iga inimene sisaldab 2-3 kg baktereid, väljaheites moodustavad bakterid 60 %, nad tekitavad päevas 1..4 liitrit kõhutuult (sõltumata soost)
enamus sinu esimestest bakteritest pärineb sinu emalt (kui sündisid loomulikul teel), keisrilõike puhul on muidugi pilt erinev (bakterid ümberkaudsetelt).
hiljem vahetame baktereid teise inimesega intiimselt suheldes (kehaline kokkupuude, toidu jagamine, intiimsed kontaktid)
inimese seedetrakt on nagu bioreaktor, kus bakterid fermenteerivad toitu, moodustuvad mitmed inimese eluks vajalikud ained
antibiootikumide kasutamine on vähendanud bakterite liigirikkust inimese sooles, ka vananemisel väheneb liigirikkus
sinu soolesisu sõltub sellest, mida sööd ja vastupidi (tuleb esile erinevaid tsivilisatsioone võrreldes), paastu ajal mitmekesisus väheneb, stress mõjutab bakterite kooslust
jaapanlaste dieedis on merevetikatel tähtis koht, nende soolebakterites on geenid, mis näitavad kohastumist sellise toiduga
"head bakterid" toodavad muuhyulgas ka GABA, mis pidurdab närvirakkude erutust (sarnane toime "korgijoogile"), seega vähendab närvilisust
bakterite kooslus mõjutab ka inimese kehakaalu - täidlase inimese soolebakterid muudavad ka hiire ülekaaluliseks; kiirtoit hävitab baktereid, mis hoiavad sind saledana
uudishimulikel ja argadel hiirtel on erinevad bakterid, neid üle kandes muutub ka uute hiirte iseloom
sool toodab dopamiini ja serotoniini (normaaljuhul siiski see ajukoesse
ei jõua), aga soole serotoniin aktiveerib insuliiini tootvaid rakke ja rasvumist
rasvase toidu söömisel tekkib hormoon NAPE, mis pärsib söögiisu, NAPE on ühtlasi
endokannabinoidide eellaseks nende sünteesil
soole ümer on palju närvirakke ("kolmas aju") soolebakterite toodetud närvimediaatorid mõjutavad uitnärvi, selle kaudu närvisignaal otse ajju
kuulasin seda ettekannet, olulisemad faktid konspekteerisin, teil pole vaja seda kuulata
https://www.youtube.com/watch?v=mioR_WrkRaU