Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 08 Oct 2020 22:52

td wrote:/.../kui miski jutuubi vestluse teooria tegelikkusele vastab, siis (ringluses oleva) raha kogus kasvab alles siis, kui lõpptarbijad pankadest raha laenavad (mitte siis, kui keskpank seda "trükib" ehk kommertspankadele välja laenab)

Jim Rickards (vist sisukaima jutuga kes tõepoolest TEAB millest räägib) ütleb et asja võti on "velocity" e. ringluskiirus (erienvalt nt Peter Schiffist kes räägib ainult mingist rahamassist - kusiganes see ka ei asuks (nt ookeanipõhjas)). Seni on USA-s tulevikuhirmus suur osa töötuse abitshekkidest samuti läinud padja alla (mitte ringluskiirusesse), peatsete veelgi "vihmasemate päevade" üleelamiseks. Ka on praegune trükk tehniliselt võttes vahend oma eksistentsi mõningaseks pikendamiseks pankadele (seda praguste raamatupidamisreeglite ja kapitaliadekvaatsuse normatiivide juures). Aga ruumi veel on, kuni selleni et pankade eluvõimet (analoogiliselt aktsiatele börsil) hinnata samuti 100% meemidest ja sentimendist lähtuvalt, mitte mingitele tobedatele Value-at-Risk jms mudelitele toetudes (vot ei valda nii häst finantsiroonia reljeefsemaid väljendusvorme).

Seega ütleb sisuliselt sedasama (mis sina) - ja ma pole ka kindel kas "bullshit-töökohtadega" või siis ka "bullshit-riigitellimustega" (mida võib nimetada ka modenn-monetäri-thiori -ks vms) on mõtet auke lappida, pigem on vaja vist vaja "back to the drawing-board" et mõelda kuidas ja millest lähtuvalt hüvede jaotamine põhimõtteliselt välja peaks nägema (arvestades ka seda et igasuguses ühiskonnas on (ka võrdselt startides) peatselt x% hunte ja y% lambaid, nt 20/80 (aga kõigil üks hääl)). Ehk mida (mis rakendust ja ajatäidet) pakkuda/tekitada BS asemel neile kes praeguse süsteemi juures on ebavajalikud/üleliigsed (ja kommunism-sotsialismil on olnud võimalus oma eeliseid juba arvukatel juhtudel ja n variatsioonis üle maailma tõestada, seega need langevad ära).
Tunnistan - mina head vastust ei tea.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 08 Oct 2020 23:51

pop wrote:Tunnistan - mina head vastust ei tea.

Eraldiküsimus on, mida vastuseks lugeda. Kui keegi tulekski välja hea vastusega, siis see ei pääseks praktikasse, sest 80% valivad ikka seda poliitikut, kelle taga on 0,01% rahvast. Seega vastus peab lahendama ka küsimuse, kuidas (ka näiteks täielise demokraatia korral) mitte hullutada seda 80 % rahvamassist hääletama 0,01 % huvides.

Mina olen *vabaturu pooldaja, aga teatud piirini - nii et saamatud ja muidu vaesed ei peaks vargile minema (sotstoetused on tegusate inimeste poolt kinni makstud ühiskondlik lepe, et **kriitiline hulk mässumeelseid ei hakkaks varastama ega mässama, järele jäänud üksikutest radikaalidest mässajatega suudab ühiskond ehk hakkama saada) Ka pereinimesed reeglina ei mässa, seega ka perekonna loomise aussetõstmine on oluline komponent ühiskondlikus leppes.
Vabaturg muidugi tähendab seda, et kõigil on võrdne võimalus alustada ja konkureerida juba olemasolevatega. Seda on muidugi hea öelda, kuid raske realiseerida - kustkohast läheb piir, et ei hakka juba olemasolevaid tegijaid ahistama.
Vabaturu üks komponent haakub ka valimistega. See 80 % lambaid valib selle produkti, mida neile kõige osavamalt reeklaamitakse. Kui aga hakata valikuid kunstlikult piirama (kvaliteedi- ja litsentsikomisjonid jne.), siis jõuame bürokraatiasse. Seega, ka konsultantidele ja konsulteerimisteenust hindavatele konsultantidele peab tekkima vaba turg (inimene ise ei hinda ehitusmehe ega arsti pädevust vaid ostab selle hindamisteenuse endale sisse valides omakorda mitme hindamisfirma vahel (ja siis omakorda ostab hinnangu hindamisfirmade kohta jne.))

---
*huvitav oleks kujutada ette vabaturgu ka rahaloomes - igaüks võib luua oma krüptoraha, aga see ei garanteeri, et see saab elamiseks vajaliku produkti loojate poolt aktsepteeritud. Seega, see raha peab olema teistest parem (kergem arveldada, hoiab/võrdleb väärtust millegi käegakatsutavaga, anonüümsem, turvalisem, rahaloome detailid paremini kontrollitavad jne.)

**kuidas teha kindlaks, milline on kriitiline hulk mässumeelseid ja kui palju on optimaalne nende peale raha kulutada? Alustuseks võiks joonistada graafiku, kus x-teljel on välja jagatava raha hulk, y-teljel aga sellele vastav mässumeelsete hulk. Järgmisena võiks ette võtta ROC-graafikule sarnase graafiku, kus raha jagamise optimum on graafiku kõige vasakülemises osas - aga mida kirjutada x ja y teljele?????
Võibalt tuleks enne joonistada 2x2 tabel, kus ridadel toetust saanud ja mitte saanud ning tulpades mässavad ja mittemässavad. Seejärel hinnata seda 4 gruppi erinevates olukordades, kus nende toetamiseks kulub kindel protsent kogutud riigimaksudest (ehk siis sisuliselt sotsiaalsüsteemi optimeerimise graafik ehk vabaturumajandus vs kommunism). See on huvitav idee, püüan siit mõni päev edasi mõelda ..... Teretulnud on ka viide internetis mõnele sarnasele juba tehtud uurimusele või graafikule (kuidas sotstoetuste hulk mõjutab rahva rahulolematust-mässumeelsust) See graafik võiks ka "sikku kummardavatele kellumeestele" olla oluline informatsioon - kui palju on mõttekas rahvale helikopterilt raha loopida.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 09 Oct 2020 01:08

ma mõtlen ka. See termin mida kasutasin - see on tegelikult raamat, David Graeber -i kirjutatud.

Bullshit Jobs: A Theory
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 09 Oct 2020 01:16

... ja mis koovitisse puutub, siis tundub et foorumi talupojamõistus (või siis vähemalt - talupojaloogikast lähtuv narratiivv) on WHO omast sammukese ees (mis Covid suremust puudutab):
https://www.zerohedge.com/medical/did-w ... gerous-flu
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 09 Oct 2020 11:19

spl wrote:Swedpank siiani koomas, töötab osaliselt. Lahe delfi.ee artiklite jada, swedpank tõstab hindu, järgmine artikkel swed maas. Ehk ehe näide virtuaalse raha ebastabiilsusest !! Mul oli maksega väga kiire, ma ei saanud teostada vajaliku aja jooksul, samuti ei saanud inimesed maksta poes. Siis räägitakse, et "sularaha" kaotamisest, täielik naerukoht.
Pankadel peaks ka oleme nõue, et kui katkestus üle 30min hakkab trahvid jooksma. Ma isegi ei tea, kus Eestis seadusega reglementeeritud, kui pikk tohib olla katkestus, mis puudutab pangandust !

https://kasulik.delfi.ee/news/uudised/swedbanki-teenused-on-tugevalt-hairitud?id=91297909


Tulin eelmine nädal maalt ja oli tingimata vaja sulli automaadist võtta. Tammepildiga kaart sisse... ja ainult klonks ja kiri ekraanil. Kaart aegunud ja minult nüüd ära võetud :shock: ... tutkit. Kuna teisi kaarte polnud kaasas siis koju ja tagasi automaadi juurde. Automaate nüüd juba kordades vähem...seega aeg otsas ja plaanid nahkas.
Järgmisel päeval jooksen Kesklinna peakontorist läbi (jälle kõik kodule lähemad teeninduspunktid iga aastaga kaugemale nihkunud) elektrooniliste juhiste kohaselt uus kaart pidi nagu seal olema. Saan pangasaali uksel teada, et sorry. Aeg peab olema broneeritud. Covit-19 ajastu. Aga ei üheski infoteates ei märganud seda asjaolu. Kaardi äravõtnud automaat oleks ju võinud mingi hulga tähti rohkeme ekraanil helendama panna . Kuna suur pangasaal oli inimtühi ,siis halastatakse ja saan sisse. Viis tibi viies poksis ja ei ühtegi teist inimest... Pool tundi ülekuulamist ja allkirju ja siis uus kaart. Igal juhul pärast seda tekkis tahtmine, et paar aastat maksan nüüd vaid sularahas... Ja iga teenindaja kellele see ei sobi . Närigu muru.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 09 Oct 2020 11:38

kuidagi tahtmatult tekib tunne et nende Georgia Gudestone'de esimest juhist üritatakse kasvõi natukenegi täita.
ZH artikkel ütleb: "Oxfam recently published a report concluding that 130 million more people will probably die of starvation due to supply chain disruptions resulting from lockdowns around the world."

Ja nüüd võib igaüks ise mõelda, kas medali teine külg on mainstream meedias mingit kajastamist leidnud ?
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 09 Oct 2020 12:41

pop wrote:kuidagi tahtmatult tekib tunne et nende Georgia Gudestone'de esimest juhist üritatakse kasvõi natukenegi täita.
ZH artikkel ütleb: "Oxfam recently published a report concluding that 130 million more people will probably die of starvation due to supply chain disruptions resulting from lockdowns around the world."

Ja nüüd võib igaüks ise mõelda, kas medali teine külg on mainstream meedias mingit kajastamist leidnud ?


Georgia Guidestones=kellumehed=loodud mindset vaadake,kui vägevad ja kõikvõimsad me oleme :D tekitab pealiskaudsel vaatlusel võltsrahulolu tunde,et ikkagi näe,asjad on kõik kontrolli all ja küll need maailma vägevad juba teavad ja saavad jne.

Sama message ainult teaduslikus kastmes on ju The Limits to Growth uuring,mis juba 1970 ndatel ütles väga konkreetselt välja,kus me oleme ja kuhu välja jõuame.
Kõik tundub ka igati loogiline seni kuni-https://guymcpherson.com/2019/10/the-aerosol-masking-effect-a-brief-overview/Global Dimming https://en.wikipedia.org/wiki/Global_dimming.

Ainuke tee on business as usual :(
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Oct 2020 13:10

(Haiguste) skriinimisteooria koha pealt on see integraal minu jaoks midagi uut. Artikkel ilmus alles mõni päev tagasi. 8-)

Ehk siis see, mida ka siin arutatud: eksisteerib haiguse levimuse (prevalence; haigestunud inimeste tegelik osakaal kogu rahvastikust) osas teatud piir, kust allapoole minnes pole käepäraste (mis parajasti üldkasutusel ja millel on teatav kindel sensitiivsus-spetsiifilisus) meetodite abil efektiivne skriinimine puhtmatemaatiliselt enam võimalik. Nüüd on sellel piirl ka matemaatiline kuju (levimuse väärtus, mille puhul saadud diagnoosi tõenäosuse kõver paindub kõige järsemalt):
https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0240215

Ehk siis: kui pärjaviirus pole ühiskonnas "piisavalt" levinud, siis olemasoleva meetodiga skriinimine ei anna piisavalt täpset tulemust konkreetse isiku jaoks, kui test osutub positiivseks. Vt. selle artikli peatükk 5.3.
Ehk siis: kui epideemia on algusfaasis (seega vähe levinud), siis kui palju positiivse testitulemusega "kergelt põdejaid" põeb tegelikult hoopis mingit muud viirusinfektsiooni, mitte pärjaviirusinfektsiooni?
Ehk siis: kas "korduvalt haigestujad" põevad siiski alles esimest korda? (kui diagnoosi saamise aluseks oli esimesel korral vaid positiivne testitulemus)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Oct 2020 21:28

td wrote:Nüüd on sellel piirl ka matemaatiline kuju (levimuse väärtus, mille puhul saadud diagnoosi tõenäosuse kõver paindub kõige järsemalt):
https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0240215

analoogiat kasutates 2x2 tabeli abil; kuna võiks eeldada, et toetuse mittesaamine paneb mässama ja saamine paneb mittemässama, siis "positiivsete testitulemuste arvu" asemel on "toetuse mittesaajate arv" ning "negatiivsete testitulemuste arvu" asemel on "toetuse saajate arv"

- sensitiivsus a: [toetust mittesaavate mässajate] osakaal [kõikidest mässajatest]
- spetsiifilisus b: [toetust saavate mittemässajate] osakaal [kõikidest mittemässajatest]
- eeta ehk a+b: kahe eelmise suhtarvu summa
- PPV ehk roo ehk graafiku y-telg: [toetust mittesaavate mässajate] osakaal [toetust mittesaajatest]
- fii: Prevalence ehk [kõikide mässajate] osakaal [kogu rahvastikust] (tabeli nelja lahtri summast)

artiklis toodud valemit kasutades saab arvutada mässajate osakaalu ühiskonnas (fii), mille puhul toetust mittesaavate mässajate osakaalu ehk PPV graafik paindub kõige rohkem (koht graafikul, kus toimub teatud kvalitatiivne hüpe toetust mittesaajate seas)
PPV tähendab siin tõenäosust, et konkreetne inimene hakkab mässama, kui ta toetust ei saa (eeldab, et kõik inimesed on samasugused nagu kõik proovid on samasuguselt tehtud)

.... sellised uitmõtted siis, lisan aluseks olnud 2x2 tabeli
Attachments
neliktabel-toetused.jpg
neliktabel-toetused.jpg (28.08 KiB) Viewed 5908 times
Last edited by td on 09 Oct 2020 22:43, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Oct 2020 22:08

ROC graafiku jaoks

x-telg on false positive rate FPR=FP/(FP+TN)
[toetust mittesaavate mittemässajate] osakaal [kõikidest mittemässajatest]

y telg on true positive rate: TPR=TP/(TP+FN)
[toetust mittesaavate mässajate] osakaal [kõikidest mässajatest]

need suhtarvud sõltuvad kriteeriumi läviväärtusest, mida tahame optimeerida - selleks tuleb arvutada nn. FPR ja TPR erineva läviväärtuse korral, näiteks (täiesti hüpoteetiliselt suvalised arvud panin, aga sotsioloogide ning salakuulajate ülesanne on leida potentsiaalsete või tegelike mässajate ja mittemässajate arvud):

= kui toetuste osakaal SKP-st (või maksulaekumistest) on null, siis FPR on 0,01 ja TPR on 0,9 //äärmuslik kapitalism, toetust mittesaavad ebaedukad pole rahul
= kui toetuste osakaal on 10 %, siis FPR on 0,05 ja TPR on 0,8
= kui toetuste osakaal on 30 %, siis FPR on 0,2 ja TPR on 0,7
= kui toetuste osakaal on 50 %, siis FPR on 0,7 ja TPR on 0,3
= kui toetuste osakaal on 70 %, siis FPR on 0,4 ja TPR on 0,5 (mittesaajad hakkavad mässama, sest nende töö vili jagatakse laiali)
= kui toetuste osakaal on 90 %, siis FPR on 0,1 ja TPR on 0,9
= kui toetuste osakaal on 100%, siis FPR on 0,05 ja TPR on 0,99 //äärmuslik kommunism, toetust välja andvad (ehk mittesaavad) edukad pole rahul

"mässaja" asemel võib kasutada ka arvsuurust "rahulolematu" - kui on vaja alamate meelsust mõjutada (kui ei taheta, et see mässuni läheks)

hmm, tahtsin konstrueerida graafikut, aga see tuli täiesti valesti - tuleb veel mõtiskleda selle idee kallal .....

Missuguste arvudega (FPR ja TPR) vahemikus 0...1 täidaksite teie selle tabeli?
Attachments
ROC-tabel ymberjagamisest.jpg
ROC-tabel ymberjagamisest.jpg (38.3 KiB) Viewed 5908 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 09 Oct 2020 23:20

Hea on tõdeda et MKR idee levib ka mujal, antud juhul Filipiinidel (muu jutu seas selgub et suur osa tööhõivest seal on ... kõnekeskused (võib MKR kohast tagasi kerida,kui huvi))
https://www.youtube.com/watch?v=WvM4rYSrXpo&t=23m22s
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 10 Oct 2020 01:59

spl wrote:See turismisektori mõnitamine läheb riigile pikemas perspektiivis kalliks maksma, riigieelarves kohe auk tunda. Saan aru, et ma ehk pole uue ajastu arhitektuuriga kursis, aga kurat seltsimehed, see eskiis näeb küll välja nagu monument fallosele... :roll:


Valitsuse valikud riigieelarves: 44-liikmeline kogudus saab miljoni, tuhandete inimestega seotud turismisektor 5,8 miljonit
https://epl.delfi.ee/uudised/valitsuse-valikud-riigieelarves-44-liikmeline-kogudus-saab-miljoni-tuhandete-inimestega-seotud-turismisektor-5-8-miljonit?id=91274487

Kirikute ehitamine jms. hetkel on tõesti küsitav. Tühjasid...lagunevaid sakraalhooneid niigi lademes.Teisalt turismindusega (kohati seegi usk) samuti õhus rohkem küsimusi kui vastuseid. Kes seda kinni maksta jõuaks? Vajaks nüüd tõsist analüüsi ja ümbermõtestamist. Kusjuures osadel selle sektori allharudel oli väga hea või parim aasta. Mõned suunad ka täielikus augus ja osade eriharude puhul kahtlus, et ilmselt ei taastugi endisel kujul kunagi. Tallinna Kesklinnas on turismitööstuskinnisvara nüüd laialt saada.
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/t ... d=91312913
Samas ntx. NY-s (USA-s)toimuva kõrval on see lastemäng. Videos saab näha silmapiirini plaatidega kinnilöödud kaubamaju, poode, restorane ... Samas viitsimise korral saaks sellise pildi ka Tallinnast tehtud. Teatud tarkvara appi ja ... :? e. siis nüüd ei saa enam milleski kindel olla. Loodetavasti pole võltsing.
https://www.youtube.com/watch?v=-lBDT0qBORo
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 10 Oct 2020 16:39

Kuradi tsirkus, näha on, et lollidelt tulebki raha ära võtta. Vaatan krediitkaardilt 7.99 euri maha võetud, wtf ma amazonist asju ostnud. Nüüd mingi amazon prime mulle peale keeratud ja ilma mingi valehäbita on hakatud krediitkaardilt mul raha võtma :evil: Ma pole midagi valinud, midagi sellist klikkinud, ma ostan aasta ehk korra sealt midagi.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 10 Oct 2020 16:56

https://www.err.ee/1145478/saksa-telesaade-eesti-metsade-lageraie-taga-on-taastuvenergia-trend

Olukorras, kus Saksamaa metsapindala isegi kasvab, pakub tõe ebameeldivamat poolt seik, et kaugeltki igal pool Euroopas see nii ei ole. Euroopa Liidu teadlased analüüsisid satelliidipilte ja tegid ehmatava avastuse. Nimelt oli aastatel 2011–2015 näiteks Skandinaavias kõik veel hästi ja metsapindala üldiselt ei muutunud. Aga 2016. aastal suurenes metsaraie ühtäkki väga kiiresti, peaaegu 50 protsendi võrra. On ka näha, kus metsade lagedaks raiumine on kasvanud – nimelt Rootsis ja Soomes, samuti Balti riikides Leedus ja Eestis. Miks? Selle olulise küsimuse vastuseks on: CO2-eesmärkide tõttu. See kõlab täiesti hullumeelselt, aga just nimelt taastuvenergia trend kannab kaasvastutust metsade lageraie pärast Eestis.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 10 Oct 2020 17:11

spl wrote:Kuradi tsirkus, näha on, et lollidelt tulebki raha ära võtta. Vaatan krediitkaardilt 7.99 euri maha võetud, wtf ma amazonist asju ostnud. Nüüd mingi amazon prime mulle peale keeratud ja ilma mingi valehäbita on hakatud krediitkaardilt mul raha võtma :evil: Ma pole midagi valinud, midagi sellist klikkinud, ma ostan aasta ehk korra sealt midagi.

Ma olen tihti küsinud kas ei oleks võimalik tekitada LISAkaart, mis töötab deebetkaardi põhimõttel (st debiteerida saab seda mis seal on), ja kuhu kannan peale just selle summa mis konkreetse tellimuse ja konkreetse shippingutasu jaoks vaja on. Vastuseks on seni olnud mingi udu/häma (ühesõnaga -ei ole). Aga paypal -ga vist oli-on selline võimalus (?)

See kunagine mobiilihelinate "tellimise" loogika kipub igale poole levima kus vähegi saab asja krediitkaardiga siduda. Ma pidin ühe isegi tühistama ja uue tellima kuna lihtsalt ei olnud võimalik täiesti lambist tekkinud regulaarset debiteerimist maha võtta (peale soodushinnaga 'sissesöötmisperioodi" lõppu.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 10 Oct 2020 17:37

to pop,

jumala vihaseks teeb. Ala sulle pannakse peale teenus, mida sa pole tellinud, soovinud ja salamisi tiksutatakse raha kaardilt maha. Kasvõi sama pakkuja, kus meil foorum pani automaatselt peale subscriptioni, mida ma polnud tellinud, samamoodi tiksutati sajala maha. Pidin unsubscribe tegema !

Ehk Ameerika teenuste uus reaalsus, annad krediitkaardi andmed, siis ole valmis, raha võidakse lambist maha võtta. Tehakse põnevaid pseudoteenuseid, lepinguid reaalseid pole.

Lihtsalt ka kontrollige, et Teil amazon pole automaatselt seda põnevat "featuret" peale keeranud.

---

Ma mõned asjad pean amazonist veel tellima, aga mul tunne, et peale seda kustutan krediitkaardi andmed sealt ära. Mina enam neid ei usalda.

...your Amazon Prime membership was cancelled at your request. ...

Tore, aga kus on mu subscribe request :geek:
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 11 Oct 2020 01:30

Nii. Pärgtõvega paistab olevat selge, et kevadistest prognoosidest piirangute, reisi- ja majandustakistuste jms. osas on realiseerunud mustemate hulka kuuluv prognoos. Võimalik, et isegi mustemad kui keegi julges välja öelda. Vaktsiini, rahvusvahelist juhtimist, teadustöödes revolutsioonilisi uudiseid jms. sellist sisuliselt pole. On vaid veendumus, et uus reaalsus jääbki pikalt selliseks. Poliitikud tegelevad juba inetute võtetega auru kõrvalejuhtimisega. Rahvas võimaluse korral on rahutu ja mässleb.
Ning mitmete probleemide osas ollakse pea liiva alla peitmise või eitamise faasis.
November is coming pinge ripub õhus.
Teisalt erinevalt kevadest millegipärast pole silma hakanud usutavaid-argumenteeritud prognoose-ennustusi.

Vahepalaks moekollektsioone. Millegipärast tundusid värske ideena mesinikumütsisarnane lahendus. Seda saaks ju edasi arendada. Igasugustest maskidest-visiiridest on juba kõrini.
https://www.france24.com/en/20201006-in ... shion-week
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 11 Oct 2020 07:20

spl wrote:to pop,

jumala vihaseks teeb. Ala sulle pannakse peale teenus, mida sa pole tellinud, soovinud ja salamisi tiksutatakse raha kaardilt maha. Kasvõi sama pakkuja, kus meil foorum pani automaatselt peale subscriptioni, mida ma polnud tellinud, samamoodi tiksutati sajala maha. Pidin unsubscribe tegema !

Ehk Ameerika teenuste uus reaalsus, annad krediitkaardi andmed, siis ole valmis, raha võidakse lambist maha võtta. Tehakse põnevaid pseudoteenuseid, lepinguid reaalseid pole.

Lihtsalt ka kontrollige, et Teil amazon pole automaatselt seda põnevat "featuret" peale keeranud.

---

Ma mõned asjad pean amazonist veel tellima, aga mul tunne, et peale seda kustutan krediitkaardi andmed sealt ära. Mina enam neid ei usalda.

...your Amazon Prime membership was cancelled at your request. ...

Tore, aga kus on mu subscribe request :geek:


Ka korduvalt kokku puutunud... Aga see on vargaühiskonna paratamatu osa, õnneks küll taskuvarga. Euroopas on nagu veidi parem minu arvates, aga... Abipaketid on muidugi parem näide, tuleb välja et puudu on olnud kogu aeg ja nüüd on ka suurusjärk aimatav. Aga ka kullastandart poleks parem, kasuliku töötunni digiraha lahti kirjutamine oleks küll sigaraske, kuid siiski sisuline lahendus. Aga seda ei tule sellises ühiskonnas, sest siis on Hiina lõplikult võitnud.
Inimene teeb paraja vea kui arvab, et on loodusest hullult eest ära arenenud. Gigaarvuti ja tuumarelv peaks nagu teist näitama, kuid täiuslikuse loomine on loodusel paremini välja tulnud, seetõttu peaks meie baasvarud ka olema loodusest sõltuvad.
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 11 Oct 2020 12:21

Nojah, aga et Amazon ka nii labaselt varastab, on minu jaoks ulme !

---

Ma Tallinnast pikalt eemal olnud, aga see, et Merivälja tee teine pool täiesti täis ehitatud, polnud üllatus. Aga sisuliselt ka tee merepoolne külg, see oli küll. Seal vanasti oli vaid üks maja, nüüd mingi trobikond maju sinna topitud. Siis ma teadsin, et parkla ikka seal alles, aga nägin täna seda uudist. Vist mitte ! Mõtlen, kas on mingi vaimne haigus või miskit muud, et kõik peab täis ehitama, linnas ei tohi olla sentimeetrit rohelust. Kes kurat vajab neid büroopindu sellises mahus jne. Ntx Porto Franco laen riigi poolt on debiilsus N aste faktoriaalis !

https://arileht.delfi.ee/news/uudised/fotod-pirita-elanike-vastuseisu-kiuste-kerkinud-projekti-ehitus-pandi-seisma-linnaosa-vanem-enam-ei-ole-ju-90ndad?id=91320621
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 11 Oct 2020 13:28

spl wrote:/.../et kõik peab täis ehitama, linnas ei tohi olla sentimeetrit rohelust.

Mulle meenub vaade Vätterni järve ääres (see Rootsi peamine Stockholm-Malmö maantee kulgeb pikalt selle kaldal) kus tee ja vee vahele jäi mõnes kohas sisuliselt 1.5m, aga ometi suudeti ka selle ribale paadikuurid jms tekitada (otsapidi siis vees muidugi). Aga need vähemalt ei seganud vaade järvele.

============
see avaliku ruumi sisustamise/risustamise üldsuse teavitamise põhimõtted peaks oluliselt "peenhäälestama", st sätestama kriteeriumid kuidas inimestelt toetus (v vastuseis) saadakse. Mingi a la "tallinna teataja" joonealune nupuke avalikust arutelust ilmselgelt ei päde. Eestis on n registrit kust saaks x kilomeetri raadiuses elanikelt nõusolekut OTSE küsida, ja lisaks ka linnaelanike arvamust nii et see oleks statistiliselt esinduslik.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 11 Oct 2020 19:53

pop wrote: Mingi a la "tallinna teataja" joonealune nupuke avalikust arutelust ilmselgelt ei päde. Eestis on n registrit kust saaks x kilomeetri raadiuses elanikelt nõusolekut OTSE küsida, ja lisaks ka linnaelanike arvamust nii et see oleks statistiliselt esinduslik.


:roll: meie e-riik on üdini läbimõtlemata asi, osad asjad töötavad, aga niipalju on registreid, kus põrkad vastu seina. Seda enam ei saa ma No--ali uhkustamisest aru, kas aeglaste kohmakate asjade arendus on, mille üle uhke olla. E-riik peaks olema e-riik igast suunast, iga detail läbi mõeldud ja kiire. Aga üldiselt meil olemas kinnisturegistrid, meil teada omanikud. Sisuliselt tuleks detailplaneering ja sul linnuke e-riigis soovin teavitusi, siis saaks koheselt teate postkasti, sellist asja planeeritakse teie juurde. See oleks niivõrd elementaarne feature.

Pop sul 150% õigus, neid 5 fondiga tekste, kusagil lehel ei loe keegi või õigemini ei oskagi otsida.

---

Oeh ma täna lõbustasin ennast Tallinna kv hindadega, silm ka ei pilgu küsitakse renoveerimist vajavate eramute eest 350 000 euri ja üles. Ala kunagi "villade" aeg tehtud silikaadist kuudid, ma vaatasin sellise pilguga palju selle tänapäevastamine maksaks. Enamus tasuks maha lükata ja uuesti ehitada.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 11 Oct 2020 20:14

Porgandimehel on võimusolemine sisuliselt suht elu ja surma küsimus, eriti kui finantsiliselt asja vaadata. Sisuliselt kogu nende klann oleks varsti palja peega.

Siinkohal tekkis mul küsimus, mida tähendab, et kas üleminek on rahumeelne ? Ma ei saa sellest aru,
USA konstitutsioonis öeldud, kui valijamehed uue presidendi valinud, siis eelmisele nägemist. Milline on mitte rahumeelne presidendikoha üleandmine ?

USA konstitutsioon üldse vinge asi, ka surnu saab presidendiks kandideerida.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 11 Oct 2020 22:04


1) huvitav et mobiiliäpiga voorusevööst (või siis viimasest kui sellisest üldse) pole miskit "trendikat" kuulda. Peaks ju sugude võrdõiguslikkus olema. Ja seda sinuviidatud "viigilehekest" ajaloost nagu ei teagi.
2) kas vihjad sellele et Cruise naeratab endiselt valgelt tänu "viigelehele" ? :P Aga jah, "sein" tuleb ikka osadel üsna järsult. Saagimi-suguseid nö geeniloterii võitjaid on suht vähe (või siis pigem - Sophia Loreni suguseid).
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 11 Oct 2020 23:53

Pagulased on leidnud massidena tee Kanaaridele.
https://yle.fi/uutiset/3-11589800
Teisalt on eurooplasi jms. tabanud kodukolkasse tagasiränne või siis tõkestatud ligipääs/või raskendatud hakkamasaamine igasugustes siiani menukates tõmbekeskustes ja kõrgeltasustatud metropolides või puhkeparadiisides.
https://yle.fi/uutiset/3-11586660
Töökohad aga kaovad, muutuvad, odavnevad (sama töö aga palk kordades väiksemaks muutunud) mõlemates. Mõnedel hetkel kaugtöö, robotiseerimine, digitaiseerimine jms. andnud võimaluse vangerdada. Suurlinna palk on paljudel kaugtöö tegijatel säilinud aga suurlinna elu kulud, elustiil, transpordikulud ja sellele kuluv ajakadu jms. on ära jäänud. (kaua selline olukord kesta saab?) Teisalt aga need kes nendele kõrgepalgalistele teenuseid suht kallilt osutasid on kuival.
https://yle.fi/uutiset/3-11586786
Lisaks on ukse taga saba veel väiksema sissetulekuga leppivatest uustulnukatest (pagulasi on rohkem kui kunagi varem). Pagulased aga neelavad omavalitsuste jms. vahendid ja ka tähelepanu. Kuid mis veel survestavam robotiseerimine (ntx. koroona ja valimiste jms. varjus vaikselt on robotaksod, robotveokid, robotkullerid (robotWoltid) turule ametlikult trügima), odavkaugtöö (nendesamade pagulaste mahajäänud sugulased. Ntx. jutuks olnud filipiinide kõnekeskuste töötajad) jms. on veel odavamad...
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 12 Oct 2020 05:41

Pagulastest... Ausalt...
Kõige aluseks on tahe midagi teha ja arusaamine, et seda pead sa tegema ise koos inimestega oma ümber ja enamuse häid asju keerab tuksi pinnapealsus ja ka tavaline lollus.
Nad on täiesti tavalised inimesed, suhteliselt primitiivsed ja nendega on nagu lastega, kuid see kui kiirelt nad tänavakaubitsejate võrkudega liituvad on paha, väga paha.
Siin tuleks lausa käia ja karjuda, sest Aafika on täis nurgakesi kus oleks võimalik lihtsalt võim üle võtta, luua sõjaväeline kaitsering ja anda kätte tehnilised lahendused millega kasvõi kõrb elama panna ja seal saaks need inimesed enda loogilises keskkonnas tõestada ja ehitada üles oma ühiskond kust siis juba võivad peale kontrollide ja testide läbimist reaalselt ühilduvad isikud edasi liikuda. Ei mingit suremist hoovustes, ei mingit infrastruktuuri okupeerimist ja viha kohalike hulgas. Kasulik, õpetlik, tehniliste lahenduste kontroll looduse ja inimfaktori käes jne..... Ja siis tuleb mingi mullipuhuja sõber edeva läikiva junniga kohale ja teades, et raha pumpamiseks on alust vaja ja edasine on vastik.
Ja kogu eelnev jutt on selleks, et tegelikult on lahenduseks vaja kurja juurimiseks mullipumpamist risti lüüa, need primitiivid tõesti ei saa aru kuhu nad tulevad ja pagan, ilma ettevalmistuskeskuseta nad tõesti midagi tõsist ehitada ei suuda...
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby is4 » 12 Oct 2020 08:52

spl wrote:
pop wrote: Mingi a la "tallinna teataja" joonealune nupuke avalikust arutelust ilmselgelt ei päde. Eestis on n registrit kust saaks x kilomeetri raadiuses elanikelt nõusolekut OTSE küsida, ja lisaks ka linnaelanike arvamust nii et see oleks statistiliselt esinduslik.


:roll: meie e-riik on üdini läbimõtlemata asi, osad asjad töötavad, aga niipalju on registreid, kus põrkad vastu seina. Seda enam ei saa ma No--ali uhkustamisest aru, kas aeglaste kohmakate asjade arendus on, mille üle uhke olla. E-riik peaks olema e-riik igast suunast, iga detail läbi mõeldud ja kiire. Aga üldiselt meil olemas kinnisturegistrid, meil teada omanikud. Sisuliselt tuleks detailplaneering ja sul linnuke e-riigis soovin teavitusi, siis saaks koheselt teate postkasti, sellist asja planeeritakse teie juurde. See oleks niivõrd elementaarne feature.


Vähemasti Tartu linnal on tehtud selline võimalus https://tartu.ee/et/infolistid , aga nõus - ideaalis võiks üleriigilises portaalis saada endale huvi pakkuva KOV kaupa linnukesi panna soovitud teemade ette.
Täiesti nüri on kolada erinevate KOV´de lehtedel (mis kõik on eri loogikat kasutades üles ehitatud) ja otsida, kas on Tartu analoog olemas kuhugi listi panna ennast.
is4
 
Posts: 238
Joined: 24 Jan 2011 20:02

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 12 Oct 2020 10:11

Tartu jumala normaalse asja teinud 8-) See hea näide kuidas e-riik ei toimi, ei üldisel tasemel ja KOV tasemel. Ma endal tegin crawleri omal ajal, kus sees oli katastrikood ja siis skännis neid KOV teateid ja vaatas, kas mõni selline sees, kui jah siis teavitas.

---

Tegelikkuses ma mõistnud, et tihti omavalitsused ei tahagi, et midagi väga avalikult välja tuleks. Inimesed võivad ju protestida ja keegi ka kohtusse asja anda, see on nii ! Sama on RMK lageraietega, kõik üritatakse kiiresti ja salaja teha, et mõni teadlik inimene, ei märkaks.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 12 Oct 2020 11:35

rr009 wrote:Pagulastest... Ausalt...
Kõige aluseks on tahe midagi teha ja arusaamine, et seda pead sa tegema ise koos inimestega oma ümber/.../.
/..../Aafika on täis nurgakesi kus oleks võimalik lihtsalt võim üle võtta, luua sõjaväeline kaitsering ja anda kätte tehnilised lahendused millega kasvõi kõrb elama panna ja seal saaks need inimesed enda loogilises keskkonnas tõestada ja ehitada üles oma ühiskond kust siis juba võivad peale kontrollide ja testide läbimist reaalselt ühilduvad isikud edasi liikuda./.../need primitiivid tõesti ei saa aru kuhu nad tulevad ja pagan, ilma ettevalmistuskeskuseta nad tõesti midagi tõsist ehitada ei suuda...


https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... snt-sweden

ma vaataks asjale nii - reservvaluutat trükib küll üks (veel), aga riike kes seda ei tee on pea 200. Ja nende hulgas on ka harmoonilisi ühiskondi, kes eksisteerivad koos selle mullipuhumisega. Ma arvan et erinevalt ukrainlasest/eestlasest/jaapanlasest (kes tunnevad ennast suht ok keset põllumaad/metsa/loodust tervikuna) suudavad osad isendid olla vaid tihedas sotsiaalses keskkonnas, aga vaid sellises (sh religioosses) mis kodumaal oli, mitte sellises mida saaks pakkuda uus keskkond. Eestisse tulnud budistliku/krishnaiitliku jne taustaga inimesed pole ju erilisi probleeme tekitanud. Kiievis kolistas iga kuu korra paar mingi hare-hare rongkäik sofia väljakult maidanile (st akna alt läbi) - mis oli meeldiv vaheldus automürasse. Samas valjuhäälditest 5x tuleva inisemise asemel (hakkas tekkima nt Skopjes) eelistan siiski automüra.

Võibalt oleks vaja Aafrikasse samasuguseid Rjurikuid nagu ürg-venemaale. Samas inglased seal mitmes riigis ka olid, aga inglise kolooniate saatus Aafrikas kipub ikka erinema analoogidest nt Aasias.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Rr009 » 12 Oct 2020 11:47

Pop.. Usu, nende soovid on suht lihtsad ja inimlikud, nad on suures osas nagu coca cola. Tahaks head, aga tegelikult mürk. Väga suur enamus on lihtsalt teadmatuses, et neid hakatakse pidevalt aastakümneid madalmas klassis hoidma. Korrastatud ja turvatud ala Aafrikas oleks neile parim lahendus..
Rr009
 

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 110 guests

cron