Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 04 Sep 2018 23:32

td wrote:Ma natuke imestan, et minu pakutud videod tervisliku toitumise paradigma muutuse kohta pole leidnud foorumlastelt vastukaja. Pean siis üle rõhutama, et oodata on tormi - kui inimesed mõistavad, mis nendega on tehtud ja kui valesti on neid õpetatud "õigesti" sööma.
Sirvisin talvel isakodus vanu konverentsimaterjale (minu isa oli ka lähedalt seotud toitumisteadusega). Seal 70ndatel aastatel avaldati konverentsi ettekannetes muret, et nõukogude inimene sööb liiga vähe liha ja liiga palju süsivesikuid. Tolle aja poliitika raames polnud see ka muidugi ilus välja öelda, aga juba siis leidus inimesi, kes niiviisi arvasid. Aga taimeõli on ka vale, nagu nüüd selgus.

Täna aga võib juhtuda, et meinstriim lõpuks tuleb välja teatega, et teatud vanusest alates tuleks süsivesikud/taimeõlid toidust prakitliselt elimineerida ja minna puhtalt üle lihale ja juurikatele-lehtedele. Investeerige vastavalt ..... (loomakasvatus, kalandus)

Huvitav hüpotees on ka see, et nisus leiduv aine soodustab soole permeaablust (läbilaskvust) teistele ainetele ja see on paljude autoimmuunhaiguste põhjus. (kaldun arvama, et selle aine avastaja ikkagi ületähtsustab oma avastust)


Geenitehnoloogia ja sellega seotud uuringute-avastuste tulemusel kipun uskuma neid uurijaid, kes väidavad, et toit ongi rassism ja mürk (millest loobuda pole võimalik) :? . Ning kui sellega (toidu ja genofondiga) ei arvesta, siis võib igasugustele (eksitavatele) järeldustele jõuda. Kui eellastel puudub piima, taimseid valke-rasvu, suhkruid või alkoholi jms. ohutult või mõsitliku ohutusega omastamist võimaldavad geenid siis on tegemist vähem või rohkem mürgistumist või kahjulikult mõjuvate ainetega. Samas kui vajalikud geenid (võimalik, et ka veel midagi lisaks) on olemas siis ongi tegemist eelisega.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Sep 2018 23:49

veel üks video: mida sõid vanaaja inimesed
https://www.youtube.com/watch?v=RprGtr_cHlY

(tõestab jällegi süsivesikutevaese toidu eeliseid süsivesikuterikka ees)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 04 Sep 2018 23:57

h wrote:See oli teaduslik, meditsiiniline käsitlus, puust ja punaseks. Suhkur, selgus, on ka narkootikum. Tahad veel ja veel kogu aeg.

Pärast seda loobusin suhkru panemisest kohvisse-teesse. Seal, kust seda saab kohustuslikult (leib, mõni kook), pole midagi teha.

Vaatan õudusega, kuidas mõni kühveldab väikesesse tassi 3 tl valget suhkrut. See nii jube vaatepilt, et keeran pilgu ära.

nõus!

ühes teelusikas on 4,2 grammi suhkrut.
100ml kokakoolas on 10,6 g suhkrut.
üks klaas on 250ml ehk selles koguses kokakoolas 26,5 g suhkrut ehk 6,3 teelusikatäit ;)

Osades mahlades on suhkrukogus koguni ligi 12 grammi/100ml. (vt. näiteks Aura ploominektar: 11,9 g)

smuuti: 13 g :shock:
https://www.selver.ee/vaarika-banaani-smuuti-250-ml-1
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Sep 2018 09:59

Ei ole see suhkur midagi nii hull, jällegit kõike mõõdukalt. Ehk tänapäeva ühiskonna probleem see, et topitakse suhkrut palju sisse = energiakandjat, samas ei liiguta piisavalt, et see ära kulutada. Näiteks kui teed rasket vaimset tööd, see ulme kuidas aju energiat kulutab. Võid toppida suured shokolaadid sisse ja süüa nagu loom, ei mingit kaalutõusu. Samuti tuletan meelde, et alates 35selt hakkab ainevahetus kõvasti pöördeid alla tõmbama, see ka põhjus miks algab rasvumine.

---

Lahe, IT's tekkinud selliseid tööpakkumisi, kus öeldud et ala soovitatav vanus alla 35 aasta. Kõvahäälega seda ei räägita, suured IT firmad eelistavad nooremaid.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 05 Sep 2018 15:05

spl wrote:Ei ole see suhkur midagi nii hull, jällegit kõike mõõdukalt. Ehk tänapäeva ühiskonna probleem see, et topitakse suhkrut palju sisse = energiakandjat, samas ei liiguta piisavalt, et see ära kulutada. Näiteks kui teed rasket vaimset tööd, see ulme kuidas aju energiat kulutab. Võid toppida suured shokolaadid sisse ja süüa nagu loom, ei mingit kaalutõusu. Samuti tuletan meelde, et alates 35selt hakkab ainevahetus kõvasti pöördeid alla tõmbama, see ka põhjus miks algab rasvumine.

Suhkur ja tema veel odavama asendajad on tõsiselt saatanast meie laiuskraadi inimestele. Eriti selle liigtarbimine. Sooviks veel vähendada aga... see on kuramuse keeruline. Ja pappi ning muid ressursikesi (aega, kaaslasi kes sinu vaadet jagavad, meelekindlust ahvatlustest eemal hoida jne.) peab ka laialt olema.
Samas lihaga ja loomse rasvaga on samuti keeruline. Jälle kättesaamine (eriti kodumaise, värske, masstootmisvaba) nõuab samuti pingutusi. Ntx. vastupidavus tundide kaupa peenikest kirja lugeda ja igasuguseid pettuseid ning tootjate trikke läbi näha. Väljas söömine tuleb enamasti unustada või on sellel selge raha kõrvalmaitse. :(
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Sep 2018 15:29

spl wrote:Ei ole see suhkur midagi nii hull, jällegit kõike mõõdukalt. Ehk tänapäeva ühiskonna probleem see, et topitakse suhkrut palju sisse = energiakandjat, samas ei liiguta piisavalt, et see ära kulutada.

Paljuski on insuliiniresistentsuse tekkimine ka geneetiliselt ette määratud. Need, kes ülekaalulised ja enda arust piisavalt liiguvad, ei peaks ennast süüdistama väheses püüdlikkuses, nendel oleks tõesti õige aeg mõned kuud proovida süsivesikutevaba dieeti (nälgimisdieet on ehk liiga karm). Kui on näha muutusi, siis ollakse õigel teel.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Sep 2018 15:34

projekteerija wrote:Samas lihaga ja loomse rasvaga on samuti keeruline. Jälle kättesaamine (eriti kodumaise, värske, masstootmisvaba) nõuab samuti pingutusi. Ntx. vastupidavus tundide kaupa peenikest kirja lugeda ja igasuguseid pettuseid ning tootjate trikke läbi näha. Väljas söömine tuleb enamasti unustada või on sellel selge raha kõrvalmaitse. :(

siin on intervjuu naisega, kes on olnud lihatoidul juba pikemat aega:
https://www.youtube.com/watch?v=WhxeVU-vT3Q
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 05 Sep 2018 21:43

Kokkusattumusi pole olemas: meil saadi kätte riigireeturid ja kohe midagi sellist ...

Autoga viis tundi Venemaa piiripunkti järjekorras oodanud mees pandi valiku ette: maksa 9000 eurot või keera ots ümber
https://parnu.postimees.ee/6299278/autoga-viis-tundi-venemaa-piiripunkti-jarjekorras-oodanud-mees-pandi-valiku-ette-maksa-9000-eurot-voi-keera-ots-umber
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 05 Sep 2018 22:37

r009 wrote:
Neil kärsadel on nn. sundmüügi strateegia, mis on pagana hästi välja arvutatud, kuid samas ka sama palju ebainimlik. Nii Indias kui Brasiilias on see aasta suured saagid ja müügituru omajad kasutavad ära seda, et tootjad pole suutnud teha oma liitu.... ... Aga maailmas oodata ühiskonda mis oleks liigitatud inimeste iseloomu järgi on vist hetkel liiga progressiivne...


Soomeski sama probleem ülrriigiliselt kuum. Leiva hinnast vaid 3 semti läheb tootjale. Kaupmees väidab (kuigi tal hetkel suurkettide ajastul jõupositsioon), et ka tema saab vaid 3 senti...
Piima osas tarbija tahaks talunikule rohkem anda igalt liitrilt. Ainul kuidas seda lahendada nii, et mõned lisamakstud sendid jõuaksid tõesti ainult tootjani?
Lugu avalikust arutelust:
https://yle.fi/uutiset/3-10389149
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 05 Sep 2018 23:22

aasta oli siis 2018 ja Tervise Arengu Instituudi vastavaldatud brožüüris väideti, et
Kaht asendamatut polüküllastumata rasvhapet ei ole inimorganism ise võimeline tootma ja neid peab saama toiduga. Nendeks on oomega-3-rasvhapete hulka kuuluv α-linoleenhape ning oomega-6-rasvhapete hulka kuuluv linoolhape


Teadusuuringud näitavad, et küllastunud rasvhapete osakaalu vähendamine ja küllastumata rasvhapete osakaalu suurendamine toidus aitab tervist hoida.


https://intra.tai.ee//images/prints/doc ... 65_EST.pdf

Loomulikult on seal ka palju õigeid momente, kuid küllastunud rasvhapete vältimine aastal 2016+ on vääääga vaieldav teema. Sama kehtib linoolhappe kohta, millel võib olla roll insuliinitolerantsi tekkes.
Eks jääb oodata, kui AHA (American Heart Association) võtab millalgi ette uued soovitused, küllap siis ka TAI annab välja uue brožüüri.

Brožüüri aluseks on:
http://www.terviseinfo.ee/et/valdkonnad ... uuendamine
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Sep 2018 08:52

Kõigile tuttav "Kuupaiste sonaat". Seekord jätame esimese osa vahele ja naudime tõeliselt head 3. osa esitust:
https://youtu.be/zucBfXpCA6s?

Ungari Rapsoodia nr. 2 (kahjuks ei suutnudki leida minu jaoks ideaalset esitust, aga ka siin on huvitavaid momente)
https://youtu.be/BsiwjAS6py8

Helilooja, kes suri 31 aastaselt, võimalik, et süüfilisse, võimalik, et elavhõbedamürgitusse (elavhõbedasoola kasutati süüfilise raviks)
https://youtu.be/uWnKMzAedK4
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 06 Sep 2018 16:03

Teadusuudiseid päikesetormihuvilistele.
Värske teadustöö kohaselt oli aastal 774 kevadel karm päikesetorm vms. päikesega seotut. Arvatakse, et selliste sagedus on ca kord tuhande aasta jooksul. Mis teeb kalendrit vaadates üsna tubli tõenäosuse juba.
https://www.nature.com/articles/s41467-018-05883-1
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Sep 2018 18:47

ostsin endale selle ja katsetasin.
http://www.ibroadlink.com/rmPro/
Panin oma vanad 433 MHz peal töötavad Nexa elektrikontaktid tööle - varem oli probleem, et unustasin puldi kuskile ja sellel läksid patareid tühjaks. Lisaks saab juhtida kõiki 38K infrapunapuldiga töötavaid seadmeid. S.t. ta on võimeline õppima. Seega TV, konditsioneer, valvepult, elektrilülitid jne. Puudus on see, et see riistapuu ise ei kuula väljast tulevaid signaale, seega saab teda juhtida vaid üle WiFi vastava mobiiltelefoni äpi abil. Äpi sees on küll ka taimer, millega saab käsklusi juhtida. Tõesti kahju, et ei saa liikumisandurit ja temperatuuriandurit rakendada. Seadet on küll võimalik juhtida üle Google Home või Alexa (s.t. lisada ingliskeelsed häälkäsklused), seda aga mul pole ega osta vist ka. Võimalik, et temperatuuri jaoks aitab selline vidin:
http://www.ibroadlink.com/a1/
Kellel pole vanu vidinaid, nendele seda siiski ei soovita, sest uus tõusev standard on Z-Wave, mis töötab kõrgemal sagedusel.
Kellel on aga infrapunaseadmed, neile vist seni odavaim valik nende IR-seadmete hulgast. Ka on 433MHz standardiga lülitid siiski seni veel tunduvalt odavamad kui Z-Wave lülitid.

Seega, mul on plaanis juhtida akna ees olevaid valgusteid (433MHz), konditsioneeri (IR) ja võibolla veel mõnda infrapuna-juhitavat seadet, mis sinna lähedusse jääb, võibolla õnnestub ka eelmise omaniku poolt installeeritud koduvalve panna selle alt käima. Varem oli üks niiskuskindel lüliti ka õues mootorisoojendaja tarvis, nüüd aga käib auto soojendamise juhtimine ise üle mobiilse interneti- sõltumata elektrivõrgu olemasolust (see on väga mugav talvel linnas parkides - enne poest lahkumist saab lülitada soojenduse käima).

IKEA on ka kõvasti arendamas nutikodu, nende süsteem ühildub Apple Home äpiga. (väidetavalt raadiosageduslik standard nimega Zigbee, ühildub osaliselt Philips Hue vastava süsteemiga, ka Osram ja Trust juhitavad LED-lambid on sama standardi järgi)
Last edited by td on 06 Sep 2018 22:19, edited 4 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Sep 2018 20:12

projekteerija wrote:Teadusuudiseid päikesetormihuvilistele.
Värske teadustöö kohaselt oli aastal 774 kevadel karm päikesetorm vms. päikesega seotut. Arvatakse, et selliste sagedus on ca kord tuhande aasta jooksul. Mis teeb kalendrit vaadates üsna tubli tõenäosuse juba.
https://www.nature.com/articles/s41467-018-05883-1


See oleks karm, see saadaks meie saamatu ühiskonna kiviaega. Enamus mikroelektroonikat, millel toide oleks peal põleks sisuliselt läbi.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 06 Sep 2018 22:29

Rullkardinate motoriseerimise juhend. Seda komplekti müüakse ühes Rootsi poes, valida on adapterid kolme tootjastandardi vahel (IKEA vs JYSK vs Gardinia/Kirsch), komplekti hind koos puldiga (pult on muuhulgas vajalik kardina väljarullumise pikkuse reguleerimiseks) on ca 100 eurot. Töötab 433 MHz peal.
https://snillevilla.se/styr-rullgardine ... rkontroll/
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Sep 2018 22:36

to td,

433MHZ ei oma mingit turvalisust, tänapäeval müügil SDR seadmed, olgu see HackRf, LimeSdr, Blade rf jne. Nendega saab terve su maja üle võtta, tuleb lihtsalt natuke teha protokolli analüüsi. Kunagi kui aega oli, mida kahjuks või õnneks mul enam üldse pole, siis sain naabril kõik tuled põlema panna enda toast. Ta ei uskunud seda, temast sai uskuja :roll:

433MHZ taha võib PANNA vaid need seadmed, millega pole võimalik su maja õhku lasta ! Spl kunagine turvahull, nüüd lihtsalt hull ...

Viimasel ajal palju projekte, aga väga palju soovitakse minult mikroarvutitel Taylor made lahendusi. See tegelt uskumatu, palju inimesed oma maja tahavad juhtida ja mida kõike jälgida...igal hetkel palju elektrit tarbitakse, palju vett jne. Jeerum...mida sellega tehakse, minu ülesanne see ära teha, aga miks see hea ei tea. Tootmishoonetes veel saan aru, aga eramajades...
---

Endale tegin ühe naljaka rakenduse, et äikesedetektor, mis lülitab koduseadmed välja. Googles selline moodul AS3935 ; mis ma oskan öelda, täiesti töötab, aga vahel natuke liiga paranoiline. Lülitab välja, kui äike veel kusagil Eesti keskel, järgmine suvi proovin mõelda välja, kuidas paranoiat seadmel natuke vähendada (baromeeter ka lisaks ?) :roll:
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Sep 2018 22:51

spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 06 Sep 2018 23:14

spl wrote:
projekteerija wrote:Teadusuudiseid päikesetormihuvilistele.
Värske teadustöö kohaselt oli aastal 774 kevadel karm päikesetorm vms. päikesega seotut. Arvatakse, et selliste sagedus on ca kord tuhande aasta jooksul. Mis teeb kalendrit vaadates üsna tubli tõenäosuse juba.
https://www.nature.com/articles/s41467-018-05883-1


See oleks karm, see saadaks meie saamatu ühiskonna kiviaega. Enamus mikroelektroonikat, millel toide oleks peal põleks sisuliselt läbi.

See oleks ilmselt tõeline kiviaeg. Saan aru, et sisuliselt hakkasid ka puud metsas helendama...Läbi (ära) põleks ka enamus brutaalseid seadmeid. jms.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 01:14

spl wrote:to td,

433MHZ ei oma mingit turvalisust, tänapäeval müügil SDR seadmed, olgu see HackRf, LimeSdr, Blade rf jne. Nendega saab terve su maja üle võtta, tuleb lihtsalt natuke teha protokolli analüüsi. Kunagi kui aega oli, mida kahjuks või õnneks mul enam üldse pole, siis sain naabril kõik tuled põlema panna enda toast. Ta ei uskunud seda, temast sai uskuja :roll:

433MHZ taha võib PANNA vaid need seadmed, millega pole võimalik su maja õhku lasta ! Spl kunagine turvahull, nüüd lihtsalt hull ...

See on väga hea point, tõesti :idea:

Seega 10 aastat vana raadio teel juhitav koduvalvesüsteem tuleks mul asendada millegi uuema vastu. Aknavalgustuse lasen aga olla, tühja sellest, kui spl tuleb akna alla tulesid kruttima või kardinaid rullima (meenutab ühte sketši Mr. Bean'i repertuaarist telekapuldiga). Samal sagedusel töötav Oregon Scientific termomeeter ka ilmselt ei ole turvaauk, kui sellega miskit katelt/radikat ei tüüri.

Mul endal on tegelt Fine Offset chipset'iga ilmajaam (mingi 800+ MHz kandis), selle juhtpaneel hakkas mõned aastat peale ostmist toatemperatuuriks näitama 105 kraadi C. :lol: Fine Offset tüüpi ilmajaamad on väga levinud erinevate nimede all. Windowsi all oli neile hea programm nimega Cumulus. Mac-ile tasuta tarkvara ei olnudki (kui mingi Linuxi projekt välja arvata). Täna aga avastasin, et internetis on täitsa olemas ka EasyWeather Mac-i version. Varem oli see vaid Windows'i jaoks. Pole teab mis kena, aga miskit ikka.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 01:43

kas võib jälle soovitada: Follow the money?
http://objektiiv.ee/tervise-arengu-inst ... -korralda/

Ei, loomulikult selle kampaania rahastus ei tulnud kondoomifirmadelt. Küsimus on aga selles, et kas/kuidas kondoomifirmad on lobistanud poliitikute ja muude organisatsioonide juures, et riiklikult eraldada raha sellieks kampaaniaks/eelarveks. Võimalik, et TAI sammub pimesi naabermaade vastavate organisatsioonide tuules (nii nagu on näiteks "tervisliku" toitumisega, kus on ajalooliselt tunda BigFood mõju)

Näis, kas kumminaiste kampaania ka tuleb. :P Profülaktika esimene reegel on ju see, et kahjuliku mõju eest kaitsmise asemel tuleks esmalt proovida üleüldse vältida selle mõju tekkimist. (tõmbekapp personaalse gaasimaski asemel jne.) Ja nii on - iga uus seksuaalne kontakt viib teid kokku selle inimese varasema seksuaalajalooga (ja omakorda tema partnerite seksuaalse ajalooga jne. - see on nagu puu juurestik, mis viib iga liivatera juurde). Kui aga kokku saavad kaks neitsilikku keha, siis sellist ajalugu praktiliselt ei ole (kui mõned anekdootlikud juhused välja arvata). Võitlus pisilastega on praegu rikastes riikides ajutiselt võidetud, kuid pisilased võtavad revanši, kui antibiootikume laialdaselt kasutada. Varem oli penitsilliin imeravim paljude suguhaiguste jaoks, täna on aga paljudel tüvedel juba resistentsus - bakterite põlvkonnad lihtsalt vahetuvad nii kiiresti ja evolutsioon on nõnda intensiivne nende puhul.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 02:10

spl wrote:Endale tegin ühe naljaka rakenduse, et äikesedetektor, mis lülitab koduseadmed välja. Googles selline moodul AS3935 ; mis ma oskan öelda, täiesti töötab, aga vahel natuke liiga paranoiline. Lülitab välja, kui äike veel kusagil Eesti keskel, järgmine suvi proovin mõelda välja, kuidas paranoiat seadmel natuke vähendada (baromeeter ka lisaks ?) :roll:

Võibolla lülitub sisse ka siis, kui mõni vana süütesüsteemiga auto akna alt mööda löriseb? (Mäletan vana kesklaine transistorraadiot, mis reageeris elavalt nii äikesele kui ka mõnele üksikule autole, mille süütepooli kondensaator oli ilmselt rikkis)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 02:25

Kommentaarid on head. Mina lisaks juurde, et kui tahta odavat ja head (tööjõudu), siis vana rahvatarkus ütleb, et tuleb vaadata üks odav ja üks hea. (Odava võib hiljem ka lahti lasta koos kompensatsioonitasude jms.-ga)
https://maaelu.postimees.ee/6375629/hea ... a/comments

Just täna sain ringkirja oma Norra töökoha ülemuselt, kes palus kõigil otsida kolleege, kes tahaksid töötada asendusarstina seal. Tingimuseks on muidugi Norra/Skandinaavia keele rahuldav oskus kõnes ja kirjas ning ametilitsents. Ja nädala brutopalk on ca 5000 EUR (kõrged maksud ja korteriüür maha, reisikulud kompenseeritakse mõistlikkuse piires). Ma siiski usun, et soovijaid sellise palga juurde leidub ja nädala töö ei jää tegemata.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 08:46

Meil siin Rootsis on rongisõidu hind tõusnud 10 aasta jooksul ca 1,5 korda, täna on 100km ots umbes 15 eurot. Kuukaardi jms. variantidega on muidugi odavam. Sama teepikkuse läbimine autoga võtab ca 7 liitrit kütust, mille liitrihind on praegu ca 1,6 eurot (11-12 eurot). Kuna püsikulud on autoga niiehknii, siis kummaga inimene eelistab ühekordset sõitu? (Parkimiskulud linnas juurde).

Selle uudise taustaks siis:
https://tartu.postimees.ee/6386879/vana ... pensionile
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 07 Sep 2018 10:00

Täiesti ebanormaalne, saan aru, et palgakasv põhjustab ka hinnatõusu, aga see juba liig :cry:

Eesti Pank: hinnatõus jätkub täistuuridel
https://majandus24.postimees.ee/6399608/eesti-pank-hinnatous-jatkub-taistuuridel

td mainis artikleid, kus karjutakse järjest pole "häid" töötajaid võtta. Siis vaatasin tööpakkumiste listi, sisuliselt 70% on madalapalgalised töökoha pakkumised.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 15:00

Ei saa midagi, pean jälle selle laulu lingi panema (kunagi vist juba oli). Pühendet kõikidele isadele. :!: Selle lauluga meenub minu ema jutustus, kuidas enne II Ilmasõda tema isa (minu vanaisa) oli läinud linna oma paariaastasele pojale (minu ema vennale) rohtu tooma - arstiretsepti järgi. Pojake oli kodus ja ootas isa. Ikka korrutas, et papa on linnas vms. Aga ei jõudnudki ära oodata, enne sai surm võitu. Ema rääkis siis, kuidas tema isa kõndis surnud lapsega toas ringi ja nuttis. Vaat nii käisid asjad vanasti, kui peres oli palju lapsi .... Seda lugu ikka räägib minu 91-aastane ema korduvalt.

Minu isa pidi vaatama oma 13-aastast lastehalvatusega poega (minu venda!) poolhalvatuna haiglavoodis. Imekombel sai ta terveks ja temast sai väga tubli mees. (Ta ei rääkinud kunagi sellest, tean seda lugu vaid oma ema käest). Ka temale läks südamesse see Schuberti laul Goethe sõnadele. Tihti tsiteeris seda saksa keeles mulle.

Mul endal õnneks nii ränka kogemust vist ei ole, aga kui naine hakkas raskelt sünnitama, sõitsin kiiresti-kiiresti rattaga koju. Võibolla, kui oleks kohe lasknud tal kiirabisse helistada, oleks olnud minu poja elusaatus armulisem. Ei tea tagantjärele. :cry: Kui oli intensiivravi osakonnast välja saanud, siis olin mina see arst, kes pidi uurima tema aju, seal oli 2cm suurune "auk" (ja lisaks mõned väiksemad kohad) - hapnikupuuduse tulemus. See laul liigutas mind siis, kui olin veel poiss (mõtlesin siis nii sellele isale, kes lootis võita surma kui ka sellele poisile, kes hirmsasti kartis). Mäletan, kuidas minu teine poeg oli paari aasta vanuselt kõrges palavikus ja nägi akna taga ilmutusi, mis tahtsid tema juurde tulla.

Annaks Jumal, et meil ei tuleks enam kogeda selliseid asju!
https://www.youtube.com/watch?v=JS91p-vmSf0
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 15:21

Teine Schuberti laul, mis on läinud mulle südamesse, on siin:
https://www.youtube.com/watch?v=SlTTgJau33Q

HIljem laulusõnu teada saades osutusid need liiga läägeks, seepärast panen originaalversiooni teisena:
https://www.youtube.com/watch?v=oaq-6U7ZJt8

Ma ei osanud saksa keelt, see andis võimaluse fantaseerida selle laulu kohta üskõik millest. Silme ette tuli õhtupoolne päikseline aeg (nii kl. 18-20 paiku ehk), väike jõgi, suur paju, õrn tuuleke jne. Võibolla ka mingi ilma selge kujuta unelm mõnest ilusast neiust seal kuskil paju lähedal.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 15:38

Kolmas laul, mis mulle lapsena Schuberti looduna meeldis:
https://www.youtube.com/watch?v=bgv_AHQN7Wg

Ja seepärast oli Schubert minu lemmikhelilooja, kui ma olin mingi 9-12 aastane. Täna on selleks Bach (millalgi oli Beethoveni ja Mozarti periood ka).
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 16:06

Kes meist ei teaks "Mõõkade tantsu". Selgub, et selle valsi autor on ka Hatšaturian - kuulnud olin, autoriks pidasin miskit Šostakovitš'it vms.
https://www.youtube.com/watch?v=fPp3Qh-GRqs

Kui see prantsuse päritolu valss välja tuli, oli onu Lenin vaid 5-aastane. Teoses on tunda, et miskit on kunagi Euroopat ees ootamas, kõikidest mõlema ilmasõja vapustusest kuni tänase migratsioonikriisini välja. Mis siis oli aastal 1875? Ei olnud autot (1886), röntgenit (1895), elektriliine (1882), telefoni (1876) ega palju muudki. Katoodkiiretoru oli just-just leiutatud, tõstatati hüpotees negatiivse osakese (elektroni) olemasolust.
Aga miskit tormilise tuleviku aimdust oli igatahes õhus.
https://youtu.be/YyknBTm_YyM
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 16:32

Eks kiidame siis Teda kõige eest, mis on olnud ja tulemas. Kumb versioon teile rohkem meeldib?

Esialgu tundus esimene päris paras, siis kuulasin meie oma versiooni ja alguses tundus kiire, tagasi tulles esimese juurde aga tundus see siis liiga aeglane (teises oli justkui Vivaldit rohkem)

1) https://www.youtube.com/watch?v=zhhYIZJj6rk

2) https://www.youtube.com/watch?v=EY9Oemt7DeM
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Sep 2018 16:53

Ja jõudsimegi Vivaldi juurde.
What has been seen, cannot be unseen.

Nüüd iga kord, kui kuulen seda muusikat, meenub Urmas Oti saatesari Eestist aastal 2003 ("Augustivalgus"). Ootused ja optimism olid kõrged, arvasime, et head tulemused oli meie töö vili. (Ja eks olidki). Siis aga tuli kv-mull ja masu ning kõik see unelm edukast Eestist kippus lagunema. Eks lagunemise märke oli juba 90ndate keskel, Estonia hukk oli väga halva sümboolse tähendusega, sama moodi hiljem ka Emalätte koopa varing.
Täna on teemad hoopis teised kui 15 aastat tagasi. Kas jõuame veel 100 aastat vastu pidada? Pean aastat 2003 siiski Eesti tipuks. Võibolla nooremad mõtlevad teisiti.
https://www.youtube.com/watch?v=LPIZbBH-FNY
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 116 guests