Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby neto » 22 Feb 2021 11:24

Paistab, et juba sellel nädalal näeme neljakohalisi uute nakatunute päevaseid numbreid. Tean, et testijärjekorradki on kohati kuni 48 tundi. Mul sai laps testile 32 tunni pärast saatekirja tegemisest. Õnneks oli negatiivne.
neto
 
Posts: 685
Joined: 26 Mar 2009 13:10

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 12:11

Ma ikka täiesti hämmingus, Eestis puudub igasugune professionaalne ja mõistusepärane juhtimine.

Sisuliselt meil olukord, lennuk on täiskiirusel vette kukkumas.
Piloodid (Kiik, Kallas ja Lanno), tulevad selle asemel lennukis vahekäiku küsitlust tegema: "kas lõhevõileib peaks olema tilliga või ilma".

https://leht.postimees.ee/7185399/nadala-prognoos-iga-paevaga-vajab-haiglaravi-70-inimest-rohkem

«Eesti on tõusnud Euroopas viiruse levikult teisele kohale, meetmete rakendamise kiirus ja tõhusus on selles olukorras kriitilise tähtsusega,» sõnas Reinsalu.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 22 Feb 2021 14:10

spl wrote:Ma ikka täiesti hämmingus, Eestis puudub igasugune professionaalne ja mõistusepärane juhtimine.

Ma küsisin täna poe turvalt et miks te maskita lamemaa-ülbureid poest välja ei viska. Tõin ka näite et mitmes Euroopa riigis väänatakse maski mittekandja lihtsalt poepõrandale pikali (kui oma maa lamedust hakkab vastuseks tõestama). Küsisin ka sama küsimust et kui keegi mind poes noaga vehkides taga ajab kas siis kehtib samuti narratiiv et "me ei saa midagi teha" - kuivõrd tervise ohustamine on sisuliselt ühesugune (st - tervise ohustamine kui selline).
Turva vastas et peatselt hakkame vist poest välja põrgatama küll selliseid (saab näha).

Mingi maskita ehitaja-töll (töll maski mitte ameti mõttes) pakkis selvekassas oma nänni ja vahtis vihase pilguga (ma pöördusin meelega suht valjuhäälselt sama selvekassas nurgas istuva turva poole). Teine samasugune noorepoolne antropoloogilse planktoni ühik tatsas oma rõemsal-ülbel ilmel vastu poes (mind häribki kõige rohkem see ilme - selle pühib näolt ilmselt vaid regulaarne poepõranda nuusutamine pluss kukru kergendamine).

Ülle Madisest pean ka väga lugu, aga avalikus ruumis (mis on samas kinnine ruum) ja sundolukorras ehk toitu ostes lihtsalt peavad kõik ühtemoodi käituma, sel pole mingite hartadega mingit pistmist (ja tsiteerides Reinsalu - õigus elule on inimõigus nr 1 ja muud õigused lihtsalt kohanduvad selle rakendamisega.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 14:16

soovitav kuulamine üle 50-aastastele ja veidi noorematele: kolesteroolist vastuvoolumeedias ehk see, mida teile räägiti, ei "pruugi olla" õige
https://youtu.be/jyzkv5uFGt8?t=9333

lühikokkuvõte
= ei paista olevat põhjuslikku seost vere kolesteroolitasemel ja ateroskleroosil
= vere kolesteroolitase ei sõltu dieedist
= statiinid on mõttetud "ravimid" (langetavad kolesterooli, aga nagu selgus, pole nendest kasu eluea pikendamisel)
= tuleks hoopis tähelepanu pöörata omega-6 rasvhapetele (taimeõlid, margariin) kui ateroskleroosi ühele võimalikule põhjusele
= laialt levinud ettekujutus südame pärgarterite anatoomiast on vale (sisemise osa ehk intima rakukiht on paksem kui õpikutes näidatud, ateroskleroos ei alga mitte veresoonte sisepinnalt vaid veresoonte seina sees, seega ei toimu otsest rasvade ladestumist suurte veresoonte sisepinnale)
Seega üle 50 aasta on dieediteadus liikunud hoopis vastupidises (vales) suunas.

Lisan juurde, et kolesteroolil on avastatud mitmeid kasulikke mõjusid (immuunsüsteem, närvisüsteem), kuskilt jäi silma, et madal kolesteroolitase on statistiliselt korrelatsioonis madalama elueaga. Minu hüpotees on see, et ateroskleroos on olemuselt krooniline põletik pideva mehaanilise stressi tõttu veresoontes (pidevad mikrotraumad koos parandada püüdva põletikuga) - ateroskleroos tekkib eeskätt veresoonte käänukohtadele ja hargnemiskohtadele, kus on turbulentne vool ehk rõhukõikumised ehk veresoone seina pinge muutused (kõrge vererõhk ning ateroskleroosi puhune valendiku kitsenemine omakorda soodustab seda) ning ülereageerivat kroonilist põletikku soodustab omakorda ka omega-6 rasvhapete liig (taimeõlid ehk rapsiõli, päevalilleõli jt.) dieedis. Oma osa on ka kõrges insuliinisisalduses (süsivesikute liigtarbimine), täpsemat mehhanismi ei oska pakkuda (põletikurakkude muutunud käitumine? häiritud ehitusrakkude paljunemine? kõrgem vererõhk nagunii). Lubistumine tekkib sekundaarsena surnud kudede sisse - nagu igasuguse muu surnud koe korral, mida ei suudeta elimineerida (vt. näiteks lubikolded tuberkuloosi puhul; vt. ka kivilaps). "Lubja" hulk südame veresoontes on tugevas korrelatsioonis ateroskleroosi kui sellisega üleüldse kogu organismis.

Mehaanilise stressi käigus puruneb veresoonte seina (intima) rakkusid, milles olevad ained vabanevad, nendest osa on põletikku aktiveerivad (kudede enda fagotsüüdid ning vere valgelibled tulevad kohale ja hakkavad korralagedust likvideerima). Miskipärast läheb see parandusmehhanism ülekäte või miskipärast on kahjustus suurem kui tavaliselt (usun, et mikrotraumade parandamine on pidev protsess organismis) Nn. foam cells ehk kindlat tüüpi fagotsüüdid esinevad ka toksoplasmoosi ja tuberkuloosi korral - seega aeglaselt kulgevate infektsioonide/põletike korral, mille sagedaseks tulemuseks on samuti lubikolded. Kolesterool, mida leitakse aterosklerootilises naastus, ei pruugi pärineda otse verest, see võib olla sekundaarne reaktsioon põletikule, mitte põletiku põhjus. Spekuleerin, et naastus leiduv kolesterool pärineb hoopiski hukkunud rakkude membraanist või siis tekkib kroonilise põletiku käigus, aga mitte verest (miks peaks kolesterool kui aine aktiivselt difundeeruma läbi intima rakukihtide - nii nagu senine teooria on ette näinud?) Mingi osa allikatest väidab, et kolesterooli ladestumine on kaitsereaktsioon põletiku korral (seega tavatingimustes kasulik).
Last edited by td on 22 Feb 2021 16:35, edited 8 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 15:44

to pop,

minu jaoks see maskideta töllid pole üllatus, sest tihti nii mõnigi mees hommikuti kakleb oma saapaga, kuna selle IQ suurem.

Aga mis mind üllatab on jutt, oleks, saaks, võiks - aga järsku teeks. Jälle saabunud Reformi mitte millegi tegemise ajastu, kõik otsused sellised poolpidused. Mul tuttavad Inglismaal jne
pidevalt räägivad, kuidas trahve saavad. Ala transport hilines, kõndisid koju lubadust valel ajal küsiti, miks siin oled, hoiatustrahv. Poes ilma maskita, maksaksid end vaeseks.

Meil käib selline pidu ja pillerkaar. Ütlen kaugel pole aeg, kus Lääne meedias pildid meie haiglatest,
kus koridorid täis hingevaaguvaid patsiente ja surnukuuride jaoks tuleb külmutusautod tuua. Just täna tuleks kehtestada reeglid nagu olid kevadel.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 16:53

Spekuleerin, et veresoonte mikrotraumad tekkivad internal elastic lamina füüsikaliste omaduste muutustest, mistõttu intima ja internal elastic lamina omavahel ei liigu enam sünkroonis ning sellistest nihetest tekkivad mikrotraumad just selles üleminekutsoonis (osa intima rakke sureb ja vabastavad kroonilist põletikku tekitavad ained koos fagotsüütide ja valgeliblede kohalekutsumisega).
Internal elastic lamina on sisuliselt "aukudega kile", mis eraldab veresoone seina sisemise kihi ja keskmise kihi rakke. Nendel rakkudel on erinev funktsioon: keskkihi rakud on sisuliselt lihasrakud, mis reguleerivad veresoone läbimõõtu, sisekihi rakkude põhifunktsioon on vältida vere hüübimist (s.t vältida otsest kontakti organismi teiste kudedega). Kuna rakud iseenesest ei saa eriti muutuda, siis põhjus võiks olla eeskätt selle kile koostise muutustes. Ateroskleroos algab justnimelt selle kile ja intima vahelisel alal, hiljem murdub läbi intima – veresoone valendiku sisepinnale ja jätab mulje, et protsess sai alguse sisepinnalt.
Last edited by td on 22 Feb 2021 16:57, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 16:53

neto wrote:Paistab, et juba sellel nädalal näeme neljakohalisi uute nakatunute päevaseid numbreid. Tean, et testijärjekorradki on kohati kuni 48 tundi. Mul sai laps testile 32 tunni pärast saatekirja tegemisest. Õnneks oli negatiivne.


Kinnitus neto jutule https://www.postimees.ee/7185881/nakkuskahtlaste-suur-hulk-koormab-avalikke-proovivotupunkte

Paneb tõsiselt ikka kukalt kratsima minu teada Medicum ja Synlab võitsid 100 miljonise hanke, et testimisvõimekust tasemel hoida. See küll pole tasemel võimekus, mida näeme.

https://www.aripaev.ee/uudised/2020/11/14/terviseamet-solmis-kuni-100-miljonit-eurot-maksva-lepingu
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 16:55

to td,

kolesterool on müstiline asi. Minu näiteks see ülimalt kõrge, terve nooruse sporti teinud, nüüd seoses COViga suurem paus. Ei söö rasvast ega üldse keelatut jama, vägagi tervislikult toitun.

Sisuliselt ma lähen välja täielikult sellest raamistikust, mis võiks põhjustada kõrget kolesteroolitaset. Geneetika - ka ei klapi, vanematel pole probleemi kolesterooliga.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 16:59

seepärast ehk ongi kõrge, et ei söö rasvast?
Need iganenud põhimõtted on tambitud nii sügavalt pähe, et paratamatult tekkivad ajus kummalised seosed. Inimese organism ise sünteesib ööpäevas rohkem kolesterooli kui ta toiduga saab. Kolesterooli kõrge tase iseenesest ei ole ohtlik, nagu nüüd selgub. Pigem on see organismi regulatoorne reaktsioon millelegi. See, et veresoontes leitakse kolesterooli, ei tähenda, et see oli seal primaarselt ehk muutuste algpõhjustajana.

Palavik ei põhjusta infektsiooni. Infektsioon põhjustab palaviku, mis aitab infektsioonist jagu saada.
Last edited by td on 22 Feb 2021 19:57, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 17:02

td wrote:seepärast ehk ongi kõrge, et ei söö rasvast?
Need iganenud põhimõtted on tambitud nii sügavalt pähe, et paratamatult tekkivad ajus kummalised seosed. Inimese organism ise sünteesib ööpäevas rohkem kolesterooli kui ta toiduga saab.


Ei nii rasvavaba ka pole, vahel ikka peekonit omletiga ka. Perearst ka omal ajal ei suutnud seletada, sest see polnud loogiline.

Tean, võib absurd olla, kolesteroolil ja stressil kindlasti mingi seos. Sest ma terve elu olnud vaid suurte süsteemide arendaja, kõik vead ma elus teie kasuks teinud :twisted:
Aga stressitaset raske isegi kirjeldada.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 17:07

td ka GeekZone osa meil täiustanud, igatahes sain isegi targemaks !
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 17:10

See, et perearst omal ajal, ei suutnud seletada, on andestatav – meid kõiki õpetati nii ja ka täna leiab palju vananenud kirjandust. Aga korrelatsioon ei ütle põhjuse kohta midagi, nii sagedane viga!. "Ma söön, mida näen" ei ole sama kui "ma näen, mida ma söön" – kui parafraseerida "Alice Imedemaal" raamatut..
Last edited by td on 22 Feb 2021 17:12, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Feb 2021 17:11

td wrote:See, et perearst omal ajal, ei suutnud seletada, on andestatav – meid kõiki õpetati nii ja ka täna leiab palju vananenud kirjandust.Aga korrelatsioon ei ütle põhjuse kohta midagi, nii sagedane viga!. "Ma söön, mida näen" ei ole sama kui "ma näen, mida ma söön" – kui parafraseerida "Alice Imedemaal" raamatut..


Igakord kui perearstile lähen, siis öeldakse, oi teil nii kõrge kolesterool. Kas tablette ei taha ? :twisted: Ehk see on siiani täiesti tavaline teema, perearstid jätkavad oma vana mantrat.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Postby teretere » 22 Feb 2021 17:12

teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 17:16

spl,
See on kurb. Aga kui neid tablette tootev-turustav firma *pakub koolitusi mõnes Pärnu spa-s, siis pole imestada, et see jätkub veel aastaid (vähemalt seni, kuini Haigekassa neid mõttetuid tablette osaliselt kompenseerib; küllap Haigekassa ja Ravimiameti jaoks on teised võtted, mida rakendada, et süsteem toimiks)

---
*see ei ole otsene süüdistus konkreetse firma kohta, see on süsteemi toimimise kirjeldus, viimasel 15 aastal on süsteemi tiibu oluliselt kärbitud, aga nii nagu loodus leiab võimaluse, leiavad ka ravimifirmad võimaluse
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re:

Postby td » 22 Feb 2021 17:38


Tuletasin eile jälle meelde Ann Barnhardti. Tema väidab, et raha ringluskiirus ongi inimese vaba tahte väljendus (normaalolukorras ta otsustab ise, mida rahaga teha). Süsteemi peremeeste huvides on raha juurde trükkida ning hoida see enda läheduses, et saaks esimesena osta kaupu, enne kui inflatsioon nende sisse läheb. Selleks tuleb aga hoida ka raha ringluskiirus võimalikult madalana (teine võimalus oleks soodustada GDP kasvu, et kaubavalik oleks suurem). Mida rohkem on süsteemis liigset raha, seda madalam peab olema raha ringluskiirus. Seega, raha ringluskiirust püütakse vähendada nii kaua kui võimalik (seepärast ehk ei anta ka "majandust stimuleerivat" raha otse tavainimeste kätte vaid pankade kätte)

GDP kasv sõltub otseselt ressurssidest (sh inimressurssidest). Lühiaegselt (tuleviku arvel) on võimalik seda stimuleerida laenudega - eeldusel, et see ei läheks tarbekaupade ostmiseks vaid tootmise organiseerimiseks. Seega, hoides tootmist organiseerivate ja tarbimist soodustavate laenude suhet optimaalses tasakaalus, õnnestub süsteemi hoida toimivana.
Ennustan, et kui inflatsioon hakkab tõstma pead, hakkab toimuma igasuguste tarbimislaenude suurem piiramine.

Mulle on jäänud mulje, et Weimari aastatele eelnes suht hea majanduslik olukord Saksamaal (niivõrd, kuivõrd see sõja kaotanud riigis oli võimalik). Tahaks tegelikult lugeda head lühikest monograafiat selle kohta, kuidas 1. maailmasõjast jõuti Weimari perioodi.

---
niikaua, kuni tegelike kaupade tootjad on nõus oma teenuse eest vastu võtma riiklikku raha, õnnestub inflatsiooni ehk siiski talitseda. Asi läheb tõeliselt hapuks siis, kui oluliste teenuste eest saab tasuda vaid krüptorahas (s.t. müüja aktsepteerib vaid seda ning krüptosüsteeme ei õnnestu allutada riiklikule rahapoliitikale; tegelik majandus toimib krüptosüsteemis, riiklikku raha kasutatakse vaid maksude maksmiseks ja laenude teenindamiseks)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 18:26

Värsked andmed Šotimaalt. Neli nädalat peale esimest vaktsiinidoosi, üle 70-aastaste grupp. Pfizeri vaktsiin vähendas hospitaliseeritute arvu 84 %, Astra-Zeneca koguni 94 %. Seega, vanad inimesed tuleks Eestis vaktsineerida nii ruttu kui võimalik.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 19:20

Juba kolm panka on keeldunud teenindamas Twitteri alternatiivi gab.com. Baiden tahaks pankadele anda võimaluse keelduda teenindamast teatud poliitiliste vaadetega inimesi/firmasid.
Peagi läheb aga süsteem siis uuele ringile, kus teatud poliitiliste vaadetega pankadele ei anta tegevuslitsentsi. See kiirendab alternatiivsete arveldussüsteemide arengut (ka konservatiivide seas on IT-spetsialiste)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Re:

Postby teretere » 22 Feb 2021 19:25

td wrote:

Tuletasin eile jälle meelde Ann Barnhardti. Tema väidab, et raha ringluskiirus ongi inimese vaba tahte väljendus (normaalolukorras ta otsustab ise, mida rahaga teha). Süsteemi peremeeste huvides on raha juurde trükkida ning hoida see enda läheduses, et saaks esimesena osta kaupu, enne kui inflatsioon nende sisse läheb. Selleks tuleb aga hoida ka raha ringluskiirus võimalikult madalana (teine võimalus oleks soodustada GDP kasvu, et kaubavalik oleks suurem). Mida rohkem on süsteemis liigset raha, seda madalam peab olema raha ringluskiirus. Seega, raha ringluskiirust püütakse vähendada nii kaua kui võimalik (seepärast ehk ei anta ka "majandust stimuleerivat" raha otse tavainimeste kätte vaid pankade kätte)

GDP kasv sõltub otseselt ressurssidest (sh inimressurssidest). Lühiaegselt (tuleviku arvel) on võimalik seda stimuleerida laenudega - eeldusel, et see ei läheks tarbekaupade ostmiseks vaid tootmise organiseerimiseks. Seega, hoides tootmist organiseerivate ja tarbimist soodustavate laenude suhet optimaalses tasakaalus, õnnestub süsteemi hoida toimivana.
Ennustan, et kui inflatsioon hakkab tõstma pead, hakkab toimuma igasuguste tarbimislaenude suurem piiramine.

Mulle on jäänud mulje, et Weimari aastatele eelnes suht hea majanduslik olukord Saksamaal (niivõrd, kuivõrd see sõja kaotanud riigis oli võimalik). Tahaks tegelikult lugeda head lühikest monograafiat selle kohta, kuidas 1. maailmasõjast jõuti Weimari perioodi.

---
niikaua, kuni tegelike kaupade tootjad on nõus oma teenuse eest vastu võtma riiklikku raha, õnnestub inflatsiooni ehk siiski talitseda. Asi läheb tõeliselt hapuks siis, kui oluliste teenuste eest saab tasuda vaid krüptorahas (s.t. müüja aktsepteerib vaid seda ning krüptosüsteeme ei õnnestu allutada riiklikule rahapoliitikale; tegelik majandus toimib krüptosüsteemis, riiklikku raha kasutatakse vaid maksude maksmiseks ja laenude teenindamiseks)


Tsiteering Kaupo Vipi artiklist:
"Tsivilisatsioonide pealisülesannet, sisendenergia ümberjagamist oma allsüsteemide vahel on juba üle 2000 aasta vahendatud rahas. Tsivilisatsioonide süsteemsed kriisid – sisendenergia kriisid – ilmnevad sellest ajast kõigepealt rahanduses. Rahaga ongi alatasa üritatud süsteemseid kriise leevendada. „Rahatrüki“ toel suutis näiteks Rooma impeerium oma kriisifaasi venitada ja lõpliku kollapsiga üle saja aasta viivitada. Kuigi tööstustsivilisatsiooni maailmastumine teeb juba vähikäiku, pakub see praegu „rahatrükile“ lisaeelist inflatsioonisurve laiali hajutamisega. Kuid meie süsteem on sedavõrd suurema põimsusega, et ei pea oma 2008. aastal alanud „rahatrükiga“ ilmselt paari aastakümmetki vastu.4

Pärast süsteemsesse kriisi jõudmist pole põhimõttelist vahet, kas saabub ressursipuudus, keskkonnakaos, taudipuhang, majandusšokk, sõda või mõni muu probleem. Kui süsteemil ei jätku energiat, et oma põimsust uue probleemi lahendamiseks parandada, kui olemasolevad institutsioonid ülepingega hakkama ei saa ja kui ka sootsiumil pole võimet probleemile omal käel vastu seista, siis algab kollaps: esimeses etapis finantsmajanduslik, teises kaubanduslik, kolmandas poliitiline,5 neljandas sotsiaalne ja viiendas etapis kultuuriline.

Meie häda pole enam kinnisvara-, börsi- või finantskriis, elukeskkonna häving, pandeemia jms. Eraldi on neid varemgi nähtud. Nende ilmumine üksteise kukil on tsivilisatsiooni süsteemse kriisi sümptom – häda hääl, mis tulles hüüab. Häda ise on kollaps, mis võib vallanduda vaid ühe kriitilise parameetri muutumisel ja kriitilises seisus on nad meil kõik. Meie enesetunnet võiks parandada teadmine, et süsteemi areng on allunud seaduspärale, mida me veel hiljuti ei mõistnud.6 Nii ei pea me end kõiges halvas süüdi mõistma. Eriolukord annab nüüd hea võimaluse keskenduda, järele mõelda ja tulevikuks valmistudes ringi vaadata. Mõelda, kuidas saaks muuta omaenda ja kogukonna elu autonoomseks, võimalikult sõltumatuks laguneva kõrgtsivilisatsiooni abikarkudest. Mõelda, kuidas hoida seni veel kõige kiuste säilinud looduse riismeid, mis on ainus lootus tulevik üle elada."
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 19:47

Mind häirib tsivilisatsiooni puhul ka süsteemide ülekomplitseeritus. Esiteks: termodünaamika seisukohalt (mida korrastatum süsteem, seda enam energiat on vaja selle loomiseks ja säilitamiseks). Teiseks: saabuv spetsialistide põud (need, kes teavad ühest kitsast asjast kõike; kitsaid alasid on järjest rohkem ja spetsialisti tase peab olema järjest kõrgem), koolitus läheb väga pikaks/kalliks ning sobilike eeldustega koolilapsi ei pruugi kõikjale jätkuda. Looduses on kuidagi aegade jooksul kujunenud välja tasakaal keerulisuse ja lihtsuse vahel (vähemalt mulle tundub nii).
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 22 Feb 2021 20:33

td wrote:Mind häirib tsivilisatsiooni puhul ka süsteemide ülekomplitseeritus. Esiteks: termodünaamika seisukohalt (mida korrastatum süsteem, seda enam energiat on vaja selle loomiseks ja säilitamiseks). Teiseks: saabuv spetsialistide põud (need, kes teavad ühest kitsast asjast kõike; kitsaid alasid on järjest rohkem ja spetsialisti tase peab olema järjest kõrgem), koolitus läheb väga pikaks/kalliks ning sobilike eeldustega koolilapsi ei pruugi kõikjale jätkuda. Looduses on kuidagi aegade jooksul kujunenud välja tasakaal keerulisuse ja lihtsuse vahel (vähemalt mulle tundub nii).


Jah, eks ta ole.
Väikene viktoriini küsimus. Millal on Homo sapiens saavutanud termodünaamilise tasakaalu ?

Lisan siia lingi dr. Ye Tao (The Rowland Institute at Harvard) projektist looduses aegade jooksul välja kujunenud tasakaalu säilitamise püüdest homo sapiensi jaoks.

https://www.youtube.com/watch?v=0HJsPXlaZH4
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 20:45

foorumlaste termodünaamika huvides oleks olnud ilus panna link sinna, kust algas sisuline arutelu, iga huvitatu elust läks seetõttu asjatult kaduma 287 sekundit

https://youtu.be/0HJsPXlaZH4?t=287
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 22 Feb 2021 21:15

hh wrote:Mehed arutavad tõsist teemat:
The Currency Collapse: Hyperinflation Has Begun | Gold & Silver Prices Set To Explode! - Steve Penny
22 minutit.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_CcHo2F-UU


Sama teema ja sisu, ainult et Läti vaatevinklist. Ma mäletan küll rubla-aja lõppu, ilmselt on mäletajaid rohkemgi.

The euro is falling like the Soviet ruble once did
by Arnis Kluinis
https://neatkariga.com/economics/339695 ... YDXVo8kvwc
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 22:00

Päikeselt tuleb 341 W/m2, millest kohe tagasi peegeldub 101,9 W/m2
Energiabilanss +0,9 W/m2 tuleb ilmselt sellest artiklist, uskumatu, et suurte numbrite kogusumma on ainult 0,9 ja seda ei suuda need suured numbrid ise reguleerida
https://journals.ametsoc.org/view/journ ... ct-display

Maa energiabalanss.jpg
Maa energiabalanss.jpg (89.65 KiB) Viewed 3937 times


aerosoolide (osaliselt õhureostuse) tõttu 2 => 0,9 W/m2 düsbalanss.
mind huvitas ka, et kui palju salvestatud energiast pärineb maa sisemusest, see on umbes 0,02 ... 0,03 % ehk kaduvväike
https://physics.stackexchange.com/quest ... he-surface

Mind huvitas ka aktiivne tagasipeegeldamine. Ujuvad(seest tühjad) peegeldavad metallkuulid oleks lahendus ookeanis, aga kas need ei hakka segama mereelu?
Last edited by td on 22 Feb 2021 22:03, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 22:02

kohad, kuhu oleks kõige efektiivsem panna peegleid päikesekiirguse vastu (ekraanitõmmis tollest videost)
tagasipeegelduv energia on maakera peale kokku vaid 29 W/m2, atmosfäärist kõrgemal olev peegel oleks efektiivsem (maa tehiskaaslane, mis varjutab korraga piisavalt palju - mida kaugemal Maast, seda väiksemat on vaja), selline kauge tehiskaaslane on ebareaalne, sest päike on nii kaugel, et isegi Merkuur on väike täpike päikese taustal (s.t. meie kaugusel on päikesekiired sisuliselt paralleelsed ja satelliidilt mingit suurendusefekti ei toimu). Aga selleks, et tasakaalustada 0,9 W/m2 oleks vaja varju, mis kataks 0,9/341 = 0,26% kogu maakerale tulevast päikesepaistest (veepeeglitega oleks asi veel hullem)
Attachments
Peegeldused.jpg
Peegeldused.jpg (69.99 KiB) Viewed 3937 times
Last edited by td on 23 Feb 2021 04:30, edited 3 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Re:

Postby pop » 22 Feb 2021 22:05

td wrote:/.../kuidas 1. maailmasõjast jõuti Weimari perioodi./.../

Ma olen aru saanud et reparatsioone ei jõutud maksta ja prantslased lihtsalt rekvireerisid (või siis röövisid, vahet pole) võlgade katteks Ruhri söekaevandused - mille kadumisel muutus võlgade teenindamine veelgi võimatumaks (siis läkski asi lõplikult lappama).
Ajaliselt langeb ka kokku - https://en.wikipedia.org/wiki/Occupation_of_the_Ruhr
Sileesiaga läks kah sarnaselt, ja suht samal ajaperioodil http://www.piotrwroblewski.us.edu.pl/ru ... mpbell.pdf (pikk ja faktirohke, aga ebahuvitavalt kirjutatud)

Ma olen näinud ka dokkfilmi kuidas saksa tsiviilelanikkonda konkreetselt mõnitati prantslastest asevalitsejate poolt selles regioonis (pidi mütsi peast võtma ja maha vaatama - umbes nagu mõisa-ajal).

==================
Ma olen ka imestanud miks sõjakuritegudes ei süüdistata mh nt prantslasi (Versailles rahulepingut ennast silmas pidades). Holodomoriga näen ma ise ühisjooni päris palju.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Feb 2021 22:10

sattusin hiljuti vaatama koloreeritud dok-kaadreid 1. ms. ajast (kokku ligi 4 tundi), see pealeräägitud jutt oli ideoloogiliselt veidi koormatud. Aga üldmulje oli see, et tuima järjekindlusega viskasid kindralid inimesi rindele, lootes pööret. Seda pööret ei tulnud, tulid vaid uued ohvrid ning täiustatud tapamasinad.
Selle filmi järel olin ka hämmeldunud, kui suur ajalooline võimalus oli Eesti Vabariigi tekkimiseks ja Vabadussõja võitmiseks: põhirivaalid olid nõrgad peale maailmasõda, inglaste regionaalpoliitiline huvi toetada (varustusega) oli aga olemas. Kui keegi usub, et laulurahvas ise suudab võita kaks suurriiki, siis mõelgu veel (ei taha pisendada meie kangelaste väite, aga see oli Suur Juhuste Kokkulangemine ehk Suur Ime).
Last edited by td on 23 Feb 2021 04:22, edited 3 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 22 Feb 2021 22:25

Ma olen mõelnud ka sellele et teenimatult vähe on lahatud I MS puhkemist võrreldes II MS-ga (viimase põhjused ja sündmuste loogilisest käigust arusaamine alates Versailles "rahu" tagajärgedest ei vaja väga sügavat analüüsi(võimet).
Oma hämmastuseks ei leidnud Wikist enam artiklit "strange July" (seondub I MS "pingete" kogunemisega), on vaid "july crisis" ( https://en.wikipedia.org/wiki/July_Crisis )
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 22 Feb 2021 22:52

ja sellest holocaustist ei tea me ju kah eriti midagi
https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocitie ... Free_State

Õnneks on aga olemas hea raamat (peaks Belgia raamatupoodidest kah vaatama, kas praegune kuningas oma vaarisa isakuulsurikkaid (kuid teenimatult vähe kajastatud) toimetamisi on müüki lubanud)
https://en.wikipedia.org/wiki/King_Leopold%27s_Ghost
https://www.wilsoncenter.org/article/au ... gian-congo

Kogu asi juhtus suht vahetult enne I MS (ja on vaid kaudselt seotud, koloniaal-rivaliteedi näol).
"Leopold was able to procure the region by convincing other Eurasian states at the Berlin Conference on Africa that he was involved in humanitarian and philanthropic work and would not tax trade."

Paratamatult meenub et ka Gadaffi-le rakendatud lennukeelu (ehk teisisõnu US pommitustsooni) lähetatud pakikesi nimetati samuti hellitavalt "peace bombs" (aga oleks võinud ju nimetada ka "humanitarian and philantrophic firecrackers").
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 23 Feb 2021 00:25

masendav, aga vajalik lugemine, pop!
saan aru, miks valge mees on mõnele rahvale kurjuse võrdkuju
kurjus hakkab vohama kohe siis, kui on karistamatuse tunne
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 123 guests