mis omakorda ohutab otseselt töökohti.
Ja mida teevad meie valitsejad nagu alati kratsivad enda ....

https://www.err.ee/1608344933/kallis-elekter-hakkab-joudma-toodete-ja-teenuste-hindadesse

https://arileht.delfi.ee/artikkel/94630645/ettevotjate-poordumine-valitsusele-loobuge-kutuste-ja-elektrienergia-aktsiisimaarade-tostmisest

Ja meie imelised tuulepargid, mis peaks tulema 2030 Saaremaa juurde, ei päästa seda olukorda. Kõik need elektrikõikumised peavad tasandama kompensatsioonijaamad, mis töötavad kirvel Venemaa gaasil.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 20:41

Põnev naisel ikkagit pole COVi ja valepositiivsed andsid just ühed kallimad kiirtestid apteegist. RS järelikult kallal.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Rr009 » 20 Sep 2021 21:18

Jep, inflatsioon on jama, kuid mul sisetunne ütleb et suurem jama tuleb sellest kui nad sellega võitlema hakkavad ja siis tuleb välja, et seda nad nagu eriti ei oska... Ja siis jagatakse veel omaoodi althõlma ja sürr vaid suureneb...
Raha rohkem, elu vaesem, kuskil seal võib tõde peituda...
Rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 21:22

spl wrote:Põnev naisel ikkagit pole COVi ja valepositiivsed andsid just ühed kallimad kiirtestid apteegist. RS järelikult kallal.

Peaksid olema ettevaatlik, et imikutele seda ei levitaks! (põevad raskemalt kui täiskasvanud)

kuugeldasin RSV kohta:
Estimates of the basic reproduction number (R(0)) ranged from 1.2 to 2.1 with the SIRS model, and from 5.4 to 7.1 with the model with gradual acquisition of partial immunity.


Tsitaate meditsiiniõppejõududelt:
= Kui ukse taga on kabjajäljed, siis meie laiuskraadil pigem tuleks eeldada, et see oli hobune, mitte eesel.
= Sagedamini esinevaid haigusi esineb sagedamini.

Aga seda väärpositiivse vastuse andnud testi nime tahaks teada, samuti koos sensitiivsuse ja spetsiifilisuse numbriga. Äkki kirjutad siia?
Last edited by td on 20 Sep 2021 21:28, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 21:26

Clungene sain nime, teise suutsin ära unustada. See esimene andiski valeposiviitset tulemust.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 21:51

spl wrote:Clungene sain nime, teise suutsin ära unustada. See esimene andiski valeposiviitset tulemust.

see artikkel pakub, et SN=0,355 ja SP=0,850
Kui testieelne tõenäosus on 0,5, siis kooviti tõenäosus negatiivse testitulemuse puhul 0,431 ning positiivse vastuse puhul 0,703
Clungene.png
Clungene.png (72.96 KiB) Viewed 4366 times

Horisontaalteljel on testieelne tõenäosus, Vertikaalteljel testijärgne tõenäosus. Punane horisontaaljoon tähistab testijärgset tõenäosust positiivse testivastuse, sinine negatiivse testivastuse korral (tasemel, kus testieelne tõenäosus on 0,5 ehk hall joon). Siit on näha, kuidas test lükkab tõenäosust (ideaalse testi korral oleks punane joon tasemel 1 ning sinine joon tasemel 0). Punane ja sinine kõver on testijärgse tõenäosuse leidmiseks suvalise testieelse tõenäosuse alusel.

Kui testieelne tõenäosus on 0,00469 (praegune hinnaguline keskmine aktiivsete haigete arv Eestis), siis testijärgsed tõenäosused on vastavalt 0,004 ja 0,011 ehk sel juhul vaid 0,4 % negtiivse või 1 % positiivse vastuse saanutest on tegelikult koovitiga.
Aga nii ongi skriiningtestidega - nad on sageli valepositiivsed, et paremini välistada haigust negatiivse tulemuse korral. S.t. valepositiivsetele tehakse kallim lisatest, mis välistab kooviti.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 22:01

Võrdluseks ideaalilähedane test: SN=0,99 ja SP=0,99
Attachments
ideaalilähedane test.png
ideaalilähedane test.png (51.85 KiB) Viewed 4364 times
Last edited by td on 20 Sep 2021 22:19, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Sep 2021 22:08

td wrote:Kui testieelne tõenäosus on 0,00469 (praegune hinnaguline keskmine aktiivsete haigete arv Eestis), siis testijärgsed tõenäosused on vastavalt 0,004 ja 0,011 ehk sel juhul vaid 0,4 % negtiivse või 1 % positiivse vastuse saanutest on tegelikult koovitiga.


Antud olukorra jaoks:
Attachments
Clungene täna.png
Clungene täna.png (46.15 KiB) Viewed 4362 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 20 Sep 2021 23:20

to td,

sa oled sündinud Fisheri kolleeg, miks küll meditsiini läksid 8-)

Lihtsalt kõrgtasemeliselt jabur ja mulle annab signaali, kui kaks kallist testi annavad mõlemad korraga vale tulemuse, siis ikka asi mäda.

---

Aktsiaturgudel nüüd tõsisem korrektsioon, kordan arvamust, pensionikogujatel vedas, kes nö "exiti" tegid !

Oktoobris hakkab veel USA see tsirkus, kus jälle keskvalitsusel saab raha otsa.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 21 Sep 2021 00:32

Siin eestikeelne dokk laste vahh-kahjustustest enne mRNA-d -- 1,5 tundi. Räägivad julged arstid ja emad.

Need pered, kelle esimene laps jäi vahh-dest invaliidiks, ei lase järgmisi lapsi enam vahh-neerida. Lihtsalt tapetakse täiesti terveid lapsi!

https://www.youtube.com/watch?v=cqRIHmwW1Dc
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 21 Sep 2021 00:48

spl wrote:https://www.err.ee/1608344933/kallis-elekter-hakkab-joudma-toodete-ja-teenuste-hindadesse
https://arileht.delfi.ee/artikkel/94630645/ettevotjate-poordumine-valitsusele-loobuge-kutuste-ja-elektrienergia-aktsiisimaarade-tostmisest
Ja meie imelised tuulepargid, mis peaks tulema 2030 Saaremaa juurde, ei päästa seda olukorda. Kõik need elektrikõikumised peavad tasandama kompensatsioonijaamad, mis töötavad kirvel Venemaa gaasil.

Kui eesmärgiks oleks Vene võrgusagedusest sõltumatus, siis saaks varustuskindluse nimel energia ülekande säilitada, alaldades vahelduvpinge ja taastades siin Euroopa sagedusega. Kas seda on kunagi arutatud?
Andres Raidi ülevaade Eesti rohepöördes energeetikast
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 21 Sep 2021 09:42

https://leht.postimees.ee/7342687/uks-k ... s-teha#_ga
Tragikoomikud Eesti kastmes.
"Lahendused" komplekssele/süsteemsele keskkonna ja energia(ERoEI) kriisile.

Martin Helme (EKRE)
Vähemalt aastaks lõpetada osalemine CO2 kauplemissüsteemis ja taastuvenergia toetuste maksmine, kindlasti tuleb ära jätta elektri- ja gaasiaktsiisi tõus, vajadusel piirata elektri eksporti Eestist, Eleringi dividendidest loobumine, külmutada Eleringi investeerimisprojektid, vajadusel lõpetada elektriga börsil kauplemine ning kehtestada riiklikult reguleeritud hind.

Züleyxa Izmailova (Eestimaa Rohelised)
On vaja suurendada kohalikku varustuskindlust taastuvenergiaga. Kasutades kõiki võimalusi, ka vesinikku. Välja töötada omad, kodumaised tehnoloogiad ja panustada teadusesse. Arendada tuleb salvestustehnoloogiaid, et inimesed saaksid ise endale vabalt energiat toota ja salvestada. Üksiktootjatele ei tasu võrku tootmine ära.

Kristina Kallas (Eesti 200)
Tuleb oluliselt kiiremini investeerida taastuvenergia allikatesse. Oleme liiga kaua munenud ja peenhäälestanud. Me pole ise oma tootmisvõimsusi piisavalt arendanud. Järgmine laks tuleb meile prügiga, sest me pole miinimumnõudeid täitnud. Me oleme maha maganud ka ringmajandusse investeerimise ja sellega seotud konkurentsi eelised.

Aivar Kokk (Isamaa)
Rohkem võidelda oma elektrivõimsuse eest ning luua võimalusi tuuleparkide ja päikesepaneelide parkide rajamiseks. Eestis on tuuleparkide rajamine viimase kümnendi jooksul praktiliselt seiskunud. Euroopa pole valmis täielikult üle minema roheenergiale, ja nii ei tohiks elektrihinna koormus langeda Eesti ettevõtjatele ja inimestele.

Lauri Läänemets (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
Kiirendada tuuleenergia võimsuste rajamist. Praeguse valitsuse ajal on see läinud aeglasemaks. Pöörata tagasi valitsuse otsused, mille tulemusel hakatakse veel rohkem Narva põlevkiviahjudes puitu kasutama. See suurendab taastuvenergiatasu ning tõstab inimeste elektriarvet. Taavi Aasa märgukiri Euroopa Komisjonile palvega muuta heitekogustega kauplemise süsteemi ei oleks Eestile kasulik.

Mart Võrklaev (Reformierakond)
Kõigepealt võiks üle vaadata elektri hinda mõjutavad aktsiisid ja neid vähendada. Kuid kindlasti tuleks kiirendada üleminekut taastuvenergiaallikatele. Jooksvalt saab iga tarbija ka midagi teha – osta fikseeritud hinnaga energiapakette, mis võimaldaks tagada stabiilsust. Ka päikesepatareide peale võiks hakata rohkem mõtlema.
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 21 Sep 2021 12:25

Eesti Loodusefondis oli selline tekst:

Eestile tähendab see panustamist päikese- ja tuuleenergiasse, eriti aga suure potentsiaaliga meretuuleenergiasse. Mida ulatuslikumad ja hajutatumad taastuvenergialahendused on, seda vähem leiame end tulevikus olukordadest, kus taastuvenergia toodang on näiteks kehvemate tuuleolude tõttu väiksem.

Ma ka rohelise mõttelaadiga inimene, aga mul kogemused tuulegenekate ja päikesepaneelidega. Päikest okt - veebr sisuliselt polegi ! Kuumema suvega tuulegenekad sisuliselt seisavad, sama on külma talvega.Ehitada kogu süsteem üles ainult rohelisele energiale, on kõrgtasemeliselt rumal jutt. Väga väga rumal isegi.

Meil on vaja esiteks kompenatsioonijaamasid, mis suudavad võrku hoida tasakaalus, kui pilves selgimistega, et päikeseparkide jõnksatusi kompenseerida. Samuti kui tuult ja päikest pole talvel, siis kuskohast tuleks elekter.

---

Ma ükspäev sõitsin Väo karjäärist mööda, kui see vett täis lasta, saaks seda edukalt kasutada puhver elektrijaamana. Aga kahjuks rikuks see Pirita jõe vee loodusliku voolamise ära, sest siis tugevam veevool takistaks loomuliku veevoolu, sinna taha tekiks setted ja ülejäänud jõgi hakkaks kinni kasvama.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 21 Sep 2021 13:36




Muideks Hiinas on võimalikud nii kavalad defoldid kus mitte päris kõik investorid pole võrdsed ja lausa osalised defoldid... Aga reaalse raha pauk on seal väga selgelt õhus ja kokku on kogu sektoris täiesti ulmesummad...
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 21 Sep 2021 16:25

Täna sain esimese keemiaravidoosi ja see jätkub (pudel järk-järult tühjeneb kuni neljapäevani). Olen praegu iiveldamisvastaseid rohte täis topitud. Tunnen pea poolelt ennast natuke sellisena kui ollakse palavikus. Lisaks kolmele erinevale rakumürgile saan ka vere valgeliblesid stimuleerivat ainet, neljapäeval tehakse ka vereülekanne punavereliblede kaotuse kompenseerimiseks (verejooksud!). Varuks on tabletid nii kõhulahtisuse kui kõhukinnisuse jaoks - mõlemad variandid on võimalikud. Südame infarktijärgse ravi tõttu peaksin võtma vere hüübimist vähendavat preparaati, sooleverejooksude tõttu aga peaksin hoopis sellest loobuma - seega kõndimine noatera peal, mõlemad võivad saada saatuslikuks. Seepärast võtan veerandi ette nähtud annusest, eks näis ..... Lisaks infektsioonioht on muidugi suur iga organi jaoks.
Iga 2 nädala tagant seda 4-päevast keemiaravi korratakse, selliseid tsükleid on 3 kuud järjest, siis on maksa metastaaside operatsioon, siis on jälle keemiaravi, siis on soole vähi operatsioon, siis on jälle keemiaravi. (Mis kopsu koldest saab, eks seda näeb hiljem) Plaani järgi ravi kokku 8 kuud (ja see on muidugi juhul, kui kõik kulgeb soodsalt, kui midagi halba peaks vahepeal minuga juhtuma, eks siis ole jälle näha, kuidas ja kuhu edasi)

Minuga tegelev inimene kandis ravimitega toimetamise ajal kummikindaid, maski, kilekitlit - see tekitas kõhedust, sest minu veresoonde lähevad need ained otse, tema aga ei tohi nendega kokku puutuda "ametitasandil". See mürk võib mõjuda lisaks perifeersetele närvidele ka aju kognitiivsele funktsioonile, kohe mitte ei tahaks selle halvenemist .....
Vetsus pean soovitavalt käima ka pereliikmetest eraldi ruumis, et mitte viljakas eas nooremaid pereliikeid mürgitada (mürk eritub uriiniga). Laste saamise kohta oli eraldi küsimus - kas soovite veel lapsi? Ja seksimiseks muidugi vaja kasutada kaitsevahendeid mõlemal – et minimeerida väärarengutega laste riski. Aga see vist aktuaalne rohkem naiste puhul, aktiivne seksimine on praegu minu puhul küll üks viimaste soovide järjekorras.

Julgustav mõte on see, et kuulsin hiljuti ühest heast kolleegist, kes endal täiesti juhuslikult (ultraheliaparaadi katsetamise käigus) avastas enda maksas metastaasid. Esialgu jäigi algkolle teadmata, aga lõpuks ikkagi leiti väike kasvaja sooles. Sai keemiaravi ning metastaasid (vähemasti selleks korraks) kadusid.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 21 Sep 2021 18:55

https://epl.delfi.ee/artikkel/94638571/kahe-aastakumnega-on-autoga-toolkaijate-arv-kahekordistunud

Muinasjutud toredad asjad. 2035. aastaks väheneks autoga töölkäijate osakaal linnades 40%-ni.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 21 Sep 2021 20:52

Huvitav õpikuteema biokeemiast. Ma ei mäleta, kas olen seda teile kunagi näidanud. Ehk siis: nelja süsiniktsükliga steraantuum erinevate eluks oluliste ainete koostises.

Kolesterool
https://en.wikipedia.org/wiki/Cholester ... sterol.svg

Sapphape
https://en.wikipedia.org/wiki/Cholic_ac ... File:Cholsäure.svg

Naissuguhormoon
https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen# ... radiol.svg

Meessuguhormoon
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... steron.svg

Neerupealiste koore hormoon
https://en.wikipedia.org/wiki/Corticost ... tisol3.svg


Kõikide nende ainete sünteesi algallikas on kolesterool. Ja ka D-vitamiin sünteesitakse kolesteroolist (kas märkate mõnigat sanasust?)
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D ... ferol2.svg


Kuidas aga kolesterooli ennast saadakse? Lähteproduktiks on energiavahetuses (Krebs'i tsüklis) osalev Acetyl-CoA, selle koostises olev koensüüm A (CoA) saadakse B5-vitamiinist (omakorda saadakse toidust) ja aminohappest nimega Cysteine (organism ise sünteesib seda).
Liitunud atsetüülrühm (acetyl-) aga pärineb glükoosist või rasvhapetest (s.t. raku energiamajandusest). Atsetüülrühm toimetab paljude biokeemiliste protsesside juures, tegemist on jupiga [CH3-C=O], kus meile tuttavatest ainetest on selle vaba süsinikusideme külge liidetud:
-H: etanaal ehk pohmelli põhjustav viina laguprodukt (aldehüüd), muuhulgas põhjustab ka vähki
-OH: äädikas ehk etanaat ehk etanaali lõppprodukt viina neutraliseerimisel (hape)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 21 Sep 2021 20:54

veini riknemisel tekkivad ained koos nende iseloomustusega
https://en.wikipedia.org/wiki/Wine_fault

veel üks huvitav ainete rühm on estrid - eriti just selle poolest, et inimene tajub neid aineid meeldivate lõhnadena, kuigi koostisained (hape+alkohol) võivad olla ebameeldiva lõhnaga - see on ka nende kasutamise puuduseks, sest niiskuse käes lagunevd kergesti tagasi algseteks ebameeldivateks koostisaineteks
https://en.wikipedia.org/wiki/Ester#Lis ... r_odorants
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 21 Sep 2021 23:23

td wrote:veini riknemisel tekkivad ained koos nende iseloomustusega
https://en.wikipedia.org/wiki/Wine_fault

Sommeljeele rahulolematuse väljendamiseks on on ingl. k. keskkonnas vastav väljend "excuse me, this wine is corked".
(ilmselt paljud reisivad ringi praegu, ehk on abiks)
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Sep 2021 00:27

sarnase huumori fännidele maiuspalaks
https://www.youtube.com/watch?v=KnpY46lOTX4
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 22 Sep 2021 06:57

Seegi vist huumorilehekülg.

Elektrihind.ee – elektripakettide võrdlusportaal Elektri ja gaasi blogi
https://elektrihind.ee/2021/09/21/elekt ... dlus-2021/
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 22 Sep 2021 08:32

Mis juhtus? Soome siseminister näitas parlamendi ees peaministrile keskmist sõrme (lisatud video)
https://eestinen.fi/2021/09/mis-juhtus- ... tud-video/
hh
 

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 106 guests