Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 12:34

vt. ka bitwise indeks:
https://www.bitwiseinvestments.com/indexes/methodology

Ma arvan, et ma ostan lähitulevikus veidike mingit sellist indeksit, kuid vaja on teha korralikku uurimistööd. Abra indeks Bit10 (põhineb bitwise indeksil?) oleks üks variant.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 04 Nov 2018 14:14

h wrote:Vastus käes.

UN, EU and Soros provide migrants with prepaid debit cards to fund their trip to and through Europe

https://voiceofeurope.com/2018/11/un-eu ... gh-europe/


Kogu migrantide massi tekkimises on ca 60-80% süüdi US-UK sõjatööstus ja muud McCainid. Iga sitt mis nad sellest kaela saavad on moraalselt õigustatud ja täiesti loomulik. EU on totaalne kannataja, UK on siiski selgelt süüdlaste poolel ja kõik tuleks suunata sinna ja sealt laevadega edasi. EU osa selles pasas on vast 10-20%. See pole üldse koht kus me peaksime tippmilitaristidega solidaarsed olema, isegi mitte vähimal määral...
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 14:25

USA näitel aastad 2006 ja 2017, mil raha ringlemiskiirus oli lähiajaloost max erinevusega

M2 ringlemiskiirus (velocity)
https://fred.stlouisfed.org/series/M2V

ja M2 hulk
https://fred.stlouisfed.org/series/M2

nendest graafikutest "praktiline" M2 rahapakkumine (raha hulk * raha ringlemiskiirus)

2017Q2: 13454 * 1,434 = 19,2 * 10^3
2006Q2: 6446 *2,021 = 13,0 * 10^3

Ehk siis eelmise kriisiga võrreldes on "praktiline" rahapakkumine kasvanud ca 1,5 korda, raha ringlemiskiirus vähenenud 30% ehk 1,4 korda. Juhul, kui raha ringlemiskiirus peaks saavutama 2006.a. taseme, saame sama tootmistaseme (GDP taseme) juures 1,4 kordse hinnatõusu. Kui sellega kaasneb paanika (s.t. kui ringlemiskiirus kasvab lühikese aja jooksul hüppeliselt), siis raha ringluskiirus kasvab veelgi ja hinnatõus veelgi suurem, mis omakorda võimendab paanikat. Kui sellega peaks kaasnema aga tootmise vähenemine (GDP vähenemine), siis hinnatõus veelgi suurem.

Nii ei pruugi minna, aga hea teada, missugune inflatsioon võib lähiaastatel USA-d ees oodata, kui hinnad lendu lähevad. Võimalik on muidugi ka deflatsiooniline areng, kui likviidsus kaob turgudelt ja võlgasid ei suudeta teenindada. Aga kuna majandus on tsükliline ja emotsioonid võimendavad tsükleid, siis millalgi ometi peab saabuma ka inflatsiooni faas.
Last edited by td on 04 Nov 2018 14:30, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 04 Nov 2018 14:26

td wrote:2-5 aasta jooksul läheb olukord rahaturul huvitavaks.Deflatsiooni tingimustes puudus vajadus oma pangaarvet kaitsta, pittkoini mull oli lihtsalt maania. Aga kui inflatsioon tõesti tõuseb tasemele 5% ja rohkem, siis tekkib küsimus, kuidas hoida oma raha ehk mis on see likviidne vara, mille eest saaks kiiresti toitu osta ja kiiresti maksutähtedeks vahetada, kuid säilitaks oma väärtuse..


Tehniliselt võimalik, suurim eelis on raha sisu lahti kirjutamise võimalus, a la mille eest andsin ma kellegile selle koini ja nüüd peavad teise hindama kui väärtuslik see tegu siiski on. Vastutuse pool on nõrk, tuleb teha ka cryptorahva omakaitse, ehk internatsonaalne cyrptoMuPo. Stabiilsuse tagab vaid massilisus ja selles protsessis oleks huvitav kasutada minu arvates nn. avalike isikute staatust neile kes on suutnud rohkem cyrptot koguda ja kes oleks kohustatud ideegeenereerimise vastutust ja kohustust kandma. Aga läbi baasväärtuste üldistamise ja nende avalikult väärtustamise on võimalik imesid teha ja ettevõtmine on vaieldamatult suur ja karta on et mingi Gates hakkab seda varem või hiljem finantseerima ja ja oma puuke sisse sokutama... peale puukide puhastust tuleb sellest hea asi...
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 14:45

Samas, igasugu ...koinide puhul tuleks arvestada ka ringlemiskiiruse toimet. Pittkoini puhul tekkis ringlemiskiirus suures osas vaid spekulatiivsel eesmärgil ostmise-müümisega. Kui pittkoin või misiganes muu ...koin läheks praktilisse ringlusse nii, et selle eest hakatakse oma igapäevaelu tarvidusi ostma-müüma, siis ringluskiirus suureneks oluliselt ja see takistaks selle valuuta edasist hinnatõusu rahavahetusturul. Pittkoini endaga ilmselt seda "muret" pole, sest ta ei sobi tehinguteks (liiga aeglane ja liiga kallis tehinguhind), kuid mingi muu ...koini puhul võib see osutuda arvestatavaks.

Pittkoini klooni kiiruse kohta leidsin sellise graafiku, huvitav, kas ühik on sama, mis M2 puhul (s.t. pittkoni puhul on see arv, mitu korda raha vahetab omanikku ühe aasta jooksul)? Sellisel juhul on velocity üllatavalt suur.
https://charts.bitcoin.com/btc/chart/velocity

C o r e bitcoin täna:
velocity: 30,4 (max ringlemiskiirus oli nov 2016: 71,2)
M: 17,4 Millions
price: 6362
market capitalization: 110,3 Billions (hulk * hind)

mv = pQ valemist (vist?) saame arvutada selle ...koinile vastava (teoreetilise?) GDP:
Q= mv/p ehk Q = 17,4 000 000 * 30,4 / 6362 = 83 143 USD eest teenust aastas tänaste hindadega
eee.... ainult 83 tuhat USD? Ma arvan, et selle arvutusega olen väga pehmel pinnasel, sest lisaks muule tuleks arvestada ka Tambovi konstandiga ehk emotsioonidega. Buumi tipul oleks see arvutus olnud kindlasti teise tulemusega.
PARANDUS: võimalik, et m on selles valemis vaja asendada dollaritega ehk siis hind taandub valemist välja ja saame 6362 korda suurema tulemuse GDP jaoks ehk 523 miljonit USD. See võibolla tuleks ka ikkagi läbi korrutada Tambovi konstandiga (emotsioonide ja sisse-välja rahavahetuse mõju). Sama küsimus Tambovi konstandi kohta tekkib ka teiste maailmavaluutade puhul, kus valuutasse sisenemine ja valuutast väljumine võib olla suur osa valuuta ringlemiskiirusest. Ja ka USA dollari enda puhul.


huvitav parameeter on 'Chain Value Density' ehk turukapitalisatsioon ühe megabaidi kohta:
https://charts.bitcoin.com/btc/chart/ch ... ue-density
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 04 Nov 2018 15:41

Veelkord vahele 5G-st, progressi tipust.

5G tehnoloogia testimine tekitab enesetapuhirmu
http://www.kiirgusinfo.ee/5g-tehnoloogi ... SadDh2B4Dg
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 15:43

rr009 wrote:Vastutuse pool on nõrk, tuleb teha ka cryptorahva omakaitse, ehk internatsonaalne cryptoMuPo.

Mupo vajadus kaoks, kui haldajal puudub võimalus sellest kasu saada. S.t. tal pole võimalik (peale tehingutasude) muul viisil raha teenida. s.t. ta ei saa kontosid avada ega sulgeda ega sealset arvepidamist enda kasuks nihutada ega kogu süsteemi lihtsalt kinni panna ja raha nõuda selle taasavamise eest. S.t. süsteem peab olema detsentraliseeritud-automatiseeritud ja iga kasutaja ise huvitatud osalemast selles detsentraliseerimises.
HTML-i looja andis selle avalikuks kasutamiseks ja niiviisi puudub võimalus sellega äritseda (kuid on palju võimalusi HTML-i kasutades äri teha). Sama asi peaks juhtuma ka raharinglusprotokolliga ja krüptorahaga - see tuleb kuidagi muuta universaalseks, nii et keegi ei saaks seda kaaperdada, samas aga igaüks saab seda taastada ja kasutada. Ilmselt prõmmin siin avatud ukse pihta, sest see oligi ...koinide eesmärk, kuid lihtinimesele ongi see asi lõpuni arusaamatu. Arvan, et tulevik on mitme populaarsema ...koini peale üles ehitatud indekskoini(de)l. Suund krüptorahale on ju ilmne, küsimus on vaid, millisele ...koinile panustada. Pettuse võimalus on samasugune nagu aktsiafondidel - osa prügiaktsiaid müüakse pensionifondidele, sama võib juhtuda ka indekskoinide komponentidega - s.t. koini haldaja inimlik moment tuleks kaotada ja ...koinide valimine indeksisse samuti automatiseerida-krüpteerida. Ma näen lahendusena, et indekskoin automaatselt skännib rahavahetuspunkte ja määrab kindlaks kõige enam kapitaliseeritud (kõige populaarsemad) koinid ja siis vajaduse korral müüb indeksi kõige vähem populaarsema koini maha, ostes selle eest uue ...koini, mis on tõusnud populaarsuselt selle asemele. Sedasi on 10 ...koini indeksi korral 10. koht pidevalt ostu-müügi faasis (ja loomulikult ka ülejäänud 9, kui nad langevad maailmas populaarsuselt 10.-11. kohale)
Last edited by td on 04 Nov 2018 16:00, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 15:56

hh wrote:Veelkord vahele 5G-st, progressi tipust.

5G tehnoloogia testimine tekitab enesetapuhirmu
http://www.kiirgusinfo.ee/5g-tehnoloogi ... SadDh2B4Dg

Vaat, kui hea, et ka ravimfirmad saavad tööd. :twisted:
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 16:20

Mõtisklen tuletispaberite ehk koinisüsteemi lahjendamise teemal. Rahaloomet kohtame igal pool, ka meie ise saame olla rahaloojaks, kui laename välja oma raha ja sõlmime lepingu - see leping muutub lubaduseks maksta tagasi raha, samal ajal saab seda lepingut edasi müüa näiteks maffiale, kes võla välja nõuab, s.t. ta muutub raha ekvivalendiks, uueks "varaks".
Sama moodi oleme rahaloojaks, kui asutame aktsiaseltsi ja jagame välja aktsiaid (lubadusi) päris raha vastu. Neid aktsiaid saab edaspidi osta-müüa ehk vahetada mõne muu kauba vastu - ka ilma raha sisse minemata.

Seega, kerkib küsimus, kuivõrd üleüldse on võimalik vältida raha ekvivalentide paljunemist. Igasugu kindla vara peale saab tekitada lubaduse, iseasi, kas seda lubadust õnnestub kellegile edasi müüa päris raha eest. Nii näiteks võib indekskoini omanik müüa välja lubadusi, et tagastatud indekskoini eest saab alati teatud hulga selles indeksis vastavaid koine vastavas koguses. Aga kui ei saa? Siit tekkib võimalus kuritegevuseks. Ainuke usaldusväärne võimalus on see, kui programm ise automaatselt ostab iga loovutatud indekskoini eest vastava koguse indeksisse kuuluvaid ...koine ja need koinid hoitakse detsentraliseeritult. (üksikisikul oleks nende ...koinide ostmine-müümine kallis, seega tuleks teha seda kollektiivselt teatud ajaintervallide järel ning siis need koinid arvetele detsentraliseeritult välja jagada)

----

sama probleem tekkib paberkullaga, te soovite teenida kulla hinna tõusu pealt, aga ei taha tegeleda füüsilise hoiustamise jms.-ga. Ja leidubki ookeanitagune firma, kes on nõus hoiustama teie ostetud 1 untsi kulda (ainuke viga on see, et tegemist on petturiga ja ta lubab hoiustada ka 10 teisele ostjale seda kulda, mida on vaid 1/10 iga inimese kohta) Seni, kuni kõik ostavad ja ei müü, toimib petuskeem suurepäraselt. Siis, kui inimesed hakkavad aga oma kulda vahetama füüsiliseks või tahavad seda turule tagasi müüa, kaovad püramiidskeemi koostajad koos rahaga nelja tuule suunas. Samal ajal selline süsteem aitab hoida ka kulla tegelikku hinda all, sest 10 inimest ei ostnud mitte 10 untsi vaid 1 untsi kulda.

Selle kulla peale saab arvatavasti kirjutada välja ka muid pabereid....

See on mõttekoht kõigile, kes usuvad, et kulla hind on liiga kõrge või madal.

---
näete, kui palju probleeme tekkib krüpto või lubaduste hoiustamisega
füüsilise kulla-hõbeda puhul neid probleeme ei tekki, jääb vaid võltsimise ja kindla hoiustamise probleem
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 16:49

Siinkohal võiks meelde tuletada vana reeglit:
Hoidke enda lähedal
= nii palju sularaha, kui palju teil on vaja lähiaja kulutuste katmiseks.
= nii palju pärisvara (kuld, hõbe, maa jms.), mida te ei taha mitte mingil juhul kaotada, jagage see erinevatesse korvidesse)
= nii palju pabertuletisi (intressihoiused, aktsiad, võlakirjad jms.), mida te ei karda maha kanda. Rikkaks saab vaid õigele hobusele õigel ajal panustades, mune erinevatel aegadel erinevatesse korvidesse jagades õnnestub reeglina vaid veidikene oma varandust kasvatada
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 17:25

td wrote:Selle kulla peale saab arvatavasti kirjutada välja ka muid pabereid....

Leveraged fund/ETF ehk nö võimendusega fond/ETF.

Näiteks fond, mis reageerib kulla hinnamuutuse peale kahekordselt (bull 2x leverage). Tal on füüsilisest kullast mugavam osta selle ookeanitaguse firma kullapabereid, mis teoteetiliselt on 1:1 vastavuses hoiustatud kulla kogusega. Seega, 2x kaalu saamiseks peab ta ostma-müüma kulda 2x rohkem. Selleks peab ta laenama raha (sellesama kulla tagatisel, näiteks). Saame hulga tuletispabereid selle eesmärgi täitmiseks.

1) Fond genereerib kulla pullipaberid 2x võimendusega.
2) Investeerija usub kulla hinna tõusu ja ostab selle paberi.
3) Fond ostab saadud raha eest ookeanitaguse kullahoiustaja käest sertifikaadi, mis vastab 2x kullakogusele, selleks peab ta võtma ka laenu, mis vastab näiteks 1,5x ostetud kullakogusele.
4) Kulla hind tõuseb 5%, investeerija soovib müüa pullipaberi tagasi, vastava paberi hind on tõusnud *ligi 10% (olenevalt sellest, kui kaua hoidis pullipaberit enda käes, mida kauem, seda väiksem kasum)
5) Fond ostab pullipaberi tagasi, samal ajal müüb kahekordse koguse kullapabereid ookeanitagusele firmale (selle hind tõusnud samuti 5%). Sellelt tagastab laenu koos intressiga ning kompenseerib ka oma kahjumi, mis tekkis ligi 10% kasumi jagamisest investeerijale (Lisaks tegevusele "osta odavalt, müü kallilt" sai fond kasumit sellest, et 2x pullipaber kaotas iga ööpäevase liikumisga osa oma hinnast, mis jäi fondi taskusse)

Vastupidine näide karupaberitest
1) Fond genereerib karupaberid 2x võimendusega
2) Investeerija usub kulla hinna langusesse, ostab need 2x võimendusega karupaberid
3) Fond müüb oma isiklikud või laenatud kullapaberid kahekordses koguses (kullapaberid võivad olla laenatud väikese tasu eest kellegi kolmanda käest - raha selleks tehinguks laekus investeerijalt).
4) Kulla hind langeb 5%, investeerija müüb oma karupaberid (mis on tõusnud *ligi 10% või vähem)
5) Fond ostab langenud turult endale tagasi ookeanitaguse firma kullapaberid (ja tagastab laenajale). Lisaks tegevusele "müü kallilt, osta odavalt" sai fond oma kasumi ka igapäevastest kulla hinna kõikumistest, seega investerijale ei pidanud tagastama mitte 10% suurema summa vaid see oli väiksem.

------
*Seda, kuidas alusvara hinna kõikumine vähendab võimendusega karu- või pullipaberi hinda, on lihtne endale selgeks teha Exceli tabeli abil. Mida suurem võimendus, mida suurem kõikumine ja mida suurem ajaperiood, seda väiksem on saadud kasum võrreldes "lubatuga".
Võimendusega paberite kõrvaltulemus on see, et nad võimendavad ka sedasama usku turgudel, s.t. 2x võimenduse korral tuleb osta või müüa 2x rohkem. Kui kõik oma usu valaksid võimendusega paberitesse, siis oleksid sellesuunalised hinnaliikumised kerged tulema, vähemalt nende paberite hankimise faasis (hiljem tormavad kõik jälle müüma või ostma ja efekt alusvarale on vastassuunas - ja jällegi võidab see, kes on esimene).

Ja siit omakorda võib jõuda tõdemuseni, et kui on lubatud (ja kes saab seda keelata, kui asi hoitakse salajas) tuletispaberite, eriti aga võimandusega tuletispaberite tekitamine ja nendega kauplemine, seni pole ka kindlust alusvara stabiilse hinna osas. (lisaks muidugi ka emotsioonid ja keskkonnanähtused ja rahvastikunähtused, mis võivad seda hinda erinevas suunas kallutada)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Nov 2018 20:23

Mõtisklesin selle Abra krüptoindeksi üle, püüdsin saada rohkem infot ka nende kodulehelt. Probleem on selles, et tegelikult ostan ma Abra käest tugrikuid (elektroonilisi žetoone), mille hind peegeldab krüptoindeksi hetkehinda. Samas, kui nad otsustavad oma poe sulgeda ja varbad kuskil soojasse merevette panna, siis pole mul võimalik oma raha mööda maailma taga ajada (kui see indeks paneks minu rahakotti vastavas koguses krüptorahasid, siis oleks asi turvalisem - need jääksid alles ka peale firma likvideerimist)

Abra väidab, et bit10 indeksi ostmine kirjutatakse bitcoini ja litecoini plokiahelasse sisse ja seega igavesti seal kirjas, aga alati peab ju leiduma teine lollike, kes selle sinult ära ostab
https://www.abra.com/wp-content/uploads ... aBIT10.pdf


ehk siis ikkagi toores on see värk, ei ole usaldusväärset indeksipakkujat, loota tuleb soliidsete pankade peale, kes ehk taipavad teha sellise instrumendi, mis jälgib seda indeksit, bitcoini jälgimise paber on neil juba olemas.

ehk siis klassikalisele varale on siiski raske turvalist alternatiivi leida krüptomaailmast - kui tuleb mingi suurem pettus või elektrikatkestus, küllap siis pöördub ka noorem põlvkond kulla-hõbeda poole.

Siiski, oleks tore, kui näiteks LHV tuleks välja mingi sellise crypto10 indeks-tootega, kuhu saaks tavainimene investeerida. Seda panka võib vist natuke juba usaldada. :roll:
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 04 Nov 2018 23:16

td wrote:/.../ kui on lubatud /.../ tuletispaberite, eriti aga võimandusega tuletispaberite tekitamine ja nendega kauplemine, seni pole ka kindlust alusvara stabiilse hinna osas/..../

... ja iroonia on selles et tuletispaberid on teoorias vmõeldud just sellesama alusvara hinnkõikumiste stabiliseerimiseks.
Kohalikult (st siin) tahetakse väärtpaberiturgu luua, samas puudub paljudel ettekujutus mida see VP turg nö teenindama peaks. Nt. põllumajanduse (mis ainsana on siin aktuaalne) regulaarse tsüklilisuse (aastaajad) ja ebaregulaarse tsüklilisuse (põuad jms) silumiseks on vaja vaid üsna õhukest "finantskihti" reaalvarade peale.

Kõik muu on (ülemised kihid) on mõeldud raha liikumiseks nö "lollematelt" nn "targemate" kätte, ei muud. Lollemad tähendab reeglina lihtsalt tavamõistes ausamaid inimesi (kes defineeriks mõiste "ausus" finantsmaailmas ?), ja "targemad" tähendab sisuliselt sürmkübaramängijaid (heads - I win, tails - you loose).
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Nov 2018 09:26

moodsad ajad ...
The yellow cab industry was a century old industry and then 2008 happened. No one could've ever predicted that some, untrained, non documented or certified, DUI having loser with a GPS would destroy my industry with a smart phone app, but UBER happened. I went from being the night manager, pulling down 4k a month, to losing everything I had. My car and house were gone when we went out of business in 2014. Now, I change my 85 year old grandmother's diapers, share a room with my 24 year old brother and write weird,disgusting fetish stories just to be able to afford food. I'm lucky to make $300 a month on Patreon.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Nov 2018 11:22

Jube tihti on hakanud tekkima ID kaardiga vigu, mis kõige hullem, nad ei tea vist isegi mis toimus. Oletan, et tehti mingile asjale restart, aga reaalset veapõhjust ei teata ja selline "vea" pidev edasilükkamine on absurdne katastroofi haldus. St olukord jääbki korduma, st ka seda, et suuremad vead alles tulemas.

Kunagi läks tööle ka sinna üks mu kolleeg, kes polnud eriti terav pliiats ja varastas meil tööl olles pool mu lähtekoodi ning serveeris bossidele, justkui enda tehtut. Oleks vähemalt võinud kommentaarid koodist ära kustutada :lol: 8-) Ma enam ei tea, kas see tegelane veel seal tööl.

https://tehnika.postimees.ee/6445733/mobiil-id-kasutamine-on-hairitud
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Nov 2018 16:32

:| ma vist enam ei taba matsu, käib meeletu päikeseelektrijaamade rajamine. Aga ma võin öelda, et oktoobrist - veebr sisuliselt puudub normaalne tootlus, kas tõesti see tasub Eestis ära.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Nov 2018 18:54

spl wrote::| ma vist enam ei taba matsu, käib meeletu päikeseelektrijaamade rajamine. Aga ma võin öelda, et oktoobrist - veebr sisuliselt puudub normaalne tootlus, kas tõesti see tasub Eestis ära.

kuskil mingid toetusrahad, mis vaja ära kasutada?
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 05 Nov 2018 23:14

spl wrote:Jube tihti on hakanud tekkima ID kaardiga vigu, mis kõige hullem, nad ei tea vist isegi mis toimus. Oletan, et tehti mingile asjale restart, aga reaalset veapõhjust ei teata ja selline "vea" pidev edasilükkamine on absurdne katastroofi haldus. St olukord jääbki korduma, st ka seda, et suuremad vead alles tulemas.

Kunagi läks tööle ka sinna üks mu kolleeg, kes polnud eriti terav pliiats ja varastas meil tööl olles pool mu lähtekoodi ning serveeris bossidele, justkui enda tehtut. Oleks vähemalt võinud kommentaarid koodist ära kustutada :lol: 8-) Ma enam ei tea, kas see tegelane veel seal tööl.

https://tehnika.postimees.ee/6445733/mobiil-id-kasutamine-on-hairitud

No siit saab aru, et miljoneid kuhjas on lennanud siia-sinna ka igasugustes tarkvaraprojektides ning tulemust ei ole. :shock:
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ri ... d=84198767
Muuseas ega ka soomlastel pole asjad liigagi sageli palju paremini edenenud. Espoos kerib skandaal, milles lisaks muule ebaõnnestumistele kodanikud ka korruptsiooni maiku kahtlustavad. (asi mida soome riigis üliharva ette tuleb. Neil selle indeksi kindel ja pikaaegne tipukoht)
Tundub, et IT on lihtsalt selline asi kus kõige kergem õhku müüa. Bitte ju kokku ei loe ja kodanik ei näe ka neid ... ming hämada saab väga kerge vaevaga.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005888716.html
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Nov 2018 23:17

to projekteerija,

IT hanked muudeti osade firmade kasuks , seal sellised imenõuded, et ükski väikefirma sinna ei kvalifitseeru. Sellist ülemaksmist, mis riigihangetel, ei näe kusagil erasektoris. Mingid dokumendihaldused meil maksnud miljoneid (ca 60% ülemaksmist).

Nagu näete samad firmad vaid võidavad hangetel (firma suurus ei määra kvaliteeti, seda näitab elu). Nüüd tekkinud tegelikkuses väga ebameeldiv olukord riigi jaoks - päris suurte oskustega väikefirmad pole enam üldse huvitatud riigi IT hangetest. Kes tervemõistusega tahab parandada neid suurfirmade tehtud miljonisi käkke ja siis olla veel see, kes tanki pannakse, et nemad justkui süüdi.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Nov 2018 23:19

Huvitav, kas seekord ka korrelatsioon ? Eelmise kv kriisi aeg just autoturg andis märku langusega. Teine asi see, et firmad enam ei investeeri.

Eesti autoturg teist kuud jutti suures languses
https://tehnika.postimees.ee/6446168/eesti-autoturg-teist-kuud-jutti-suures-languses
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Nov 2018 23:32

Esimene otsing USA automüügi kohta tõi ette sellise pikaajalise graafiku:
https://tradingeconomics.com/united-sta ... icle-sales
(kliki max-i peale)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Nov 2018 10:27

vaadake nüüd kõik seda tähelepanu-hoora:
https://www.postimees.ee/6446565/itaali ... usel-korvi

veelkord näide, mida tevad naised kuulsate meestega
veelkord, olge hoiatatud!
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 06 Nov 2018 10:42

USA kinnisvaraturu seisud on jälle igamehe meedias jututeemaks muutunud:
https://www.curbed.com/2018/10/16/17971 ... ers-market
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Nov 2018 11:09

mängisin arvudega ja tagusin endale suurest rõõmust vastu rinda, sest praegu on minu nädala teenistus oma erialal töötades (peale maksude mahaarvamist) on ca 7 kg puhtas hõbedas. :D

Selle eest sai Vanas Roomas palgata endale sõjamehe vähemalt 31 nädalaks (või 218-mehelise salga üheks päevaks).
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Nov 2018 11:12

projekteerija wrote:USA kinnisvaraturu seisud on jälle igamehe meedias jututeemaks muutunud:
https://www.curbed.com/2018/10/16/17971 ... ers-market

Mish arutleb samal teemal sedasi:
https://moneymaven.io/mishtalk/economic ... fmSpvTXpw/
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Nov 2018 11:21

mjah, td hõbedalaadungist kuuldes, ei jää vist muu üle, pean hakkama hõbedavargaks :twisted: :twisted: Mul siin muudkui üritatakse vaid maksta teras ja võlts vaskmüntidega.

---

Keelan, käsen, poon ja lasen ... Seadusega hakata sundima midagi järjekordselt tegema, kari rumalaid inimesi.

Uus seadus paneks majapidamised ka pakendijäätmeid eraldi koguma
https://www.err.ee/874713/uus-seadus-paneks-majapidamised-ka-pakendijaatmeid-eraldi-koguma
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Nov 2018 11:27

Hõbeda hinnagraafikut vaadates USA dollarites on tegelikult välja kujunenud pea-õlad muster, mis tehnilise analüüsi järgi tähendab valmistumist suuremaks hinnalanguseks. Kui tuleb likviidsuskriis, siis see oleks loogiline, muudel juhtudel aga oleks ikkagi ebaloogiline.


Hüpotees: saabuv USA kinnisvarakrahh ja börsikrahh toob likviidsuskriisi ja dollari kursi tõusu teiste valuutade suhtes. (ei tähenda, et hõbeda hind langeb ka teiste valuutade suhtes)
:roll: :roll: :roll:
Attachments
h6be_usd.png
h6be_usd.png (10.65 KiB) Viewed 15921 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Nov 2018 11:36

Ma ei usu, et hõbe ka väga "safe heaven" on. Aga üllatav, kuidas kuld oma sära ära kaotanud, enne kui börsil tuli kasvõi kergemgi paanika, siis kulla hind tõusis. Nüüd kullaga eriti ei toimu enam muffigit. Inimesed justkui ei pea seda enam turvaliseks raha paigutuseks.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 06 Nov 2018 12:54

spl wrote:
Keelan, käsen, poon ja lasen ... Seadusega hakata sundima midagi järjekordselt tegema, kari rumalaid inimesi.

Uus seadus paneks majapidamised ka pakendijäätmeid eraldi koguma
https://www.err.ee/874713/uus-seadus-paneks-majapidamised-ka-pakendijaatmeid-eraldi-koguma


Nõmmel juba aastaid (ei suuda meenutada ...tundub nagu nii juba rohkem kui kümme aastat) kogutakse pakendeid eraldi. TASUTA. Kollased suured kilekotid.
Ka lehti ja okkaid veetakse organiseeritult kevadel minema. 10 kotti . Punane kilekott.
Enamustel Nõmme eramutel on ka komposterid aias. Minul lisaks ka suur lehekomposter.
Samas korteris seda tegevust selliselt ette ei kujuta. (Enamustel kortermajadel ju Tallinnas krunt svaid meeter välispiirist seega võimalik hoidlaid ehitada vaid linnamaale. Kollase koti viin esimese nädala lõpus kuuri ja seejärel iga nädal siis sahvris seisab siis tavaline poekott, Mida vajadusel tühjendan suurde. Kaks põhjust. Mingid lõhnad tekivad ka puhastest pakenditest ja suur kott võtab liigselt pinda sahvrist ära.
Lisaks abikaasa veab ka pakendeid jms. sorteeringuga linnakonteineritesse. Ntx. kaduneljapäeva vms. suurkoristust tehes. Ma ei saa sellest pingutsusest aru aga siin mul sõnaõigust ei jäeta kuigi paari p'eva p'rast võib olla üldprügi (see kast on niigi pidevalt pooltühi) või kollase koti päev (siis tuleb anda pooltühi kott ära). Klaaspurgid ja pudelid viin pidevalt sahvrist klaastaara konteinerisse. Jäävad poodi minnes tee peale. Ka akaud-patareid, elektripirnid, väikeseadmed viin jooksvalt kohe poodi. Kusagil võiksid olla ka eraldi konteinerid väike,etallesemetele ja ajalehtedele-raamatutele (paberpakendikonteineritesse paberit panna ei tohi), tekstiilile (tervetele ja puhastele riietele on annetuskastid). Mis jamaks on läinud tänavu on jäätmejaam. Hanke võitnud ettevõte tegeleb mingi jamaga. Vastuvõtuajad on planeeritud osavalt sedasi, et pea võimatu on tööinimesel sinna saada. Siis tööautoga (kõigil ju oma autot ei ole või oma autol kärukonksu) liigitub kõik kohe tasuliseks. Siis veel peab ID kaart kaasas olema jne. arusaamatu ja reostamist tekitav ja taaskasutamist naeruvääristav mentaliteet ja personaalne dokumenteeritud kontroll. e. siis lapselaps ei saa sageli oma vanaemale abi osutada... :HEAD Samuti on seal pidevalt pidevad sabad...ilmselt äriplaan neil selline, et vastuvõtt oleks võimalikult aeglane ja saba pikk. :HEAD

See on võimalik ja toimib Tallinnas. Poolel Harjumaal on aga juba uskumatult piinarikkam. Ning maamajas Rapla maakonnas juba piin ja õudus kuubis. Igal teisel korral prügivedaja lihtsalt unustab meie värava ees peatuda ja jätab konteineri vedamata. Päris tee peale ju ei saa panna. Talvel peab sahk mahtuma mööda jne. KÕRINI sellest jamast. Juba aasta plaanin lepingu üldse ära lõpetada... need närvid ja sajad meilid ei õigusta seda jama. Viin prügi parem autoga linna. Pealegi ega siis kaks maja ei pane rohkem prügi tekitama. Söön jne. ju ainult ühe inimese jagu....
Samas kaugemates valdades ja ääremaadel on veel suurem keerukus. Eestis kümneid valdu (valitsus jõuga kehtestas reeglid...ntx. tuleb kindlaks kuupäevaks teatada, etkinnistul ei elata. Ja siis saadakse vastus...meil polegi vedu isegi siis kui te väga tahaksite või tellige erldi tõmbekeskusest jms. ) kus ei olegi korralist igakuist prügivedu... Isegi neli korda aastas vedu ei saa toimida kui majade vahemikuks kilomeetreid kitsaid ja kehvalt hooldatud teid vms. takistusi.
Sellisei uudised lugedes tuleb alati meelele soovitus teha mägilastel ja poliitikutel kohustuskikuks kord nädalas väljasõit pärisellu. :x
projekteerija
 

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron