Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 12 Oct 2010 00:02

Natuke jube näide, aga eluliselt tähtis
------------------------------------------------------------

Mees ja naine planeerivad lennureisi, nad otsustavad lennata eraldi lennukitega, et vähendada võimalust, et lennuhukul nende lapsed jäävad orbudeks. Kui mõlemad on ühes lennukis, siis laste orvuks jäämise tõenäosus on p. Kui vanemad on eraldi lennukites, siis laste orvuks jäämise tõenäosus on p2 ("p ruudus"). Kui suur on aga tõenäosus, et üks vanematest hukkub lennuõnnetusel? Ühe lennukihuku tõenäosus on p, tõenäosus, et hukku ei toimu, on (1-p), kahe sündmuse kombinatsioon on p(1-p). Kuna vanemaid on kaks ja kumbki kombinatsioon on võimalik, siis ühe vanema hukkumise tõenäosus on 2p(1-p). Kui võtta arvesse sündmuse subjektiivne hinnang, siis võiksime laste orvuks jäämise headust tähistada hindega -1 ning ühe vanema kaotuse headust tähistada a-ga. Kui arvutada iga juhu jaoks välja oodatud väärtus, siis:

laste orvuksjäämine, kui sõita sama lennukiga: p(-1)
laste orvuksjäämine, kui sõita eraldi lennukites: p2(-1)
ühe vanema kaotus, kui sõita eraldi lennukites: 2p(1-p)a


võrratus: eeldati, et fataalne lennukatastroof üheskoos lennukis sõites on halvem valik kui mistahes muu fataalne lennukatastroof eraldi lennukites sõites
p(-1) < 2p(1-p)a + p2(-1)

jagades kõik liikmed p-ga läbi, saame
-1 < 2a(1-p) -p

viime üksiku p vasemale
p-1 < 2a(1-p)

jagame läbi (1-p)-ga
-1 < 2a (siin vasakul oli teisendus (p-1) = -1(1-p) )

millest
a > -1/2

Kuidas abielupaar hindab nendest ühe kaotust? Kui see on hinnanguliselt halvem kui pool mõlema vanema kaotusest, siis nad võiksid kaaluda koos sõitmist. Kui see on hinnanguliselt võrdne või parem kui pool mõlema vanema kaotust, siis nad peaksid sõitma lahus.

(aga kuskilt varem lugesin, kahjuks enam ei mäleta täpselt, et statistiliselt 1 lennureis USA-s on oma fataalsuse riski poolest samaväärne 40 km pikkuse autosõiduga USA liikluses; kuna tõenäosus ei mängi rolli, siis iga analoogse tegevuse puhul tuleks kasutada sama printsiipi, niiet - kõigile eesti perekondadele kaks autot, kui ühe lapsevanema hukk on hinnaguliselt parem kui 0,5 mõlema lapsevanema hukku; eeldati siis, et autoavarii on nii ränk, et mõlemad saavad korraga surma, kui lisada võimalus, et koos sõites hukkub ainult üks, siis läheb arvutuskäik keerulisemaks)
----------------

Sündmuse hinnangu ja tõenäosuse korrutist nimetatakse oodatud väärtuseks (expected utility). Sellega saab siis objektiviseerida võimalikke tulevikustsenaariume. Kui hinnanguks on raha, siis on asi lihtne, kuid kui hinnanguks on kellegi elu või heaolu, siis on hindamine raskem. Kuid ka raha puhul esineb paradoks. Kui inimestel lasta valida, kas saada 100% tõenäosusega 10 miljonit (EU = 10 000 000) või 95% tõenäosusega saada 30 miljonit (EU = 28 500 000), siis enamus valib siiski esimese variandi. Raamatu lugemine on pooleli, võibolla tuleb mõni hea retsept "hea ja kurja" eristamiseks, et võtta arvesse nii võite kui ka kaotusi. Loodan, et abi on otsustuspuust (decision tree).

TÄIENDUS: raha puhl taandub siiski ksamuti kõik subjektiivsele rahulolule ning esineb küllastumisefekt - mida suurem on positiivne faktor, seda suhteliselt vähem ta suurendab heaolu, samas suureneb ka negatiivne osa (kus hoida seda suurt raha, kuidas reageerida inimeste kadedusele jne.). Kui maksimaalne rahulolu ("nirvaana") oleks hinne +1, siis 3 miljoni võit võiks anda rahulolu näiteks 0,8 ja 1 miljoni andmise korral näiteks 0,79; sellel puhul kindla võidu puhul EU=1x0,79=0,79 ning teisel juhul EU=0,95x0,80=0,76
Kui meil aga oleks teisel puhul kolm võimalust: 1) 95% tõenäosus võita 3 miljonit 2) 4% tõenäosus võita 1 miljonit 3) 1% tõenäosus saada mitte midagi, mis annaks rahulolu 0, siis EU oleks kolme võimaliku stsenaariumi summa 0,76+0,0316+0=0,7916 ehk ntsa parem kui esimesel juhul. See rahulolu on iga inimese jaoks subjektiivne ning ta peaks ise skaala paika panema. Mõne inimese jaoks on ju olematu raha kaotus ka negatiivne sündmus ja siis tuleks seda ka arvestada miinusena (s.t. kas skaala vahemikus 0 ...1 positiivse emotsioonina vahemikus 0,5 ...1 või hoopis skaala -1 ... +1 positiivse emotsioonina vahemikus 0 ... +1).
Last edited by td on 12 Oct 2010 03:46, edited 13 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby haa » 12 Oct 2010 00:10

td wrote:
spl wrote:Valimised ikka imelised asjad, tõesti td, nad võiks olla iga kuu tagant, siis pidevalt lubataks meile pudrumägesid.

... mis tähendab sisuliselt, et suurendada tuleks osalusdemokraatiat - inimesed hääletavad eelnõusid ise või määravad endale esindaja AINULT konkreetses küsimuses mobiil-ID sarnase massinaga. Esindajaks võib olla iga kodanik ja tema hääletugevus on proportsionaalne sellega, kui palju tema taga on volitanud kodanikke. Alamkoda ja Ülemkoda: alamkojas on kodanike osalusdemokraatia, kus hääletatakse seadusvariante paragrahvide kaupa, ülemkojas on ca 15 kuni 29 inimest, keda valitakse mitte-elektrooniliselt 3-5 aastaks ja sekkuvad vaid siis, kui on oht populistlikult midagi totaalselt vussi keerata (hääletavad seadusi kui tervikuid, vetoõigusega). Elektroonilist hääletust ei tohiks lubada Ülemkotta, mingi turvaauk või mis iganes võib riigi kiiresti p_sse keerata.
Kunagi oli portaal t.o.m. - täna otsustan mina; see võiks olla idee edasiarendus. Natuke segane on aga see, et kust tulevad eelnõud (kes ütleb, et sellist muudatust oleks vaja - kindlasti on need mingid huvigrupid, aga kas ka rahva huve esindavad huvigrupid?) ja kas Ülemkoda ei hakka oma vetoõigust kuritarvitama.

Mul ei tule esimese hooga ühtegi küsimust pähe, millise ma julgeks otsedemokraatia masinvärki lasta. Küll aga hulganisti selliseid, mis meid rahva otsusega kiirelt hävinguni viiks. Lobbistide asemel hakkaksid korporatsioonide seaduseelnõusid läbi suruma reklaamiagentuurid. Kui peaks vaja minema ka reklaami suhtes immuunse kihi poolehoidu, ostetakse mõned arvamusliidrid, kes sotsiaalmeedia kaudu "õigeid" lahendusi pakuvad. Ühesõnaga raha võim oleks veel otsesem.
Või hoiaks ülemkoda sellised asjad ära? Kellel oleks julgust astuda vastu korraga mingi võimsa äriringkonna tahtele ja ka rahva otsusele?

Minu lootused on seotud uute kogukondadega, miks mitte kommuunidega. Riigilt ei oota midagi ja ei anna ka midagi. Ajaks vaikselt mingit oma rida, oma kultuuri. Maksude mittemaksmist kompenseeriks vabatahtliku tööga kas oma kogukonna või laiema üldsuse heaks.
haa
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 12 Oct 2010 00:14

minule meenub küll:
linna heakorra ja transpordi eeskirjad (s.o. lumekoristus, linnatransport jne.)
toiduainete tootmise ja märgistamise eeskirjad (s.o. kui palju e-aineid ja kui suurelt seda sildile kirjutada)
tervishoiu rahastamise põhimõtted (s.o. mida kui suures ulatuses kompenseerida, kui on ette antud kindel summa)

need oleks just Alamkoja küsimused
igale eelnõule peab eelnema spetsialistide-ekpertide avalik kommentaar ja avalik arutelud (selleks on ajalehed ja internet), miks just nii ja millised on alternatiivsed valikud oma plusside-miinustega. Praegu ju on ka riigi palgal eksperdid-nõunikud, kes otsustajatele hüva nõu annavad. Kui kuskil kolkas elab inimene, kellel ei käi lehte ega internetti või kes ise ei suuda otsustada, siis tema valib oma esindajaks kellegi "ilusa mehe, kes hoolib rahvast" (nii nagu see praegugi ju käib, aga siis oleks populismi osa väiksem, kuna mõtlejate hääl pääseks otse Alamkotta)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 12 Oct 2010 06:09

Descriptive decison theory, value function

Objektiivsed suurused (võidetud või kaotatud rahasumma, võidetud või kaotatud inimelud jne.) transformeeruvad subjektiivseks hinnanguks S-kujulise graafikuna, üldistatud juhul
positiivses (võitude) skaalaosas: SV = OV astmes 0,88 , kus OV > 0
negatiivses (kaotuste) skaalaosas: SV = - 2,25 * (- OV astmes 0,88) , kus OV < 0

SV - subjektiivne väärtus (subjective value)
OV - objektiivne väärtus (objective value), näiteks rahaühikud, inimelud jne.
seega kaotusi tajutakse intensiivsemalt kui võite, erinevatel inimestel ja erinevate nähtuste puhul võivad konstandid olla muu suurusega, kuid valem kehtib ka siis.

Modal decision weight function

On püütud modelleerida ka tõenäosuse tajumist ja transfomeerumist otsuseks, ka see sõltuvus on S-kujuline, s.t. väikseid tõenäosusi ületähtsustatakse, suuri alatähtsustatakse:

DW = [ p astmel g ] / [ { (p astmel g) + ( (1 - p) astmel g ) } astmel 1/g ]

DW - decision weight
p - sündmuse tõenäosus
g - (tegelikult gamma, tüüpilisel juhul g=0,64)

seega, nagu öeldud, väikesi tõenäosusi ületähtsustatakse, suuri alatähtsustatakse; üleminekupunkt on kuskil p=0,2 juures, kus objektiivne tõenäosus adekvaatselt transformeerub subjektiivselt tajutavaks tõenäosuseks. Kasutades inimese ebaadekvaatset väärtustaju ja riskitaju on võimalik panustamismängudega raha inimestelt "välja pumbata". (tuletame meelde, et sobiva taktika valiku kriteeriumiks on oodatava väärtuse suurus, mis on olemuselt väärtuse ja tõenäosuse (või nende hinnangute) korrutis;)
Last edited by td on 12 Oct 2010 06:28, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Jollyroger_ » 12 Oct 2010 06:22

haa wrote: Minu lootused on seotud uute kogukondadega, miks mitte kommuunidega. Riigilt ei oota midagi ja ei anna ka midagi. Ajaks vaikselt mingit oma rida, oma kultuuri. Maksude mittemaksmist kompenseeriks vabatahtliku tööga kas oma kogukonna või laiema üldsuse heaks.


Ühelt poolt üritan natuke ise ka sellist oma rida ajada, aga ainult natuke :).
Ma arvan et tänapäeval revolutsioon eriti hästi ei toimi, evolutsioon on parem - ehk siis tundub et adekvaatne on suund võtta sellele et süsteemist "üle" või "välja" kasvada.... Charles Stross ütles raamatus "Accelerando", et "Riigid ei saa aru millestki, mida nad maksustada ei suuda"... ma ise üritan ka vaikselt välja mõelda, et mismoodi annaks areneda selliseks üksuseks, mis kuskil süsteemi arusaamisest väljaspool eksisteeriks. Kui tahta seda teha nii et "normaalne kesklassi elatustase" säiliks, siis... noh, tuleb veel mõelda ja plaani pidada :D :D :D

Ma arvan et füüsiliselt ühes kohas asuv(ad) kommuun(id) ei ole tänapäeval enam eriti hea lahendus. Selline oma kambas ja maailmale selja pööranult tegutsemine viib ühelt poolt sisepingeteni ja teiselt poolt uute ideede puuduse ja mandumiseni. St. isegi kui mingi areng toimuks, siis muu maailma progressiivsem osa areneks kiiremini eest ära....
Jollyroger_
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 12 Oct 2010 06:41

Selline kammajaaa käib, et jube. Tuntud käsi peseb kätt poliitika.

Savisaare laenunäidendi partneri tähelend Tallinna keskkonnaameti juhiks
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/savisaare-laenunaidendi-partneri-tahelend-tallinna-keskkonnaameti-juhiks.d?id=33813423&l=fplead
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Jollyroger_ » 12 Oct 2010 06:59

http://www.theglobeandmail.com/news/nat ... 609/page1/ - sitemaks läheb
http://www.boingboing.net/2010/10/11/a- ... -guid.html - paremaks läheb

http://www.reddit.com/r/AskReddit/comme ... rdread_in/ - muidu igasugu huvitavat kraami ja arutelu teemal "mis saama hakkab"

http://gizmodo.com/5660828/magic-softwa ... ity-itself

http://www.nytimes.com/2010/10/10/scien ... .html?_r=1

http://singularityhub.com/2010/09/28/te ... -its-best/ - mäkifännidele

http://www.khanacademy.org/

http://singularityhub.com/2010/09/25/th ... mortality/ - unest

P.S. Keskerakondlase postituste kustutamisse suhtun ma üsna neutraalselt, spämmar küll ja midagi asjalikku diskussioonile juurde ei anna, aga mõnikord hommikul lugedes tekitab sellise tigedalt aktiivse meeleolu, äratab üles samamoodi nagu tass kanget kohvi. Aga kui kustutate, siis tasub seda nii tehga, et teised tema postitusi ei näe, aga kui on tema kasutatud IP-de alt saadetud või tema kasutajanimega sisse logitud, siis on need näha.... Kui siinsele phpBB-le annab seda kergesti juurde pookida.... slashdot kasutab vist umbes sellist modereerimissüsteemi - et trollid näevad lihtsalt et keegi miskipärast nendega ei suhtle....
Kui tegelane näeb, et tema postitusi kustutakse, kinnitab see veel tema arvamust, et selle foorumi näol on tegu Valge Meedia ja Ansipi Karvase Käe Küünisega.
Ja kuna Tõe eest tuleb võidelda, hakkab ta siis ilmselt igasugu trikke tegema, proxysid kasutama, teisi kasutajanimesid tegema, jms. segadust....
Jollyroger_
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby h » 12 Oct 2010 09:53

Kunstirahvas ärevil.

Linn tahab müüki panna Disainigalerii pinna -- see on end. Lastemaailma pood (silt endiselt üleval), asub Draamateatri vastas Pärnu maantee ääres, need suured vitriinaknad. Et just enne 2011 Tallinna Kultuuripealinna tehakse kutuks üks magusas kohas hästi toimiv galerii, mida hoiab üleval üks ainus fanaatikust entusiast, vanema põlve disainer, ta ei saa vist palkagi oma töö eest.
h
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 12 Oct 2010 14:39

Oh seda õnnetust...

Tallinna-Tartu teel on nüüd kolm kiiruskaamerat vähem
http://uudised.err.ee/index.php?06217428

Foorumlased võite vabalt arutleda ilma spl vahekisata, krt firmad lahedad, et noh pakutud töö liiga kallis ja lükatakse pakkumine tagasi. Möödub mõni kuu tulevad silmad vesised, et tee meie süsteemile eurotoetus, osalt ka kunagi ammu osalesin selles arenduses. Nüüd pole isegi aega foorumis kirjutada, täiesti kreisi see euro värk, eriti väga suurtes süsteemides !
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 12 Oct 2010 16:45

spl wrote:/.../
Nüüd pole isegi aega foorumis kirjutada, täiesti kreisi see euro värk, eriti väga suurtes süsteemides !


parafraseerides nohureklaami - "ma tean mida te tunnete" (vist). Kui toote omahind koosneb komponentidest mida arvestatakse senditäpsusega, komponente on ca 10-20, ja müügisüsteem liidab need ja ümardab siis kliendi jaoks täiskroonideks, siis EUR-ga on different story alltogether. Kohati tuleb isegi jätkata krooni "emuleerimist" ja lihtsalt tõlkida erinevad väljundid EUR-desse.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 12 Oct 2010 16:54

[quote="Jollyroger_"


P.S. Keskerakondlase postituste kustutamisse suhtun ma üsna neutraalselt, spämmar küll ja midagi asjalikku diskussioonile juurde ei anna, aga mõnikord hommikul lugedes tekitab sellise tigedalt aktiivse meeleolu, äratab üles samamoodi nagu tass kanget kohvi.[/quote]
.
See on üks asju, mis mis sellise kasutajanime kasutaja(-te) tegevuse tulemus neg. mõju on. Ühiskonna vastandumiselt profiidi võtmine on mõnegi poliitspindoktori eesmärk. Tahaks siiski rohkem koostööd ja vähem kaklemist poliitikute ja nende andunud toetajate vahel näha.

Teine asi on aga mulje, mis siiasattunutele meist jääb. Miskid isehakanud parteinimelised või parteide ametlikud hääletorud jauravad(teevad propat ) siin. Teadmata on ju veel tema tegelik seotus kasutajanimega. ...JNE.
Hiljem tegelik K erakond esitab veel keskkonna omanikule ja moderaatorile kahjunõude vms. .....
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Irreal » 12 Oct 2010 16:59

td wrote:
(aga kuskilt varem lugesin, kahjuks enam ei mäleta täpselt, et statistiliselt 1 lennureis USA-s on oma fataalsuse riski poolest samaväärne 40 km pikkuse autosõiduga USA liikluses; kuna tõenäosus ei mängi rolli, siis iga analoogse tegevuse puhul tuleks kasutada sama printsiipi, niiet - kõigile eesti perekondadele kaks autot, kui ühe lapsevanema hukk on hinnaguliselt parem kui 0,5 mõlema lapsevanema hukku; eeldati siis, et autoavarii on nii ränk, et mõlemad saavad korraga surma, kui lisada võimalus, et koos sõites hukkub ainult üks, siis läheb arvutuskäik keerulisemaks)
----------------


Jälle kommenteeriks, et autode hulga kasvuga kaasneb kindlasti fataalsete õnnetuste tekkimise tõenäosuse kasv (kui tõesti kõik otsustaks sõita oma autoga). Kui juurde arvestada see, et mitte kõik autoavariid ei lõppe kõigi reisijate surmaga võib välja tulla, et esmapilgul soovitud tulemuse saamiseks sobiv lahendus ei annagi tegelikult soovitud efekti aga suurendab kulusid ühiskonnale :P Ilma konkreetsete numbriteta ei saa seda küll hinnata.

Arvestades, et inimene tajub paljusid asju logaritmiliselt, siis huvitav milline see S kujuline graafik logaritmilises teljestikus välja näeb?
Irreal
 
Posts: 126
Joined: 26 Aug 2009 22:19

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Jollyroger » 12 Oct 2010 17:16

projekteerija wrote:See on üks asju, mis mis sellise kasutajanime kasutaja(-te) tegevuse tulemus neg. mõju on. Ühiskonna vastandumiselt profiidi võtmine on mõnegi poliitspindoktori eesmärk.

Mingis mõttes ma pean sellist (trollimis)mõju isegi positiivseks. Umbes samamoodi, nagu ma arvan, et pole hea liiga puhtas ja steriilses keskkonnas elada - immuunsüsteem? jääb nõrgaks, tekivad allergiad, iga väiksemgi asi võtab kõhu lahti jne. Ja ma ei usu et antud juhul on Keskerakonna näol tegemist spindoktoriga, mulle tundub ta siiski täitsa siiras ja aus usklik olema...

Samas, kui ta kuhugi ära kaob, siis taga ka ei igatse :)

projekteerija wrote:Hiljem tegelik K erakond esitab veel keskkonna omanikule ja moderaatorile kahjunõude vms. .....

Nohh, teatavatest erakondadest võib uskuda ka seda, et neile ebameeldiva infokanali sulgemiseks võivad nad kaeblema hakata ka siis kui selle erakonna nimega kasutaja ON tegelikult nendega seotud...
Võibolla võiks kuskile kirjutada mingi diskleimeri, et "Arutelud.com ei vastuta kommentaaride sisu eest, aga kui peaks selguma et mingi probleem on, siis poliitilise spämmi levitajate IP-aadressid anname mõnu ja rõõmuga politseile üle."
Jollyroger
 
Posts: 93
Joined: 06 Sep 2010 10:48

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 12 Oct 2010 17:22

Jollyroger_ wrote:
haa wrote: Minu lootused on seotud uute kogukondadega, miks mitte kommuunidega. Riigilt ei oota midagi ja ei anna ka midagi. Ajaks vaikselt mingit oma rida, oma kultuuri. Maksude mittemaksmist kompenseeriks vabatahtliku tööga kas oma kogukonna või laiema üldsuse heaks.


Ühelt poolt üritan natuke ise ka sellist oma rida ajada, aga ainult natuke :).
Ma arvan et tänapäeval revolutsioon eriti hästi ei toimi, evolutsioon on parem - ehk siis tundub et adekvaatne on suund võtta sellele et süsteemist "üle" või "välja" kasvada.... Charles Stross ütles raamatus "Accelerando", et "Riigid ei saa aru millestki, mida nad maksustada ei suuda"... ma ise üritan ka vaikselt välja mõelda, et mismoodi annaks areneda selliseks üksuseks, mis kuskil süsteemi arusaamisest väljaspool eksisteeriks. Kui tahta seda teha nii et "normaalne kesklassi elatustase" säiliks, siis... noh, tuleb veel mõelda ja plaani pidada :D :D :D

Ma arvan et füüsiliselt ühes kohas asuv(ad) kommuun(id) ei ole tänapäeval enam eriti hea lahendus. Selline oma kambas ja maailmale selja pööranult tegutsemine viib ühelt poolt sisepingeteni ja teiselt poolt uute ideede puuduse ja mandumiseni. St. isegi kui mingi areng toimuks, siis muu maailma progressiivsem osa areneks kiiremini eest ära....


... aga samas peaks olema valikuvabadus, st kui ma tahan olla ebaefektiivne (tähenduses - kogu tehnilise progressiga mitte kaasa minna) siis peaks mul selleks võimalus olema. Aga selleks on üks eeldus, on vaja kaotada maamaks (või võimaldada see maksta kartulites). Kui olen otsustanud elada nagu Amish, st naturaalmajanduslikult, tehes oma "rehapulgad sirelist" (viide TD'le :) ) ja ajades ka muud asjad ökoloogilisel viisil. Samas on Amishid mõnes mõttes vägagi efektiivsed kuna asju tehakse ühiselt.
Ka tundub et just keset tehnilist progressi ja võõrandumist kipub olema nii et kadunuke avastatakse pigem lõhna järgi kui ümbritsetuna lähedaste poolt.

Amishi noored, nagu olen kuulnud, saadetakse just enne täisealiseks saamist linna poissmeeste pidusid pidama jms. et nad peale seda "dekadentsi ja hedonismi" (jutumärgid seetõttu et vahetevahel ma isegi, mis pattu salata ...) jõuaksid endas selgusele milliseid väärtushinnanguid endas edaspidi kanda. Kuuldavasti ka pea kõik pöörduvad "koju".

Kui progress hakkab endast kujutama absoluutset efektiivsust ja optimiseerimist, siis ise ei tahakski sellise progressiga kaasa minna. Ühest küljest teeb inimesest inimese just nt fantaasia olemasolu, kohatine irratsionaalsus oma otsustes, spontaansus jne jne. Selline mõttearendus võib tunduda veidi demagoogiline aga ise just sellist "progressi" ma kardan et vanuigi nägema saan.

Samas - üheks argumendiks põhja-ameerika indiaanlastelt maa äravõtmisel et "nad kasutavad seda ju nagunii ebaefektiivselt". Eks näeb mis tulevik toob. Võibolla on nii et inimene kes on juba sündinud ülimalt efektiivsesse ja optimeeritud ühiskonda, tunneb "õnne" vms tunnet ainult sellest kui on suutnud vastu võtta järjekordse võimalikult efektiivse ja optimaalse otsuse ja tunneb võõristust kõige vastu mis on ebaoptimaalne, spontaanne, kantud fantaasiast või mistahes muul viisil on tänases mõistes inimlik. Aga sel juhul on vähemalt mul endal olnud luksus elada minu praeguses tähenduses "inimlikul" ajastul.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 12 Oct 2010 17:42

Irreal wrote:
td wrote:
(aga kuskilt varem lugesin, kahjuks enam ei mäleta täpselt, et statistiliselt 1 lennureis USA-s on oma fataalsuse riski poolest samaväärne 40 km pikkuse autosõiduga USA liikluses; kuna tõenäosus ei mängi rolli, siis iga analoogse tegevuse puhul tuleks kasutada sama printsiipi, niiet - kõigile eesti perekondadele kaks autot, kui ühe lapsevanema hukk on hinnaguliselt parem kui 0,5 mõlema lapsevanema hukku; eeldati siis, et autoavarii on nii ränk, et mõlemad saavad korraga surma, kui lisada võimalus, et koos sõites hukkub ainult üks, siis läheb arvutuskäik keerulisemaks)
----------------


Jälle kommenteeriks, et autode hulga kasvuga kaasneb kindlasti fataalsete õnnetuste tekkimise tõenäosuse kasv (kui tõesti kõik otsustaks sõita oma autoga). Kui juurde arvestada see, et mitte kõik autoavariid ei lõppe kõigi reisijate surmaga võib välja tulla, et esmapilgul soovitud tulemuse saamiseks sobiv lahendus ei annagi tegelikult soovitud efekti aga suurendab kulusid ühiskonnale :P Ilma konkreetsete numbriteta ei saa seda küll hinnata.

Arvestades, et inimene tajub paljusid asju logaritmiliselt, siis huvitav milline see S kujuline graafik logaritmilises teljestikus välja näeb?


Hukkunute arvu kiire kahanemine liikluses meil on nati seotud ka sellega ,et autoga sõidetakse vähem. Teedel valitseb vaikus. Kui naine autos (ei ole eraldi plekikooriku roolis ) siis sõidetakse aeglasemalt (oma kogemus) ja ka mälukas roolimist esineb ehk vähem...Lisaks ollakse ka perekondliku kontrolli all muidu viisakam...
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 12 Oct 2010 17:50

Jollyroger_ wrote:Ma arvan et tänapäeval revolutsioon eriti hästi ei toimi, evolutsioon on parem - ehk siis tundub et adekvaatne on suund võtta sellele et süsteemist "üle" või "välja" kasvada.... Charles Stross ütles raamatus "Accelerando", et "Riigid ei saa aru millestki, mida nad maksustada ei suuda"... ma ise üritan ka vaikselt välja mõelda, et mismoodi annaks areneda selliseks üksuseks, mis kuskil süsteemi arusaamisest väljaspool eksisteeriks. Kui tahta seda teha nii et "normaalne kesklassi elatustase" säiliks, siis... noh, tuleb veel mõelda ja plaani pidada :D :D :D

Ma arvan et füüsiliselt ühes kohas asuv(ad) kommuun(id) ei ole tänapäeval enam eriti hea lahendus. Selline oma kambas ja maailmale selja pööranult tegutsemine viib ühelt poolt sisepingeteni ja teiselt poolt uute ideede puuduse ja mandumiseni. St. isegi kui mingi areng toimuks, siis muu maailma progressiivsem osa areneks kiiremini eest ära....

Riigi võiks määratleda kui selles piirkonnas elavate inimeste ühishuvide väljenduse. Näiteks kui inimestel on soov olla haritud, siis selle väljenduseks on koolid (või näiteks K-televisioon). Soov mitte jääda haigena metsa huntidele murda - tervishoid. Soov mitte saada rüüstatud sõjaka naaberhõimu poolt - sõjavägi. Soov liikuda linnas väheste kuludega punktist A punkti B - hõreda kavaga, väikesed, haisvad ja pungil ühissõidukid, mille juht umbes 1 sekundilise vahega pedaali põhja vajutab ja siis lahti laseb, nii et rahvas pidevalt õõtsub ning sellega jalalihaseid treenib. jne. Kuid lisaks sellele on ühishuvide esindajatel kalduvus "pumba" juurde sattudes asuda enese huve teiste omast ette asetama. Seetõttu tuleks alustada küsimusest - kuidas tagada et riik esindaks kodanike ühishuve. Millegipärast tundub et ühishuvide täielikult kaotamisel mindaks arengus tagasi. Lisaks tekib küsimus - kuidas leida väga erinevate või vastandlike tavadega inimeste ühishuvid (näiteks n.n. multi-kulti riigis)?
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 12 Oct 2010 17:56

Tore lammutus ja ehitusvideo. :)
http://forte.delfi.ee/news/digi/vaadake ... d=33831741

Mitu aastat oleks kulunud sarnaseks tegevusks NY kaksiktornide puhul :?: Ja mitusada miljonit oleks kulunud selle hoone asbesti rohkust arvestades, pikaajaliste tervisekahjude katmiseks linnas :?: Hakka või vandenõukaid uskuma....
projekteerija
 

Re: [Forum Games]Three word story

Postby Jollyroger_ » 12 Oct 2010 20:54

Darter wrote:saatis siia ühe spämmilingi ja kirjutas hunniku teksti, mille eesmärk oli bayesian filtreid nõrgestada (oli vist ikka bayesian filter selle asja nimi? :roll: )
lets play three word story =)


See oli päris äge... ma sellist "mängu" ei olegi veel näinud, paar aastat tagasi nad kirjutasid lihtsalt mingit seosetut teksti :D
Jollyroger_
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Jollyroger_ » 12 Oct 2010 21:45

pop wrote:... aga samas peaks olema valikuvabadus, st kui ma tahan olla ebaefektiivne (tähenduses - kogu tehnilise progressiga mitte kaasa minna) siis peaks mul selleks võimalus olema.

Mudugi :)
pop wrote:Aga selleks on üks eeldus, on vaja kaotada maamaks (või võimaldada see maksta kartulites).

Sa võid ju mingi tüübiga diili teha, et oma kartulid rahaks vahetada ja siis oma maamaksu ära maksta (Ta koorib sult küll 7 nahka, aga kes on öelnud, et elu kerge peab olema). Ja võtta seda kui paratamatust. Umbes nii, et üheltpoolt oleks juba äge palja tilliga mööda metsa ringi silgata, aga, kuramus, meie kandis kipub külm hakkama :)

http://www.youtube.com/watch?v=looJP7Sr8uI

pop wrote: Kui olen otsustanud elada nagu Amish, st naturaalmajanduslikult, tehes oma "rehapulgad sirelist" (viide TD'le :) ) ja ajades ka muud asjad ökoloogilisel viisil. Samas on Amishid mõnes mõttes vägagi efektiivsed kuna asju tehakse ühiselt.

Amishid on jah hea näide sellest kuidas annab väljaspool tavasüsteemi suhteliselt edukalt tegutseda, ja et alati hi-tec ei võrdu efektiivsusega... samas, ega neil vist ka tänapäeval elu kerge ei ole.... ma ei mäleta, kas ma postitasin siia ühe artikli amishitest, nii umbes kuu aega tagasi? Kui ei postitanud, siis ma katsun üles otsida.

pop wrote:Ka tundub et just keset tehnilist progressi ja võõrandumist kipub olema nii et kadunuke avastatakse pigem lõhna järgi kui ümbritsetuna lähedaste poolt.

Nooohhhhkasnüüüdikkapeaks "tehnilist progressi" ja "võõrandumist"sellisel kujul koos kasutama? Tehniline progress võimaldab inimestel, kes varem oleksid lähedaste abita kiiremini maha koolenud, veel tükk aega (mitmeid(kümneid))aastaid edasi elada... kuni lõpuks ikka koolevad.... aga noh, leäheb progress edasi ja võibolla venitab veel 10 aastat juurde ja/või väheneb tänu efektiivsematele suhtlustehnoloogiatele võõrandumine ka... Ma arvan, et selliseid lähedaste/põlvkondade/sugulaste vahelisi suhtlemise/lahusolemise perioode on teistsugustel tasanditel varem ka olnud.

pop wrote:Kui progress hakkab endast kujutama absoluutset efektiivsust ja optimiseerimist, siis ise ei tahakski sellise progressiga kaasa minna. Ühest küljest teeb inimesest inimese just nt fantaasia olemasolu, kohatine irratsionaalsus oma otsustes, spontaansus jne jne. Selline mõttearendus võib tunduda veidi demagoogiline aga ise just sellist "progressi" ma kardan et vanuigi nägema saan.

Kui nüüd võtta neutraalse-külma-tundetu darvinismi vaatevinklist, siis vähemefektiivne süsteem lihtsalt "sureb välja". Ja kas see sulle või mulle meeldib, ei mängi mingit rolli... lahenduseks oleks üritada välja mõelda süsteemi, mis oleks senisest efektiivsem JA selline mis endale meeldib :)
Jollyroger_
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Jollyroger_ » 12 Oct 2010 21:50

Majandushuviline wrote:Riigi võiks määratleda kui selles piirkonnas elavate inimeste ühishuvide väljenduse. Näiteks kui inimestel on soov olla haritud, siis selle väljenduseks on koolid (või näiteks K-televisioon). Soov mitte jääda haigena metsa huntidele murda - tervishoid. Soov mitte saada rüüstatud sõjaka naaberhõimu poolt - sõjavägi. Soov liikuda linnas väheste kuludega punktist A punkti B - hõreda kavaga, väikesed, haisvad ja pungil ühissõidukid, mille juht umbes 1 sekundilise vahega pedaali põhja vajutab ja siis lahti laseb, nii et rahvas pidevalt õõtsub ning sellega jalalihaseid treenib. jne. Kuid lisaks sellele on ühishuvide esindajatel kalduvus "pumba" juurde sattudes asuda enese huve teiste omast ette asetama. Seetõttu tuleks alustada küsimusest - kuidas tagada et riik esindaks kodanike ühishuve. Millegipärast tundub et ühishuvide täielikult kaotamisel mindaks arengus tagasi. Lisaks tekib küsimus - kuidas leida väga erinevate või vastandlike tavadega inimeste ühishuvid (näiteks n.n. multi-kulti riigis)?


http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_republic :)

Mitte et ma arvaks et see oleks absoluutne lahendus ja Tõde... lihtsalt intrigeeriv mõte, vaatevinkel
Jollyroger_
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 12 Oct 2010 23:20

Irreal wrote:Arvestades, et inimene tajub paljusid asju logaritmiliselt, siis huvitav milline see S kujuline graafik logaritmilises teljestikus välja näeb?

Koostasin tõenäosuste tunnetamise graafiku vastavalt eespool toodud valemile. Lineaarskalas tuli graafik täpselt sama kujuga kui raamatus, kuid erinevalt tekstis toodust ilmneb minu arvutustes, et adekvaatselt tajub inimene sündmuse tõenäosust, kui see on 30% (mitte 20% nagu tekstis märgitud). Peaaegu logaritmiline sõltuvus esineb vahemikus 0,3 kuni 0,9. Aga eks vaadake ise:
Attachments
Tõenäosuse tunnetamine otsustamisel.gif
Tõenäosuse tunnetamine otsustamisel.gif (33.28 KiB) Viewed 17325 times
Last edited by td on 13 Oct 2010 14:56, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 12 Oct 2010 23:54

sama asi tavalises lineaarses skaalas, x-telje skaalat ei õnnestunud kuidagi paika ajada (Excel 2008 for Mac legaalne versioon sakib täiega). Sinine joon tähistab üksühest sõltuvust, punane aga tajumise funktsiooni.
Attachments
Tõenäosuse tunnetamine.gif
Tõenäosuse tunnetamine.gif (14.74 KiB) Viewed 17500 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 13 Oct 2010 01:14

Moonutuskordaja positiivse väärtuse tajumisel, sõltuvalt objektiivsest väärtusest. Nagu näha, väikeseid väärtusi tajutakse tegelikest suuremana (kui kõiki väärtusi tajutaks objektiivselt, siis oleks alati moonutuskordaja = 1). Kui objektiivne väärtus on 0 ...1 skaalas 0,15, siis asja tajutav väärtus on 0,15 * 1,26 = 0,19 Kui on tegemist negatiivse värvinguga asjaga, siis tuleks korrutada veel 2,25 ehk skaalas -1 ... 0 oleks see -0,15 * 1,26 * 2,25 = -0,425
Ärge minu käest küsige, kuidas see on saadud ja mis sellest järeldub, valem oli raamatus kirjas, mina panin vaid arvud valemisse, jagasin lõpptulemuse algtulemusega ning jagatise ja algtulemuse põhjal koostasin selle graafiku. Raamatus oli näide, et kahe 100 dollarilise kingituse saamise rõõm on 115,8, seevastu ühe 200-dollarilise kingituse saamise rõõm on 105,9; 100 dollari võitmise rõõm on 57,54, kuid sama raha kaotamise kurbus on -129,47. Seega, mina järeldaksin siit:
1) tehke ühe suure (kingituse, heateo jne.) asemel rohkem väikseid (kingitusi, heategusid, jne.).
2) raha saamisest on keskmiselt 2,25 korda vähem rõõmu kui selle kaotamisest nördimust, kui kingite kellegile 100 dollarit, siis on kahe osapoole summaarne emotsioon + 115,8; kui aga üks kaotab 100 dollarit ja teine selle leiab, siis on summaarne emotsioon - 57,4 :D :idea:
Attachments
Moonutus väärtuse tajumisel.gif
Moonutus väärtuse tajumisel.gif (20.63 KiB) Viewed 17327 times
Last edited by td on 13 Oct 2010 14:50, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 13 Oct 2010 01:58

Sarnane graafik tõenäosuse tajumise kohta. 2%-list tõenäosust tajutakse kui 7%-list (moonutuskordaja = 3,68), samas aga 70%-list tõenäosust tajutakse kui 56%-list (moonutuskordaja = 0,79). Samas, antud mudel näitab, et 2% * 0,001-list tõenäosust tajutakse kui ca 1% * 0,01-list tõenäosust (moonutuskordaja = 49) ning 2% * 0,00001-list kui ca 1% x 0,001 (moonutuskordaja = 591). Iseasi on, millises tõenäosuspiirkonnas see mudel kehtib.
Attachments
Moonutus tõenäosuse tajumisel.gif
Moonutus tõenäosuse tajumisel.gif (23.8 KiB) Viewed 17314 times
Last edited by td on 13 Oct 2010 14:51, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 13 Oct 2010 09:54

td meil kadunud matemaatik :D

Sampo pank nöörib klientidelt passiivsusmaksu
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=398218

Okei summa pole meeletu, aga ikkagit WTF...ma sampos pettunud, mul naisel Sampost pisike laen, sisuliselt sinna kantakse tagasimakseks vaid raha. Kas kliendid passiivsuses süüdi ? Nõrk internetipank, pangaautomaate ikka suht vähe jne.

Miks kurat peab üldse midagi paberipeal tänapäeval saatma ?
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 13 Oct 2010 14:19

Selgus, et selles raamatus on sele teooria autorid siiski Tversky ja Kahneman (see selgub alles paar lehekülge hiljem), originaalartikkel aastast1992. Kasutati Berkeley ülikooli õpilasi, kellel oli tõenäosuse hindamise katses võimalik "rahamängus" võita või kaotada raha. Parandasin graafikutel viite allikale ära. Wikipedia link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cumulative_prospect_theory
Kui kuugeldada, siis originaalartikkel on veebis täiesti olemas ja tasuta allalaaditav.
Last edited by td on 13 Oct 2010 15:47, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 13 Oct 2010 15:37

Selgub, et positiivse alatooniga sündmuse tõenäosuse tunnetamine on natuke rohkem moonutatud; tõenäosust 0,5 tajutakse hea sündmuse korral kui 0,42, halva sündmuse korral kui 0,45 (ilmselt siis siit järeldub, et enamasti usutakse, et tõenäosus, et mündiviskamisel jääb münt serva peale või lihtsalt kaob ära, on 0,03 :P ); seevastu mitme väikese tõenäosusega sündmuste võimalikkuse hindamisel saadakse tõenäosuste summaks rohkem kui 1 (analoogia parteide valimisennustustega, kus kokku peaks tulema Riigikokku ca 150 saadikut - mida väiksem partei, seda optimistlikumad ennustused; huvitav oleks seda mudelit kontrollida enne valimis - kui partei lubab näiteks 15 kohta, siis tegelik saak võiks olla ca 8 saadikut; kui aga partei ennustab endale 35 kohta, siis tegelik saak võiks ollagi umbes 35 saadikut; kui aga koalitsioon ennustab endale 57 kohta, siis tegelik tulemus võiks olla 75 :!: Võibolla on saadikute arv siiski mitte tõenäosuse vaid väärtuse graafikuga kirjeldatav. Sel puhul 15 kohta -> 12 kohta; 35 kohta -> 30 kohta; 57 kohta -> 53 kohta
Attachments
Hea ja halva tõenäosuse tunnetamine.gif
Hea ja halva tõenäosuse tunnetamine.gif (25.52 KiB) Viewed 18548 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby võõras » 13 Oct 2010 16:12

Kirjutasime siin mõni aeg tagasi Viktor Suvorovist ja tema raamatutest.
Nüüd selline hea uudis,aga halb on see,et ei oska piletit kuskilt otsida.
http://eesti.info/uudised/uudis.php?uud ... uid=910713
võõras
 
Posts: 430
Joined: 10 May 2009 11:16

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 13 Oct 2010 17:06

Jüri Pihl: Eesti vajab maksureformi

Meie inflatsiooni tekitajaks on teised riigid ja siinsed kommertspangad. Inflatsioonimajandusest ei võida riik, vaid võidavad teised riigid ning kapital, mis on Eestisse sisse tulnud. Vastupidiselt inflatsioonimajandusega arvestavatele riikidele ei jagata meil jõukust ümber riigieelarve kaudu, vaid nn inflatsioonimaksu ehk kõrgemate hindade kaudu toidetakse kapitali ning toimub kiire kapitali akumulatsioon ja inimeste vaesumine.

Suur osa eestimaalastest on muutunud kapitali orjaks. Maa, autod, majad ei kuulu enam inimestele, vaid pankadele. Kui vaatame aga kapitalimakse, siis näeme, et need on meil kõige madalamad Euroopas. Ja kui meenutada, et inflatsioonimajandusest ei võida meil rahvas riigi kaudu, vaid siin tegutsev kapital, siis on Eesti mittekapitali omanikud kaotanud topelt. Esiteks kannavad nad lõviosa maksukoormusest tööjõu ja tarbimismaksude tõttu ning riik ei suuda ka omalt poolt neile vastukaaluks pakkuda kvaliteetset ja odavat avalikku teenust.

Seega saab Eestis olla ainult üks lahendus eelarve tuluprobleemile – peab tõstma kapitalimaksude osakaalu.


Tai asub maksustama välismaiste investorite tulu viide http://www.ft.com/cms/s/0/bb3699c4-d5d5-11df-94dc-00144feabdc0.html?ftcamp=rss
Majandushuviline
 

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 112 guests