spl wrote:toeh tead, need ülikallid "pilvefirmad" ajavad mind öökima. Nüüd mingi sale-for.ce maania Eestis, kui ma seda nägin ja kogu seda arenduse keerukust. Sisuliselt taga justkui Oracle andmebaasi, aga kõik päringud ala mongo stiilis (taob pead vastu seina). Mingeid keerukaid analüütilisi päringuid seal just ei tee, ka kirjete piirangud. Ma andsin nõu ühele firmale, ärge viige oma andmeid sinna üle, olete koheselt pantvangis ja exit maksab miljoneid. Sinna viime ja arendus oli ka sellistes summades, et küsisin miks ometi.
/.../
Vaata huvitav trendi läbi aastate, ma vist kõiki andmebaase pidanud haldama, nüüd kui keegi sõna Ora-cle ütleb, vaadatakse talle kui vaimuhaigele otsa (ala sul liiga palju raha firmas või muud terviseprobleemid). Nüüd PostgreSQL paljudes kohtades, midagi halba ei oska öelda, erinevad collationid tekitavad probleemi ja tunnen puudust force indeksitest ning execution planneri juhtimisest (vahel paneb täiesti metsa). 2010 muud ei kuulnudki, et kui Ora.cle peame siia panema ja siia ning siia.
IT-meestel siis sama fenomen, mis paljude erialade puhul:
oluliste väärtuse peal võetakse manti, lahjendades seda mingi odava omaloominguga ja kogu komplekti "kasutajasõbraliku valmistootena" kallilt maha müües.Nii nagu toiduainetetööstus toodab looduslikust toorainest mingit toidusarnast segu ballastainete lisamisega (vesi, suhkur, soja, tärklis, värvained, maitseained, konsistentsi hoidvad ained).
Sama moodi vaatasin täna pub.stat.ee lehekülge. 15 viimase aasta jooksul juba kolmas ekraanikujunudus (!) - aga olulist kvaliteedihüpet info osas ma ei märganud. Küllap ikka baseerub samadel andmetabelitel (ja kellegi usina statistiku hoolsal iga-aastasel arvepidamisel).
Foorumlastele ülesanne: leida veel sarnaseid nähtusi meie igapäevaelust, kus tegelik väärtus "täieneb" igasugu "pealisehitusega" ja mõttetud "pealisehitajad" võtavad suure osa rahast, mida lõpptarbija maksab selle väärtusliku algprodukti kasutamise eest.